Fietsen, grenzeloos en wereldwijd: Azië - Postzegelblog

Fietsen, grenzeloos en wereldwijd: Azië

8

Je begint eens aan een themaverzameling van fietsen en later word je je bewust dat er vele wielerevenementen werden en worden georganiseerd … inderdaad, grenzeloos en wereldwijd. Voorgaand hebben we de wielerevenementen van de continenten: Europa, Africa en America “doorgefietst”. Deze aflevering gaan we “fietslatelistisch” door Azië.

Tour de Java

We beginnen met hét wielerevenement van Indonesië in 1958.

Een aangetekende First Day Cover van de Tour de Java.

1959 1e Nationale Atletiek-wedstrijden in Peking

1960 Atletiek-wedstrijden in Korea

2e SEAP Games en 8e SEAP Games

7e SEAP Games

De Zuidoost-Aziatische Spelen dankt zijn oorsprong aan de Zuidoost-Aziatische schiereiland Games of SEAP Spelen. Op 22 mei 1958, woonden afgevaardigden van de landen in Zuidoost-Aziatische de derde Aziatische Spelen in Tokio bij. De SEAP Games werden geïnitieerd door Laung Sukhumnaipradit, destijds vice-voorzitter van het Thailand Olympisch Comité. De redenering was dat een regionaal sportevenement de samenwerking, begrip en de betrekkingen tussen de landen in de Zuidoost-Aziatische regio kon versterken. De 1ste SEAP Spelen werden gehouden in Bangkok van 12 tot 17 december 1959. Meer dan 527 atleten en officials uit Thailand, Birma, Malakka (nu Maleisië),
Singapore, Zuid-Vietnam en Laos namen deel in 12 sporten. De Games worden om de twee jaar gehouden. In 2009 is het 50-jarig bestaan van de SEAP Games herdacht. In 2011  is Indonesië de gastheer.

Azië Spelen

Over de vierde Asian Games 1962 in Djakarta.

Opening: 24 augustus 1962. Sluitingsdatum: 04 september 1962. Land van de gaststad: Indonesië. 16 deelnemende landen: Deelnemers: 1545. Het was de beste tijd en het was de slechtste tijd voor de 4e Aziatische Spelen gehouden in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. De Aziatische Spelen ervaren grote druk bij de Indonesische autoriteiten. Taipei weigerde aanmeldingen van de delegaties uit Israël en China.  Echter, er werden nieuwe records behaald in o.a. de atletiek en zwemmen. Dit zou bewijzen dat de Aziatische Spelen een ‘onmisbare’ rol speelden in de promotie van sport in Azië.

 

Aziatische Wielerkampioenschap

Pan Arabische Spelen

De Pan Arabische Spelen zijn een regionale multi-sport evenement gehouden tussen de naties van de Arabische wereld. De eerste Spelen werden gehouden in 1953 in Alexandrië, Egypte. Het was de bedoeling om de Spelen elke vier jaar te houden, maar door politieke onrust en financiële moeilijkheden werd het een onstabiel evenement.

1977  Wielersport in Japan en Korea

Zuidoost-Aziatische Spelen

De Zuidoost-Aziatische Spelen (ook bekend als de SEA Games), is een tweejaarlijks multi-sport evenement waarbij deelnemers uit de huidige 11 landen van Zuidoost Azië. De spelen worden gehouden onder toezicht van het Internationaal Olympisch Comité.(IOC)

Pekan Olahraga Nasional

Pekan Olahraga Nasional (PON) is Indonesisch voor de Nationale spelen. PON is een vierjarig sportevenement, waarbij sporters uit alle provincies van Indonesië tegen elkaar strijden. Uiteindelijk is één provincie de winnaar van de spelen. De Indonesische Sports Association (ISI) is opgericht in Jakarta in 1938 met als doel de coördinatie van de bestaande sportverenigingen, waaronder de voetbalbond, te verbeteren. Tijdens de Japanse bezetting van Indonesië van 1942 tot 1945 werden sportactiviteiten gecoördineerd door de Sports Practice Movement. Na de Indonesische onafhankelijkheidsverklaring in 1945 werd in januari 1946 een conferentie gehouden, die aanleiding gaf tot  de oprichting van het Indonesisch Olympisch Comité.

