Collect 91: Janneke Brinkman-Salentijn - Postzegelblog

Collect 91: Janneke Brinkman-Salentijn

0

Hoewel Janneke met 68 jaar de pensioengerechtigde leeftijd is gepasseerd, denkt ze nog lang niet aan stoppen. “Ik zit zo graag in mijn atelier. Net als onze kleinkinderen overigens, die daar komen om te kleuren en te verven. Zo lang ik schilderen leuk vind, ga ik door.” Jannekes eerste contact met PostNL was in de tijd dat zij columns schreef voor het blad Margriet. “Ik mocht toen de postzegelserie Bloemenpracht maken. Dat vond ik aanvankelijk best moeilijk, want een compleet boeket past er natuurlijk niet op! Ik heb dat opgelost door telkens naar een geschikte bloem te zoeken, die ook qua soort en kleur bij het seizoen past. Zo ben ik dat blijven doen voor nieuwe opdrachten. PostNL kadert mijn werk vervolgens in de vorm van een postzegel.”

Naar de werkelijkheid

Zo artistiek als Janneke is, zo wetenschappelijk is ze in haar bestudering. Niet voor niets noemt ze zichzelf ‘botanisch kunstenaar’. Van huis uit is ze bioloog. “Wat ik schilder, moet overeenkomen met de werkelijkheid.
Alles moet kloppen: hoe het blad aan de steel zit, of de knop de juiste vorm heeft, het juiste aantal meeldraden en kroonbladeren. Daarom schilder ik altijd naar de werkelijk-heid. Bloemen zet ik in een vaas op mijn bureau en dan ga ik schetsen. Voor ideeën haal ik inspiratie uit mijn eigen tuin en ga ik naar de Hortus botanicus Leiden, bij mij om de hoek. Elk seizoen kent zijn eigen schoonheid. Er zijn zo veel soorten dat ik nooit bang hoef te zijn dat de bron uitgeput raakt. Bovendien kan ik variëren met kleuren en combinaties.”

Botanische traditie

Janneke is er trots op te werken in een oude, botanische traditie.“De monniken maakten al prenten van bloemen en medicinale planten. Die prenten van toen blinken uit in precisie. Ik werk
ook zo, maar ik zoek wel altijd naar artisticiteit. Ik voorkom daarmee dat het saai wordt. Door te variëren met composities, lichtval en perspectief streef ik naar een spannend geheel. Mijn materiaal is altijd aquarelverf: door zijn waterige transparantie leent zich dat het beste voor een juiste afspiegeling van de teerheid en kwetsbaarheid van bloemen, van vlinders of insecten. De natuur verdient het om zo mooi mogelijk te worden getekend.”

t/m 11 juni 2017 is in Slot Zeist een overzichtstentoonstelling te zien van schilderijen en tekeningen van Janneke Brinkman-Salentijn.

Dit artikel is afkomstig uit Collect nr.91. Bekijk hier het archief Collect Magazines.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nieuwtjes SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)