Groeten uit Duitsland (2) - Postzegelblog

Groeten uit Duitsland (2)

0

We vervolgen onze reis in Duitsland uit de top 100 met de nummers 7 t/m 12. Veel van deze bestemmingen zijn bekend bij onze lezers. Duitsland is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. We nemen onze fietsen mee voor meerdere fietstochten in de regio. Duitsland kent een verscheidenheid aan natuur en cultuur in de diverse regio’s.

7. Kasteel Mannheim

Wie in Heidelberg (zie nr 2) is geweest, zal ook een bezoek brengen in het imposante kasteel Mannheim. Het barokke pronkkasteel Mannheim, in 1720 onder de keurvorsten Carl Philipp en Carl Theodor met ondersteuning van beroemde kunstenaars ontstaan, is mega. Met meer dan 500 ingerichte vertrekken met schilderijen, gobelins en beelden gold het als de ‘kroon van de Keurpalts’. Het is een van de grootste barokcomplexen van Duitsland. Het kasteelmuseum presenteert tentoonstellingsstukken over de geschiedenis van het kasteel en de vorsten die er woonden. Mannheim heeft een unieke stratenstructuur als een ‘grid’, vergelijkbaar als de straten in Manhattan.

Oude ansichtkaart kasteel.


De straten van de binnenstad zijn volgens een schaakbordpatroon aangelegd, de zgn Quadrate.
Ontwerp kaart: Immanuel Giel.

Meer info:
http://www.schloss-mannheim.de/start/
http://www.tourist-mannheim.de/de/Startseite/

8.Ulm Munster kerk

Al sinds eeuwen drukt de kolossale gotische munsterkerk zijn stempel op de stad en de regio, en staat hij synoniem voor de stad Ulm. Deze in de letterlijke zin van het woord dominante betekenis heeft de kerk vooral te danken aan de “Vinger Gods”, de hoogste kerktoren ter wereld met een hoogte van bijna 162 meter. De architectonische lijn zet zich voort in het interieur met beroemde werken van de beeldende kunst.

Meer info:
http://www.ulmer-muenster.de
http://www.tourismus.ulm.de/

9. Dom van Keulen (UNESCO)

Wie is hier niet geweest eventueel met combinatie bezoek van de Kerstmarkt. Op de plaats waar zich nu de dom van Keulen bevindt, hebben al vanaf de 4e eeuw kerken gestaan, maar pas in 1248 werd in Keulen begonnen met de bouw van een van de belangrijkste kathedralen (later genoemd als voorbeeld van de gotische architectuur). In 1880, het jaar waarin de dom werd voltooid, was deze het grootste bouwwerk ter wereld. Jaarlijks bezoeken meer dan zes miljoen bezoekers de populairste toeristische attractie van Duitsland. De twee enorme torens zijn de hoogste dubbele kerktoren ter wereld en bieden een fantastisch uitzicht op Keulen en omgeving.


 

Meer info:
http://www.koelner-dom.de
https://www.koelntourismus.de/

10. Dresden (Oude binnenstad), de Zwinger en de Frauenkirche

Een prachtige oude stad met alleen maar topattracties zoals de Zwinger (Barokke bouwkunst onder Augustus de Sterke), de Semperoper, de Frauenkirche (na de Duitse eenwording herrezen uit zijn ruïnes), de Gemäldegalerie Alte Meister, de Striezelmarkt (kerst). We hebben zeker 1 week nodig om alles te zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is bijna alles verwoest. De schoonheid van nu is herbouwd na 1945. Ook heeft Dresden de twijfelachtige eer dat ze als eerste geschrapt is uit de UNESCO lijst in 2009, vanwege de bouw van een 635 meter brug over de Elbe. De brug was voltooid in 2013.


Prachtig uitzicht op de Elbe en de skyline van Dresden vanaf de overkant, als een panorama.

 

 

Frauenkirche
De Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwekerk) gelegen aan de Neumarkt is een Evangelisch-Lutherse kerk in hoogbarokke stijl die tussen 1726 en 1743 werd gebouwd. De kerk werd ontworpen door de Dresdener architect George Bähr (1666-1738).

Oude ansichtkaart Frauenkirche.

In de Tweede Wereldoorlog werd de kerk tijdens het bombardement van Dresden (13 en 14 februari 1945) verwoest. Ten tijde van de DDR bleef de ruïne van de kerk als een permanente herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog staan. Na de Wende startten de Duitsers in 1994 met de wederopbouw. Op 30 oktober 2005 werd de kerk officieel opnieuw in gebruik genomen. De wederopbouw heeft ca €180 miljoen euro gekost.

Foto van de resten Frauenkirche gemaakt in 1970. Foto via http://www.photosforfree.de/

De meest iconische foto uit 1945 van het verwoeste Dresden, gefotografeerd vanaf de toren van de Kreuzkirche op de Altmarkt. Fotograaf: Richard Peter (1895 – 1977).

Een beeld zegt meer dan duizend woorden….

George Bähr (1666 – 1738) is de architect van de Frauenkirche.

Madonna
Het is een van de beroemdste schilderijen van de Italiaanse Renaissance. Bekend door de twee engeltjes aan de onderkant. Op het schilderij is de klassieke in het rood en blauw geklede Madonna met het Christuskind, Paus Julius II en de heilige Barbara te zien. De drie figuren zijn gerangschikt in een driehoek; de teruggeslagen gordijnen in de bovenste hoeken benadrukken het geometrische geheel. De engeltjes (onderaan schilderij) komen vaak terug bij diverse kunst en kitsch uitingen in de cadeauwinkels. Ook de Madonna zonder engeltjes wordt vaak afgebeeld.

Sixtijnse Madonna uit 1513-1514 (Rafaël) hangt in de Gemäldegalerie Alte Meister

Striezelmarkt
De Striezelmarkt (oudste kerstmarkt van Duitsland) werd voor het eerst vermeld in 1434 en is een topper onder de Duitse kerstmarkten. Dit jaar wordt de 583e editie gehouden van 29 november t/m 24 december 2017.

Meer info:
http://www.dresden.de/de/tourismus/tourismus.html.php
http://www.skd.museum/de/startseite/index.html
http://www.dresden.de/de/kultur/veranstaltungen/dresdner-striezelmarkt.php

11. Schwarzwald

Het uitgestrekte beschermde natuurgebied Nationalpark Schwarzwald (10.000 hectare) fascineert zijn bezoekers met zijn oorspronkelijke schoonheid. Wie van de natuur houdt, ziet hier goed. Zwervend door de diepgroene bossen kunt u hier genieten van de ongerepte natuur en van verre uitzichten.

Meer info:
http://www.schwarzwald-tourismus.info/

12. De Moezel

Wie Mosel zegt wijn en de allerbeste is de Riesling. Moezel, Saar en Ruwer kronkelen met scherpe bochten door een cultuurlandschap waarin de Kelten en Romeinen al 2000 jaar geleden wijndruiven teelden. De Moezel is de oudste wijnstreek van Duitsland en het grootste gebied met wijnbouw op steile hellingen.

Foto opgenomen tussen de wijn oorden Kröv en Wolf aan de Mittelmosel, als een panorama.

Cochem en Trier ook hoogtepunten in dit gebied, komen later terug in deze lijst.

Meer info:
http://www.mosel.de/startseite/
http://www.weinland-mosel.de/de/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Duitsland Architectuur Bruggen Kerken Religie Schilderkunst Tweede wereldoorlog Wijn/WijnbouwNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)