Zuid-Aziatische Spelen

Zuid-Aziatische Spelen (SAF Spelen of SAG & voorheen bekend als de Zuid-Aziatische Federatie spelen ook wel bekend als SA games) zijn een multi-sport evenement gehouden onder de deelnemers uit Zuid-Azië. Het bestuursorgaan van deze spelen is opgericht in 1983. Op dit moment zijn SAG vergezeld door acht leden, namelijk: Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldiven, Nepal en Sri Lanka. De vereniging werd opgericht in 1982 in New Delhi, onder leiding van Rajiv Gandhi.

Oost-Aziatische Spelen

De Oost-Aziatische Spelen is ook een multi-sport evenement georganiseerd door de Oost-Aziatische Spelen Association (EAGA) en elke vier jaar gehouden sinds 1993 onder de atleten uit Oost-Aziatische landen en gebieden van de Olympische Raad van Azië (OCA). De Oost-Aziatische Spelen is 1 van de 5 Regionale Spelen van de OCA.
De anderen zijn de Centraal-Aziatische Spelen, de Zuid-Aziatische Spelen, de Zuidoost-Aziatische  Spelen (of SEA Games), en de West-Aziatische Spelen.

Tour de China 1996

Van deze Tour heb ik geen nadere informatie kunnen vinden. Wel is duidelijk dat men een eerder door de USA uitgegeven (fiets)postzegelvelletje heeft gebruikt om aandacht aan de Tour de China 1996 te schenken.

India’s Atlas Cycles

Atlas Cycles begon in 1951 en nu is het een van de grootste fabrikanten van fietsen in de wereld. Atlas fietsen worden gereden in meer dan 50 landen over de hele wereld.  Nu is Atlas Cycles ook ISO 9001 gecertificeerd. We hebben alle succes te danken aan onze toegewijde werknemers, ingenieurs en onze talrijke tevreden klanten wereldwijd.

De eerder op Postzegelblog “doorgefietste” continenten: Europa: deel 1 en deel 2, Afrika en Amerika.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Hong Kong India Indonesië Japan Thailand Thailand Verenigde staten Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • Jan van Tellingen op 10 februari 2011 om 15:59

  Met deze aflevering is een einde gekomen aan de serie “Fietsen … grenzeloos en wereldwijd” op de verschillende continenten. Dit impliceert niet dat ik geen artikelen meer lever. In tegendeel, Lia heeft alweer wat op de plank. Zolang ik merk dat jullie het leuk vinden, ga ik gewoon door! Leuk Lia dat de eerdere continenten nog ff kunnen worden aangeklikt ! Hebben jullie al een fiets-postzegel gezien met een Paashaas erop.. ik wel. Hij fietst in april voorbij.

 • toon op 10 februari 2011 om 16:43

  wat een geweldig onderwerp is dat FIETSEN eigenlijk. er is zoveel materiaal beschikbaar met uiteenlopende invalshoeken. Ideaal voor spannende verhalen. petje-af hoor Jan!

 • Jan van Tellingen op 10 februari 2011 om 17:09

  @ Toon, Dankjewel voor je stimulerende reactie. We gaan komende week 5 dagen fietsen in Limburg en ongetwijfeld doe ik weer nieuwe inspiratie op. Ik zal Lia nog een artikeltje toesturen met de titel: Fietsen in Drenthe….. daar fietsten we vorige maand een aantal dagen.

 • aadb op 10 februari 2011 om 21:53

  Jan @Ik heb weer genoten van deze bijdrage leerzaam en inspirerend .

 • Jan van Tellingen op 11 februari 2011 om 00:09

  @ Aad, Leuk om te beleven dat er echt meerdere enthousiaste fietsliefhebbers zijn, die mijn thema delen. In wielertermen wordt dan gezegd, we zetten er een tandje bij …..

 • paulv op 11 februari 2011 om 09:23

  Leuke adressering op de Indiase FDC: verstuurd aan iemand in de Soerabayastraat, een straat vernoemd naar een stad in Indonesië, in Azië.

 • Albert Haan op 11 februari 2011 om 17:29

  Jan alleen een beetje pech hier met het weer. Doe je regenpak maar aan.
  Maarja ook met dit weer is het genieten van Limburg. Met of zonder hulpmotortje?

 • Jan van Tellingen op 11 februari 2011 om 19:17

  @Albert, Je hebt de weersvooruitzichten vanaf 14/2 zeker net gemist. Sneeuw in Groningen. In Limburg 10 graden hoger dan in het noorden. Je hebt evengoed gelijk dat het met elk weertype genieten is in Limburg!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)