De Fabeltjeskrant 50 jaar - Persoonlijke Kinderzegel Postzegels - Postzegelblog

De Fabeltjeskrant 50 jaar – Persoonlijke Kinderzegel Postzegels

4

Op 27 juli 2018 kunt u de eerste Fabeltjeskrant-postzegel op uw deurmat verwachten, als u zich abonneert op de Persoonlijke Kinderzegel Postzegelemissie De Fabeltjeskrant 50 jaar *). Deze postzegelemissie wordt in samenwerking met Stichting Kinderpostzegel Nederland (SKN) uitgegeven. Van ieder postzegelvel met vijf dezelfde afbeeldingen (á 6, 25 euro) gaat 2,10 euro naar de Stichting Kinderpostzegels Nederland.

*)
Abonnementslevering: het postzegelvel Meneer de Uil is gratis. Deze Persoonlijke kinderzegel Postzegel bezit een gouden kader.
Ontvangst op 27 juli, tegelijk met de eerste abonnementszending met de postzegelvellen Gerrit de Postduif en Jodokus de Marmot. Elk kwartaal verschijnen er in deze serie De Fabeltjeskrant 50 jaar twee postzegelvellen met vijf gelijke afbeeldingen.

De Fabeltjeskrant 50 jaar – Meneer de Uil – uitgiftedatum 27 juli 2018

Op de vel-achtergrond staat de voorpagina van een dubbelgevouwen editie van de Fabeltjeskrant. De tekst in de krant is gewijd aan de terugkeer van de serie op tv en aan Meneer de Uil. Ontwerper Smulders: “Op basis van de papieren krant heb ik het concept bedacht. Een krant die in woord en beeld een toelichting geeft op de tv-serie en het karakter dat op de postzegel staat. Het lijkt alsof je naar een echte krant kijkt, maar in werkelijkheid is die volledig op de computer opgebouwd. Deels met stockbeelden (krantenpapier en koffievlekken), deels met origineel beeldmateriaal van de Fabeltjeskrant.”

Fabeltjeskrant-dieren op postzegels

Ongetwijfeld heeft u de PostNL-folder ‘Fabeltjeskrantdieren op postzegels’ gelezen, waarin het volgende opmerkelijke nieuws staat: “PostNL geeft in samenwerking met de Stichting Kinderpostzegels Nederland een serie postzegels uit met aandacht voor 25 karakters uit het populaire televisieprogramma Fabeltjeskrant.” Met andere woorden SKN ontvangt met deze bijzondere postzegelemissie niet alleen gelden uit het officiële emissieprogramma van PostNL, maar nu ook met deze Persoonlijke Postzegels uit het alternatieve emissieprogramma.

Persoonlijke Kinderzegel Postzegel (PKP) met bijslag!

Over deze Persoonlijke Postzegels-met-bijslag zijn twee vragen bij mij opgekomen:

 1. Voelt PostNL zich sociaal-maatschappelijk medeverantwoordelijk voor het welzijn van kinderen, die extra steun nodig hebben?
 2. Moet ik deze Persoonlijke Postzegelemissie interpreteren als compensatie-methode van de verminderde verkoop van kinderpostzegels?

 

PostNL aan het woord

Beide vragen heb ik PostNL voorgelegd, waarop ik het volgende antwoord heb ontvangen:

“PostNL wil graag Persoonlijke Postzegels uitgeven gekoppeld aan een goed doel. Met het kinderthema ’50 jaar Fabeltjeskrant’ lag een combinatie met SKN voor de hand. Hiermee geeft PostNL invulling aan MVO [Maatschappelijk Verantwoordelijk Ondernemen] *) en kan PostNL nieuwe potentiële verzamelaars bereiken. Ook helpen we SKN aan nieuwe inkomsten. Kortweg een win-win-winsituatie.”

