Collect: Herkenbaar voor jong en oud. De magie van december - Postzegelblog

Collect: Herkenbaar voor jong en oud. De magie van december

0

De jonge Amsterdamse illustrator Sanny van Loon is onder meer bekend van haar vrolijke en kleurrijke werk voor Flow Magazine. Voor het ontwerp van de decemberzegels en de uitgifte
‘De sfeer van december’ – een vel met ingevulde persoonlijke decemberzegels – steekt ze bekende kerstsymbolen in een eigentijds maar niet minder warm jasje.

Wat is voor jou de magie van deze feestmaand?

“Vooral dat mensen al heel lang op dezelfde manier kerst vieren. Dat associeer ik met kou buiten, warmte en gezelligheid in de huizen en het samenzijn van mensen. Die nostalgie vormt een belangrijke basis voor mijn ontwerp. Daarom heb ik onderwerpen afgebeeld die vroeger en nu spelen, zoals de twee schaatsers en het stelletje dat gearmd naar het vuurwerk kijkt. Heel herken-bare beelden, waarvan ik hoop dat ze mensen zullen aanspreken. Daarbij gebruik ik typische decemberkleuren. De ijsblauwe achtergrond symboliseert de koelte van de buitentemperatuur in deze maand, het rood, groen en goud de warmte binnen.  Het variëren van de verhouding blauw-wit in de achtergrond vermindert het gevoel van herhaling.”

Kerst is vaak geïllustreed, wat is jouw persoonlijke touch?

“Ik heb me laten inspireren door oude kinderboeken. Die kennen vanwege de oude druktechniek maar een beperkt aantal kleuren. Ontzettend mooi en tegelijk ook een uitdaging voor mezelf. Verder wilde ik geen rechttoe rechtaan beelden, maar een eigen sfeer. Vandaar de Nederlandse huisjes: ik ben in Amsterdam geboren en dit zou bijna mijn straat kunnen zijn. Zo’n kersttrui heb ik zelf ook in de kast liggen en die luipaard kerstbal heb ik ooit ergens gezien. Ook de persoonlijke decemberzegels heb ik voor jong en oud zo herkenbaar mogelijk gemaakt. Een kaars in het midden  en allerlei andere vertrouwde elementen eromheen.”

Welke werkwijze hanteer je bij het ontwerpen?

“Ik ga altijd meteen schetsen. Bij dit project begon ik met een aantal lijntekeningen in zwart-wit van wat klassieke beelden,zoals een kerstboom, een vredesduif en cadeaus. Aan de hand van die schetsen heb ik samen met PostNL de onderwerpen bepaald. Vervolgens maakte ik een compositie van beelden die mooi bij elkaar staan. Na het schetsen kies ik op gevoel het kleurenpalet. Ik gebruik nooit hele felle kleuren, maar kleuren met een filter erover, wat ik ‘vintage’ noem. Die meng ik met de hand. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de textuur zichtbaar blijft, daarom werk ik  met hand geschilderde aquarellen. Die voeg ik op de computer samen met de zwart-wit schetsen en dan maak ik de illustraties digitaal af. De handgeschreven typografie versterkt die persoonlijke uitstraling en past goed bij het persoonlijke van decemberpost. De letters zijn overal net niet recht, daar houd ik van.”

5 November 2018

De jonge Amsterdamse illustrator Sanny van Loon is onder meer bekend van haar vrolijke en kleurrijke werk voor Flow Magazine. Voor het ontwerp van de decemberzegels en de uitgifte ‘De sfeer van december’ – een vel met ingevulde persoonlijke decemberzegels – steekt ze bekende kerstsymbolen in een eigentijds maar niet minder warm jasje.

Twee vergelijkbare opdrachten, zoek de tien verschillen…

“Waar de decemberzegels voor mij echte kerstzegels zijn, vertegenwoordigen de persoonlijke decemberzegels meer het algemene wintergevoel. Daarom heb ik in de illustraties het groen eruit gehaald en vervangen door turquoise blauw voor een echt winters sfeerbeeld. Een ander verschil is natuurlijk dat het postzegelvel tien gelijke postzegels heeft, van een wat groter formaat.
Daardoor kon ik wat meer onderwerpen combineren, zoals de warme chocolademelk en de kerstverlichting, aangevuld met wat kitsch en glitter. Door die herhaling ontstaat een patroon in het geheel, bijna alsof het cadeaupapier is. Het grappige was nog dat Martin Majoor, de ontwerper van het nieuwe kader, en ik toevallig dezelfde warm  rode tinten hebben gekozen voor de persoonlijke decemberzegels.”

Hoe kijk je terug op dit project?

Dit is zonder meer een van de grootste opdrachten die ik tot nu toe heb gedaan. Echt een gaaf project: dé decemberzegels, iets wat alle Nederlanders onder ogen gaan krijgen. Ontzettend spannend en een hele grote eer. Het fijne was dat ik van PostNL de ruimte kreeg om het in mijn eigen stijl te doen. Ik ben dan ook heel blij met het eindresultaat. En ik blijf deze winter thuis voor het moment dat ze uitkomen!”

Technische gegevens:

Postzegelformaat: 30 x 40 mm
Velformaat: 170 x 122 mm
Papier: normaal met rode fosforopdruk
Gomming: zelfklevend
Druktechniek: offset
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage: 64.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van tien postzegels in tien gelijke ontwerpen
Ontwerp: Sanny van Loon, Amsterdam
Ontwerp kader: Martin Majoor, Arnhem
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het postzegelvelletje: “De sfeer van december” bij PostNl te bestellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)