Hanami in Leiden op 24 maart 2024 - Postzegelblog

Hanami in Leiden op 24 maart 2024

0

Het is lente! In Japan vieren ze de lente met Hanami. Samen met vrienden en familie wordt de Sakura, de kersenbloesem, bewonderd onder het genot van een picknick. De bloei van de Sakura staat symbool voor geluk, liefde, lente en vertegenwoordigd ook de vergankelijkheid van het leven.  Ook in Wereldmuseum Leiden wordt er 24 maart Hanami gevierd. Kom gezellig met vrienden en familie picknicken onder de Sakura en doe mee met allerlei creatieve activiteiten die in het teken staan van Hanami. Kent u de geschiedenis van de kersenbloesem?

Kersenbloesemfestival

Op 24 maart is het Hanami-dag in het Wereldmuseum Leiden. Hanami is een begrip in Japan en al  meer dan duizend jaar verankerd in de Japanse samenleving. Het is de traditie om te genieten van de voorbijgaande schoonheid van bloemen, vooral kersenbloesems (sakura) die de vluchtigheid van het leven symboliseren. Door de korte bloei staat deze bloesem symbool voor geboorte, leven, dood en wedergeboorte. Diverse workshops zowel binnen als buiten het museum worden georganiseerd tegen betaling of gratis.

Tijdens de Hanami-dag kun je in de museumtuin picknicken onder de kersenbloesem, genieten van muziek en een markt waar je kunt proeven van de Japanse keuken. In het museum kun je je laten rondleiden langs Japanse collectie, een lezing volgen van de Londense auteur Naoko Abe over sakura en diverse workshops volgen over de Japanse cultuur en natuur. Neem je kleedje mee of maak gebruik van een van de picknickkleedjes die bij de dj-booth klaarliggen. Je kunt een Japanse lunch kopen bij een van de foodkraampjes op de markt.

 

 

 

 

 

 

De Londense schrijfster Naoko Abe is de auteur van de bestseller ‘Sakura. Hoe een Engelsman de Japanse kersenbloesem redde.’ Naoko zal vertellen hoe kersenbloesems in Europa werden geïntroduceerd en hoe sommige variëteiten voor uitsterven werden behoed door een Engelsman genaamd Collingwood ‘Cherry’ Ingram. Ze zal ook ingaan op de ietwat turbulente geschiedenis van de bloesems in Japan, inclusief hun militaristische symboliek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek is te koop in de museumwinkel. Naoko zal na afloop van de lezing boeken signeren bij de informatiebalie. Lezing is uitverkocht.

Rondleidingen Japan en bloesems bloemen en plantenmotieven in de collectie. Maak kennis met de bijzondere Japan-collectie van het museum, met extra aandacht voor de voorwerpen die te maken de kersenbloesem kijken. Een museumdocent neemt je mee langs de altijd bloeiende bloesems en bloemen op collectie uit het museum. Bloemen en planten hebben vaak een symbolische of geneeskrachtige waarde. Dit en nog veel meer ontdek je tijdens deze speciale rondleiding in het kader van hanami.

Muziek. DJ Yuki Hoshi draait alleen Japanse vinyl. Yuki betekent sneeuw. Hoshi betekent ster. Snowstar Records labelmanager Cedric Muyres begon zijn verzameling Japanse onontdekte parels en citypop-hits te delen op Stranded FM Utrecht in lockdowntijden. Kort daarna volgden festivals als Best Kept Secret en Camera Japan.

Hélène Seiyu Codjo is een gediplomeerde shakuhachi grootmeester (Dai Shihan). Ze speelt traditionele muziek voor de Japanse bamboefluit, waaronder het Japanse lied ‘Sakura Sakura’ maar ook eigen moderne stukken, composities en improvisaties, waarvan ‘African Memories’ en ‘Reflection’ op cd zijn uitgebracht. Haar diploma en Japanse naam Seiyu ? ? (Holy Kindness) heeft zij ontvangen van haar meester Fukuda Teruhisa.

 

Meer info:

Hanami in Leiden op 24 maart 2024: https://leiden.wereldmuseum.nl/nl/hanami

Hoe één Engelsman de Japanse kersenbloesem redde (artikel Mare):

https://www.mareonline.nl/cultuur/hoe-een-engelsman-de-japanse-kersenbloesem-redde/

Hanami 2023, Leiden:

https://www.postzegelblog.nl/2023/03/23/hanami-in-leiden-op-26-maart-2023/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Japan Verenigde staten ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)