De paashaas op de fiets, hoe vind je zoiets? - Postzegelblog

De paashaas op de fiets, hoe vind je zoiets?

1

In de protestantse traditie is de paashaas een fictieve haas waarvan aan kinderen wordt verteld dat hij paaseieren brengt op Pasen. In Nederland heeft de haas een mandje op zijn rug (of aan het stuur van zijn fiets) met daarin eieren waarvan niet duidelijk is door wie ze gelegd zijn. Sommige kinderen wordt verteld dat de paashaas ze verstopt, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon tussen de planten. Een enthousiaste speurtocht op paasmorgen hoort uiteraard bij deze traditie. Tegenwoordig wordt dit vaak met chocolade-eieren gedaan.

Ook wordt de haas veel gebruikt in kunst in de vorm van beeldjes en paasschalen rond de paastijd. Ook het beschilderen van beeldjes en eieren wordt veel gedaan. Met de commercialisering van feestperiodes, worden zowel eieren, hazen en klokken in vooral chocoladevorm verkocht.

Oorsprong

Zeer veel heidense gebruiken waarmee de terugkeer van de lente gevierd werd, zijn in de gebruiken rond het christelijke paasfeest overgenomen. Het ei is het zinnebeeld van het ontkiemende leven in het vroege voorjaar. De haas is een van oorsprong heidens symbool en is altijd een zinnebeeld van vruchtbaarheid geweest. Vroeger vond men eieren in oude hazenlegers en/of konijnenholen die gelegd worden door verschillende vogelsoorten, vandaar de link met paashaas en eieren.

Paaseieren verstoppen

Vroeger waren boeren gewoon om met Pasen eieren in de akkers te begraven om vruchtbaarheid over hun akkers af te dwingen. Dit is waarschijnlijk de voorloper van het verstoppen van de eieren, welke kinderen met veel plezier gaan zoeken.

Het chocolade ei

De variant van het paasei in chocolade is nog niet zo heel lang bekend, pas laat in de 18e eeuw werd in Frankrijk de eerste chocolade eieren geproduceerd. Omdat mallen nog niet voorradig waren, werden verse eieren uitgeblazen en als mal voor de lekkernij gebruikt.

VROLIJK PASEN, Jan de “Fietslatelist”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)