50 jaar Abbey Road en andere zebrapaden - Postzegelblog

50 jaar Abbey Road en andere zebrapaden

0

Wellicht is dit het bekendste zebrapad ter wereld. De vier leden van the Beatles hebben erop gelopen. Het album ‘Abbey Road’ bestaat in 2019 al weer 50 jaar. Het was de laatste album van the Beatles. Volgens de kenners het beste album. Anderen vinden ‘Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ hun beste album. The Beatles zijn nog nooit weggeweest. Het Beatles-album Abbey Road staat na vijftig jaar weer op de eerste plaats in de Album Top 100. Veel zegels zijn er verschenen van ’the Fab Four’, Abbey Road en andere zebrapaden.

The Beatles

The Beatles was een popgroep uit de Engelse stad Liverpool. De groep was actief van 1960 tot 1970 en wordt algemeen beschouwd als de meest invloedrijke band uit de geschiedenis van de popmuziek. De bezetting bestond uit John Lennon (1940-1980), Paul McCartney (1942), George Harrison (1943 – 2001) en Ringo Starr (1940); andere vroege leden waren Stuart Sutcliffe en Pete Best. Al vrij snel na hun doorbraak kregen de leden van The Beatles te maken met hysterische reacties van voornamelijk jonge tienermeisjes, die tijdens concerten de muziek met hun gegil overstemden. Voor dit gedrag raakte de term ‘Beatlemania’ in zwang. Tijdens hun carrière verrichtten ze pionierswerk in de geluidsstudio, waarvoor ze in brede kring lof oogstten. De liedjes werden voornamelijk geschreven door het songwritersduo Lennon-McCartney. Op 9 januari 2007 gaf Royal Mail twee series uit van de Beatles als een mini-sheet van Beatles Memorabilia en een serie van zes zegels / stickers met afbeeldingen van hun beste albums.

4 x 1st class stamps: Beatles Memorabilia: (a) toy guitar; (b) lunchbox; (c) 45rpm single; (d) tea tray. Andere gadgets op de velrand zoals badges.

 

1st class ‘With the Beatles’; 64p ‘Help!’; 72p ‘Revolver’; 1st class ‘Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band’; 64p ‘Abbey Road’; 72p ‘Let it Be’.

Abbey Road

Met Abbey Road, dat in september 1969 verscheen, brachten The Beatles hun laatste succesvolle elpee uit. Hun ruzies hadden ze hiervoor even opzij gezet. Bekende nummers zijn o.a.: Come Together, Something, Octopus’s Garden, Here Comes the Sun, Golden Slumbers, Carry That Weight, The End. Een deel van kant twee bevat een medley van onvoltooide liedjes die aan elkaar zijn geregen. De plaat eindigt heel veelzeggend met The End. Latere uitgaven vermelden Her Majesty als laatste nummer. Het nummer duurt slechts 23 seconden en is daarmee het kortste lied dat op een album van The Beatles werd uitgebracht. Her Majesty kwam door een fout van een geluidstechnicus op de plaat terecht, waarmee de eerste hidden track uit de rockgeschiedenis een feit was. Deze persing werd gehandhaafd en de hoes werd aangepast.

64p: ‘Abbey Road’

 

 

 

 

 

 

 

LP Abbey Road

Abbey Road is een album uit 1969, dat is vernoemd naar Abbey Road, de straat waar de studio ligt. De foto op de albumhoes laat The Beatles zien op het zebrapad voor de Abbey Road Studios in Londen. In deze studio hebben The Beatles veel van hun nummers opgenomen. Het album is dan ook genoemd naar Abbey Road, de straat waar het zebrapad zich bevindt. Het idee voor deze hoes kwam van Paul McCartney. De foto werd genomen op 8 augustus 1969 door Iain MacMillan. Terwijl een agent het verkeer tegenhield, stond Ian op een keukentrapje om zes foto’s te maken in slechts tien minuten. Een van de zes foto’s werd gekozen voor de hoes.

Abbey Road was het eerste en enige Beatles-album waarop de naam van de band noch de naam van het album op de voorkant van de hoes staat vermeld. Op de achterkant staat wel heel groot ‘The Beatles’ en ‘Abbey Road’ vermeld. Deze hoes is een van de beroemdste geworden in de muziekgeschiedenis. Later is deze hoes vaak geïmiteerd door andere artiesten. Een voorbeeld hiervan is de hoes van de Red Hot Chili Peppers.

