NK Legpuzzelen op 6 en 7 april 2024 - Postzegelblog

NK Legpuzzelen op 6 en 7 april 2024

2

Het NK Legpuzzelen werd op 6 en 7 april 2024 gehouden in Hal 60 in Roelofarendsveen en werd voor de derde gewonnen door team ‘Puzzelpoezen’. Ze wonnen met een verschil van slechts 7 seconden op de nummer twee. Na coronaperiode waren de legpuzzels niet aan te slepen. En de meesten kozen voor de legpuzzels van Jan van Haasteren, In dit weekend werd ook de Jan van Haasteren fanclubdag georganiseerd. Kent u Jan of heeft u zelf legpuzzels van Jan thuis?

Jan van Haasteren

Van Haasteren groeide op in Schiedam waar hij op de Ambachtschool leerde voor huisschilder. Hierna ging hij naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, waar hij op advies van zijn vader de opleiding Publiciteit & Reclame volgde. Na zijn opleiding werkte hij als assistent van Loek van Delden aan de strip Smidje Verholen. Van 1962 tot 1966 werkte hij bij de Toonder Studio’s, aanvankelijk op de tekenfilmafdeling. Vanaf 1963 werkte hij als striptekenaar vooral aan de strips Kappie, Tom Poes en Hiawatha. In 1966 stapte van Haasteren voor korte tijd over naar de studio’s van Joop Geesink, waar hij aan de serie Rick de Kikker werkte. Hierna werkte hij als freelancer voor onder andere Toonder. Voortaan stond echter zijn eigen werk op de voorgrond. Met scenariste Patty Klein, waarmee hij nog vaak zou samenwerken, maakte hij de strip Bartje en Opa. De samenwerking kreeg een vervolg met onder andere Sjaak en Oom George voor KRO Studio en Erik en Opa, een nieuwe versie van Bartje en Opa die vanaf 1975 in Jippo verscheen.

Voor Pep tekende hij vanaf 1972 Baron van Tast, met scenario’s van Renée van Utteren, Lo Hartog van Banda, Frits van der Heide en Patty Klein. Tevens verscheen de gagstrip Voortvluchtig in Pep. In Donald Duck verschenen van zijn hand Ketelbinkie, geschreven door Wim Meuldijk, en Ome Arie. Voor Sjors tekende hij vanaf 1974, naar een scenario van Philip Sohier, de strip Tinus Trotyl die vanaf 1975 werd voortgezet in Eppo, waarvoor hij samen met Toon van Driel ook De Stuntels tekende. In Eppo Wordt Vervolgd publiceerde hij de strip Brian en de brainbox, geschreven door David Ireland. Daarnaast publiceerde hij vele losse strips in De Vrije Balloen waarvoor hij onder andere de pseudoniemen Harold Hurry en Jean Pion gebruikte. Voor spellenfabrikant Jumbo heeft hij een groot aantal legpuzzels getekend.

De laatste jaren heeft Van Haasteren, samen met Rob Derks en Dick Heins, zich gericht op het tekenen van grote Jumbo puzzelprenten waarop van alles gebeurt. Zijn signatuur is daar de haaievin.

In 2006 werd Jan van Haasteren door Het Stripschap onderscheiden met de Bulletje en Boonestaak Schaal. Op 26 april 2013 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op 14 november 2016 verscheen het Postboek Jan van Haasteren ter ere van de 80ste verjaardig van de strip- en puzzeltekenaar. Dit boek kon gekocht worden, maar werd ook gratis verstrekt bij bestellingen vanaf € 60,- uit Collect nummer 90 – winter 2016. Bij dit boek verscheen een postzegelset van vier velletjes met elk drie verschillende postzegels met vrolijke afbeeldingen van de tekenaar.

 

Meer info:

NK Legpuzzelen op 6 en 7 april 2024: https://www.nklegpuzzelen.nl/

Te koop Jan van Haasteren puzzels: https://www.jvh-puzzels.nl/

Geweest expo Jan van Haasteren ‘Alle gekheid op een stokje’, 26 mei 2023 – 14 januari 2024:

https://www.stadsmuseum-harderwijk.nl/tentoonstellingen/alle-gekheid-op-een-stukje/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)