*)
Het MVO-beleid van PostNL rust op drie pijlers:

 1. Goed werkgeversadvies.
 2. Zorg voor het klimaat.
 3. Vitale samenwerking.

 

Inderdaad winstgevend voor SKN, maar ook voor PostNL op tweeërlei terrein:

 1. Als frankeerzegel op een poststuk: een gering percentage van de frankeerwaarde.
 2. Als verzamelobject (de postzegel komt in een album terecht): het gehele frankeerbedrag, waarvoor PostNL geen prestatie hoeft te leveren, krijgt PostNL gratis voor niets in handen. Een winstgevende emissie voor het postbedrijf!

 

De Fabeltjeskrant 50 jaar: feest der herkenning en kennismaking

De uitgifte van deze Fabeltjeskrant-postzegelemissie wordt een feest voor drie generaties. Voor alle ouders en grootouders om de herkenning en nostalgie, voor de kleintjes een vrolijke en spannende introductie van De Fabeltjeskrant.

Vijfentwintig Fabeltjeskrant-dieren op Persoonlijke Kinderzegel Postzegels (PKP)

Meneer de Uil, Meindert het Paard, Jodokus de Marmot, Truus de Mier, Momfer de Mol, Ed en Willem Bever, Harry Lepelaar, Stoffel de Schildpad, Piet de Pad, Chico Lama, Rocus de Vrije Vogel, Gerrit de Postduif, Zaza Zebra, Bor de Wolf, Isadora Paradijsvogel, Myra en Martha Hamster, Mister Maraboe, Lowieke de Vos, Droes de Beer, Meneer de Raaf, Melis Das, Zoef de Haas, Woefram, Greta Bontekoe en Juffrouw Ooievaar.

Twaalf Fabeltjeskrant-dieren op munten

De Koninklijke Nederlandse Munt geeft zwaar verzilverde munten (in kleur en reliëf) uit met Fabeltjeskrant-dieren: Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar, Bor de Wolf, Lowieke de Vos, Chicco Lama, Ed en Willem Bever, Martha en Myra Hamster, Momfer de Mol, Stoffel Schildpad, Meneer de Raaf, Gerrit de Postduif en Zoef de Haas.

Televisie-uitzendingen Fabeltjeskrant

De Fabeltjeskrant was een dagelijks terugkerende korte televisie-uitzending voor kleuters (kijkbuiskinderen) juist voor kinderbedtijd over dagelijkse gebeurtenissen in het grote Dierenbos in Fabeltjesland. Vijftig jaar geleden (29 september 1968) was de eerste uitzending. De verhalen zijn aanvankelijk geïnspireerd op de fabels van Jean de la Fontaine, maar al snel gingen de uitzendingen over ‘het echte leven’ door toespelingen op de landelijke politiek. Daardoor werd het ook aantrekkelijk voor volwassenen. De laatste uitzending vond plaats op 31 augustus 1974. In zes jaar (met een pauze van ruim een jaar in 1972-1973) zijn 1041 Fabeltjeskrant-uitzendingen gerealiseerd.

Beeld: PostNL, B. Hylkema

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 3,73 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Willem Hogendoorn op 19 juni 2018 om 19:22

  Test

 • Willem Hogendoorn op 19 juni 2018 om 19:25

  Bij mij kwam er nog een derde vraag naar voren: waarom staat de toeslag (0,41 cent) niet op de postzegel vermeld? Zou dat de potentiële verzamelaar misschien afschrikken?

 • Arjen Oudesluijs op 21 juni 2018 om 22:54

  Veel materiaal voor eveneens veel mooie artikelen voor de Stichting Kinderpostzegels, de Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie en voor de wekelijkse in Postzegelvlog Bate !

 • Ernste op 20 september 2018 om 10:53

  Goede dag
  Ik heb postzegels besteld van de postzegelserie
  Fabeltjeskrant .ik heb eerste postzegels al binnen
  Maar de album nog niet en de RES van de postzegels ook niet

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)