De leden van de Red Hot Chili Peppers lopen echter naakt met alleen een sok om hun geslachtsdeel over het zebrapad. Vandaag de dag is het bewuste zebrapad op Abbey Road een ware toeristische trekpleister. Het verkeer wordt er constant gehinderd door mensen die op het zebrapad een soortgelijke foto maken.

Een niet bestaand land. Herkent u de vier bekende artiesten op het zebrapad?

Er zijn vele versies van de LP Abbey Road, zoals een gelimiteerde versie met groen vinyl. Mojo magazine heeft een special uitgebracht in de oktober 2019 editie.

  

 

 

 

 

 

 

Paul is dead

Er bestaan vele complottheorieën over de foto van de vier Beatles op de Abbey Road hoes. Zo zouden er verschillende aanwijzingen op staan dat Paul dood is. Lennon is de priester in het wit, Starr de begrafenisondernemer in het zwart, McCartney loopt uit de pas en is blootsvoets (een teken van rouw) en Harrison is de grafdelver in zijn spijkerbroek.

Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_is_dead#Abbey_Road

Volkswagen

Als je goed kijkt, staat links een Volkswagen Kever (Eng: Beetle). De Volkswagen Kever, die werd gebouwd van 1937 tot 2003, is de bekendste Duitse auto. In de volksmond werd hij, vanwege de vorm, kever genoemd, waarna de fabrikant die naam zelf ook ging gebruiken. Van de Volkswagen Kever zijn er meer dan 20 miljoen wagens geproduceerd van 1937 tot 2003 en is daarmee de langst en de meeste geproduceerde wagen op eenzelfde platform.

 

 

 

 

 

Nieuwe versies Abbey Road

Het Beatles-album Abbey Road staat na vijftig jaar weer op de eerste plaats in de Album Top 100. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de iconische plaat verscheen een speciale editie. Abbey Road voerde de Album Top 100 in december 1969, bijna drie maanden na de release, voor het laatst aan. Voor de verschenen speciale uitgave zijn de nummers op het album opnieuw gemixt door Giles Martin. Giles Martin (49) is de zoon van de legendarische Beatles-producer Sir George Martin. Daarnaast staan er originele opnames en demo’s op de plaat en is er een boek met onder meer handgeschreven songteksten en foto’s van bandleden John LennonRingo Starr, George Harrison en Paul McCartney, De jubileum edities ‘Abbey Road’ bestaan in de volgende uitvoeringen: CD, 2CD, 3CD+Bluray, LP en 3LP.

Andere zebrapaden

Een zebrapad is een gedeelte van de straat waar voetgangers ongehinderde doorgang dienen te krijgen bij het oversteken van de weg. Het wordt aangegeven met een aantal witte stroken in de lengterichting van de weg. In de wet spreekt men van een voetgangersoversteekplaats (VOP), in België van een oversteekplaats voor voetgangers.

Het zebrapad ontleent zijn naam aan zijn patroon van witte en zwarte stroken, dat doet denken aan een zebra. De eerste officiële voetgangersoversteekplaats met witte en zwarte strepen verscheen in Engeland op 31 oktober 1951, in Slough. De vormgeving met brede witte en zwarte strepen was de uitkomst van een proef met experimentele markeringen op zo’n duizend locaties in de twee jaar ervoor.

 

Verkeersborden die waarschuwen voor een zebrapad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veilig Verkeer Nederland 1982

Voor de viering van 50 jaar Veilig Verkeer Nederland werd in 1982 een zegel uitgegeven van 60 cent met zebrapad en wegmarkering. Onderstaand ziet u een voorstudie, het definitieve ontwerp van de zegel en een misdruk. Tenslotte de goedgekeurde drukproef met opmerkingen van medewerkers van de drukker Koninklijke Joh. Enschedé.

 

 

 

 

 

Tenslotte twee mooie ontwerpen van Turks Cyprus en UAE.

 

 

Meer info:

https://www.thebeatles.com/

https://www.abbeyroad.com/

https://www.abbeyroad.com/crossing

https://www.platomania.nl/album/7281581/mania-361-beatles-special-/mania-361-beatles-special-

http://www.theanalogues.net/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Centraal Afrika Cyprus Duitsland Groot Brittannië Nederland Taiwan Turks Cyprus Verenigde Arabische EmiratenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (17 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)