Australische dierentuinen (deel 2) - Postzegelblog

Australische dierentuinen (deel 2)

0

Ontwerper Geoff Cook, gevestigd in Melbourne, is een van de oprichters van ‘All Australian Graffiti’, een grafisch ontwerpbureau. Hij combineert bij zijn ontwerpen zijn traditionele schilder- en tekenvaardigheden met de nieuwste computer technologie. De serie postzegels met het thema ‘Australische dierentuinen’ ontwierp hij niet afzonderlijk maar in één geheel, dat als blokje werd gedrukt en als zodanig uitgegeven door de Australische Post.

Geoff Cook werd geboren in 1956. Hij studeerde grafisch ontwerpen aan het Prahran College en werkte bij diverse ontwerpbureaus. Na enkele jaren besloot hij zich te gaan specialiseren in het ontwerpen van illustraties. Thuis maakte hij een portfolio en ging daarmee langs verschillende bureaus en uitgevers om hun interesse op te wekken voor zijn werk. Toevallig ontmoette hij twee oud medestudenten en ze besloten gezamenlijk een nieuw bureau op te richten: ‘All Australian Graffiti’.

Het officiële stempel voor de eerste dag van uitgifte, 28 september 1994, heeft de plaatsaanduiding ‘Parkville’. Dit is een voorstad van Melbourne waar het hoofdkantoor van de Australische Post is gevestigd. Het stempel werd zowel voor de serie als voor het blokje gebruikt.

De filatelistische dienst van de Australische Post is onder andere gevestigd in Perth en aldaar werd een ‘eigen’ stempel gebruikt voor de eerste dag van uitgifte. De stad Perth ligt in West Australië. Ook de filatelistische dienst in Sidney gebruikte een eigen stempel, maar daarin is het ‘Sydney Opera House’ afgebeeld en heeft daarmee niets met de serie postzegels te maken. Verder zijn eerstedag stempels gebruikt door Adelaide met daarin een afbeelding van de dieprode ara, Melbourne met de afbeelding van een vlinder, Dubbo met en giraf en Mosman met een vogelbekdier. Overigens had Parkville nog een ander stempel in gebruik met een afbeelding van een gestileerde olifant en Perth een stempel met afdrukken van dierenpoten.

In het stempel van Perth is de beroemde zwarte zwaan opgenomen die voorkomt op de eerste postzegel van Western Australia, de 1 penny black, uitgegeven op 1 augustus 1854. De zwarte zwaan is het symbool van deze voormalige Britse kolonie. Op 2 augustus 1954 werd een postzegel uitgegeven ter herdenking dat 100 jaar daarvoor de eerste postzegel werd uitgegeven in die kolonie.

Het blokje werd gebruikt door enkele organisaties van postzegeltentoonstellingen en beurzen door het aanbrengen van een opdruk op de rechter onderzijde van het blokje. Meestal in zwart maar soms ook in goudkleur.

Zoals de ‘Stamp Show 94’ in het Fremantle Convention Centre die werd gehouden op 5 en 6 november 1994: Swanpex ’94. De stad Fremantle grenst aan Perth en ligt aan de monding van de Swan River in Western Australia. Vandaar de toevoeging van een reproductie van de postzegel van 4 pence met de afbeelding van de zwarte zwaan. Ook voor de Stampshow ’94 Melbourne werd een opdruk op het blokje aangebracht ter gelegenheid van de ‘National/State Centennial Exhibition 1894-1994’ die werd gehouden van 27 tot en met 30 oktober in Melbourne met daarbij een afbeelding van een olifant.

 

Voor de Sydney Stamp and Coin Show werd de opdruk naast zwart ook in goudkleur opgedrukt. Dit evenement duurde van 30 september tot en met 2 oktober 1994. In het vignet werd de leguaan afgebeeld.

In zwart nog een opdruk van de Brisbane Stamp Show Zoos die gehouden werd van 21 oktober tot en met 23 oktober 1994. De opdruk is ook in goudkleur aangemaakt. Als toevoeging werd in het vignet een olifant opgenomen.

Ontwerper Geoff Cook heeft een eerste ontwerp gemaakt voor het blokje maar dat voldeed niet. In zijn uiteindelijke ontwerp heeft hij vele dieren afgebeeld. Als in een dierentuin heeft hij ze op een kleine oppervlakte bij elkaar gezet. Zoals de Maleisische beer of honingbeer, de Romer’s boomkikker of schuimnestboomkikker, de Rothschildgiraffe of baringogiraffe, de zwarte neushoorn, de Sumatraanse tijger, de sneeuwluipaard en nog enkele andere dieren. Een knappe prestatie, nietwaar?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Padden en Kikkers Schilderkunst VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)