Belgische reclamezegels (deel 4) - Postzegelblog

Belgische reclamezegels (deel 4)

0

Vanaf 1938 werden alleen nog postzegels uitgegeven in samenhang met reclamevignetten van het type Koning Leopold III met ‘open kraag’ in de waarden van 75 centiemen en 1 frank. De vellen postzegels van 75 centiemen werden gedrukt in eenheden van 150 stuks (15 rijen van 10 zegels) met aan weerszijden van het vel de vignetten, totaal 30 stuks.

belgie-pu106

De velranden waren vrij breed en veel verzamelaars hebben een deel van de velrand afgeknipt. Bovenstaand voorbeeld geeft de werkelijke breedte van de velrand aan. Hieronder een exemplaar waarbij de velrand is verkleind.

belgie-pu104

De reclame is van postzegelhandel Unifil te Luik en is gewijzigd.

belgie-pu114

Naast postzegels met vignetten met blanco velranden werden ook velranden bedrukt met gebogen lijnen. Dit was de zogenoemde ‘tweede oplage’ vervaardigd in 1939.

belgie-pu119

Eveneens behorende tot de ‘tweede oplage’ worden de zegels met vignetten met in de velrand gekruiste lijnen gerekend. De reclame op het vignet van postzegelhandel Unifil te Luik is gewijzigd.

belgie-pu99

belgie-pu115

Een nieuwe reclamemaker op filatelistisch gebied was de albumfabrikant Charm. Hierover heb ik geen informatie kunnen vinden. Weet een van de lezers hier wat meer over te vertellen?

belgie-pu100

belgie-pu116

Nog een bedrijf dat reclamevignetten ging gebruiken in samenhang met postzegels was de matrassenfabrikant Epeda. Het merk bestaat nog steeds.

belgie-pu101

belgie-pu102

belgie-pu117

Een oude bekende is de reclame van de Koloniale Loterij. In de eerste oplage kwamen twee zegels voor met een tekst in de Franse en een met een tekst in de Nederlandse taal. In de tweede oplage kwam alleen de Nederlandse tekst voor.

belgie-pu103

belgie-pu118

De veerdienst Oostende-Dover kan men ook terugvinden in de eerste oplage maar ook in de tweede oplage met zowel gebogen als gekruiste lijnen in de velrand.

belgie-pu105

belgie-pu120

Als laatste wederom een bekende, Radio Telefunken, met een gewijzigd reclamevignet. Overigens bestaat nog een variant waarbij een perforatie is aangebracht tussen de velrand en het vignet. Alle acht verschillende reclamezegels kunnen hiermee worden gevonden met blanco velrand of met gekruiste lijnen. Dat was de zogenoemde vierde oplage. In het laatste deel komen de postzegels met vignet van 1 frank type Koning Leopold III met ‘open kraag’ aan bod.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch BelgiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)