De becak is ook een bakfiets - Postzegelblog

De becak is ook een bakfiets

6

15 februari j.l. schreef ik bij het artikel over het AH-postzegelvel: “De zegel met de eerste transportfiets heeft mijn interesse gewekt. Daar ben je dan ook fietslatelist voor. Ik duik eens in mijn boeken op een regenachtige dag !” Dat deed ik en kwam tot de conclusie dat er veel over de fiets kan worden geschreven.

Een fiets is een voertuig door spierkracht aangedreven. Tot 1966 was de wettelijke term in Nederland rijwiel. In Vlaanderen wordt ook het Franse velo gebruikt. Van de fiets zijn andere vervoermiddelen afgeleid, zoals de vooral in Azië populaire riksja en becak, en enkele gemotoriseerde varianten die als uitvindingen een “eigen” leven zijn gaan leiden: de bromfiets, snorfiets, scooter en motorfiets. Deze afbeelding geeft een mooi beeld van de ontwikkeling van de fiets.

Vandaag gaat het over de bakfiets, dat is een transportfiets met drie wielen en een grote bak voorop, waarmee bagage vervoerd kan worden. De bak kan een open platte bak zijn, maar ook een kist met een deksel of een grote mand.

De bak kan ook vervangen worden door een stoel, zodat men daarmee passagiers kan vervoeren. Dit wordt onder meer in tropische landen gebruikt, zie fietstaxi. Een variant daarop is het model met een kleine bak waarin kinderen kunnen zitten. Sinds ongeveer 2000 heeft dit model veel populariteit verworven. Vooral in steden zoals Amsterdam rijden duizenden moeders en vaders met hun kinderen en boodschappen in kleine, moderne bakfietsen van verschillende fabrikanten.

De populairste onder deze moderne bakfietsen hebben eigenlijk maar twee wielen. Bij zo’n fiets zit de bak laag achter het voorwiel en vóór het stuur. Kinderen zitten op één of twee bankjes in de bak, en baby’s in een kinderstoeltje.

Becak en riksja

Een becak is een fietstaxi. Er kunnen één of twee passagiers vervoerd worden in een bakje met één of twee zetels, door een rijder die achterop zit en trapt. Het verschil tussen de becak en de reguliere riksja is er in gelegen dat de becak geduwd wordt in plaats van getrokken. Een becak is dus een soort bakfiets voor vervoer van personen. Het is een veelgebruikt vervoermiddel in de grote steden.

Transportfiets met zijspan!

De fiets, de becak, de riksja en hier een driewieler, als een fiets met zijspan. Het is geen bakfiets en ook geen becak of riksja …….. maar wel een transportfiets!

Transportfiets met bak achter de berijder

Het verschil tussen een becak en een riksja is duidelijk gemaakt. Een ezelsbruggetje om te onthouden of je met een becak of met een riksja te maken hebt is “de letter b”. Bij de “b”ecak zit net als bij de “b”akfiets, de bak vóór de berijder. Dus als de bak achter de berijder zit heb je te maken met een riksja.

Of toch niet ? …. de volgende afbeelding is per definitie geen riksja (is voor personenvervoer)!, maar wel een transportfiets met een een mooie gesloten bak achter de berijder!

Met fietslatelistische groet, de fietslatelist.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Denemarken Duitsland Finland Groot Brittannië Nederland KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (6) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)