Collect: Twee typische Nederlandse bruggen - Postzegelblog

Collect: Twee typische Nederlandse bruggen

0

PostEurop is de organisatie van samenwerkende europese postbedrijven. Voor de jaarlijks terugkerende ontwerpwedstrijd heeft PostEurop deze keer het thema bruggen uitgekozen. Twee beweegbare bruggen die typerend zijn voor Nederland staan op het postzegelvel nederlandse bruggen.

De smeedijzeren brug over de Dedemsvaart bij het gelijknamige dorp is een zeldzaam voorbeeld van een negentiendeeeuwse draaibrug. De brug rust in het midden op een pijler waarop het draaimechanisme is geplaatst. In gesloten toestand rust de brug op beide oevers op hardstenen landhoofden. De Kwakelbrug in Edam is een ophaalbrug, een zeer herkenbaar brugtype dat van oudsher overal in Nederland voorkomt. De brug is gemaakt van hout en is gebouwd in de achttiende eeuw. De brug is in de loop der tijd vaak gerestaureerd, maar de basisvorm met enkele bovenbalk stamt nog uit die tijd. Op een kaart van de beroemde Nederlandse cartograaf Joan Blaeu is te zien dat er rond 1650 al een brug over het water met de naam Boerenverdriet lag.

Lineair en constructief

Ontwerper Karen Polder heeft de twee bruggen vorig jaar zomer bezocht om ze uitgebreid te fotograferen: de brug in Dedemsvaart vanaf het water en de brug in Edam vanaf de wal. Polder: “Het leuke is dat beide bruggen heel lineair en constructief van karakter zijn. Geen volumineuze massa’s, maar ranke constructies. Daardoor hebben ze een functioneel karakter. Ze zijn bescheiden van aard. Je ziet niet meer dan wat je nodig hebt om als brug te functioneren.” Dankzij dit ranke karakter is gekozen om beide bruggen zo groot mogelijk op de postzegels af te beelden. De walkanten zijn hierdoor verdwenen, het gaat puur om de constructie van de brug. Omdat de twee bruggen in een totaal verschillende omgeving liggen, heeft de ontwerper de achtergrond met diffuse kleu-ren ondergeschikt gemaakt aan de zwart-wit foto’s van de bruggen zelf. Op die manier vormen de beide afbeeldingen samen op de postzegels een harmonisch geheel.

Technische gegevens:

Postzegelformaat:36 x 25 mm
Velformaat: 108 x 150 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: off set
Drukkleuren: cyaan, rmagenta, geel en zwart
Oplage: 60.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van zes bijzondere postzegels in twee verschillende ontwerpen
Ontwerper: Karen Polder, den Haag
Drukkerij: Joh. Enschedé security Print, Haarlem

Klik hier om het velletje Nederlandse bruggen te bestellen bij PostNL

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland BruggenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)