Decemberwensens van de sosma - Postzegelblog

Decemberwensens van de sosma

2

2De feestdagen komen eraan. De sorteercentra van PostNL zijn daarop voorbereid met de inzet van de sosma (schift-, opzet- en stempelmachine), die elke dag 1 miljoen poststukken verwerkt en al 900 postzegels herkent. De zes sorteercentra van PostNL beschikken samen over achttien sosma’s. De nieuwste uitvoering van deze machine, de sosma IP, is voorzien van extra technologie als camera’s en een automatische weegschaal.


“Dat is het leuke van deze machines: zelfs als je denkt dat hij alles al kan, komt er weer nieuwe technologie om het proces nog een stapje te verbeteren”, zegt applicatieconsultant Jack Lambregts. “Heel bijzonder van de sosma IP is dat hij al negenhonderd postzegels herkent, van de nieuwste Decemberzegels tot postzegels die nog uit het guldentijdperk dateren. Die zijn niet meer geldig, maar de machine moet ze herkennen om ze te kunnen beporten.”

Jack Lambregts in het sor­ teercentrum bij de sosma IP, die in recordtempo poststukken verwerkt.

Jack Lambregts in het sor­ teercentrum bij de sosma IP, die in recordtempo poststukken verwerkt.

Fosfor en sorteerhaakjes

De sosma schift post die te groot is voor de machine (8 mm) naar handverwerking en zet de overige post automatisch op met karakteristieken als de postzegel, frankeer- machineaanduiding, port betaald, digitale

postzegel en FIM (Facing Identification Mark*). Dat ‘opzetten’ houdt in dat brieven en poststukken op de juiste manier worden gekanteld. Kort gezegd: met het gezicht naar voren en de adressering van links naar rechts. Camera’s maken dan een opname van de postzegel om deze te matchen met de actuele posttarieven in de database. De frankering wordt op verschillende manieren gecontroleerd: door fosfordetectie, het sorteerhaakje en weging. Het fosfor in de post- zegels heeft een eigen kleur om feestdagen- post (rood) van gewone postzegels (groen) te onderscheiden. “Dit doen we omdat voor feestdagenpost een ander servicekader geldt dan voor gewone post: feestdagenpost mag drie dagen onderweg zijn. Rouwpost is ook gewoon groen, maar wordt buiten het normale verwerkingsproces gehouden.”

Ongelijke zijden

Sorteerhaakjes zijn voor postzegelverzamelaars een interessant detail, maar hebben in de eerste plaats een functioneel doel: ze geven informatie over de tariefklasse. Zo heeft waarde 1 een haakje met twee gelijke zijden, terwijl bij waarde 2 een zijde langer is. Op het tarief Internationaal is dat ook zo, maar dan in spiegelbeeld. De Decemberzegel heeft ook ongelijke zijden, maar de lange zijde is daar nog een stukje langer. “De sorteerhaak is niet onmisbaar, maar is wel een handig hulpmiddel om in de database te kunnen zoeken”, zegt Lambregts. “De automatische weegschaal geeft ook snel
de gewenste informatie. Als alles klopt, kan de machine gaan stempelen. En daarna wordt de post in transportbakjes gedaan en naar sorteermachines gebracht. En kan de ontvanger al snel een decembergroet tegemoet zien!”

* FIM is een patroon van blauwe verticale streepjes rechtsboven op de envelop. Net als een barcode geeft het technische informatie over het poststuk.

Dit artikel is afkomstig van Collect nr.90

Bewaren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Prins op 7 december 2016 om 15:06

    Is het herkennen van 900 postzegels wel zo veel, dat het met “al 900” aangegeven moet worden?

    De eerste nog geldige eurozegel is NVPH nr. 1984. De laatste zegel van 2016, wordt, als ik goed geteld heb, wordt NVPH nr. 3489. Dat zijn dus 3489 – 1983 = 1506 catalogusnummers.

    Hoewel dat niet exact gelijk is aan het aantal te herkennen postzegels, is het wel ruim meer dan 900.

  • Pieter op 7 december 2016 om 23:14

    Nou, ik heb zo mijn twijfels bij de correctheid van de weegschalen… en een op 14 november gebruikte Decemberzegel kreeg strafport. Domme machines, altijd dus goed opletten bij portkaarten en niet betalen als het niet klopt!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)