Middelburg, abdij en chocolade stad - Postzegelblog

Middelburg, abdij en chocolade stad

1

Samen met mijn jongste dochter ben ik een weekend naar Middelburg geweest. Dat was leuk en gezellig. Ik kon het niet laten om te gaan zoeken of er ook postzegels over Middelburg zijn. De eerste die ik tegenkwam was de ‘mooi Nederland’ zegel uit 2010 van Middelburg. Om eerlijk te zijn vind ik dit een postzegel met een onduidelijke beeldweergave. Maar er zijn er gelukkig meer.

Kuiperspoort
We wandelden op zondagmorgen door de Kuiperspoort, een prachtig hofje met huizen uit de zestiende eeuw. In de zeventiende eeuw vestigde het Kuipersgilde zich daar. Een kuiperij was een werkplaats waar houten kuipen en vaten werden gemaakt. Dat ambacht is nu uitgestorven. Verrassend vond ik dat ik over deze Kuiperspoort in Middelburg een postzegel vond. Deze zegel was in 1975 uitgegeven, zonder nadere aanduiding op de zegel. De maximumkaart geeft de plek van de postzegelafbeelding weer en laat tevens zien wat voor een mooi wijkje de Kuiperspoort is.

Kuiperspoort

Oostkerk
We verlieten de Kuiperspoort en liepen richting Oostkerk. Deze protestantse achtkantige koepelkerk werd afgebouwd in 1667. Als Leidse stadsgids vind ik het dan weer leuk dat de bouw hiervan waarschijnlijk werd geïnspireerd door de (eveneens achtkantige) Marekerk uit 1639 in Leiden. Het ontwerp van beide kerken is van Leidse architect Arent van ’s-Gravesande. PostNL gaf een postzegel uit van de Oostkerk, gezien vanuit de lucht.

Oostkerk

Stadhuis
Met de bouw van het stadhuis van Middelburg werd begonnen in 1452 en duurde tot 1520 voordat het gereed was. Het stadhuis heeft een toren met een klok en een carillon. Middelburgers noemen de toren Malle Betje, omdat de klok altijd achterloopt bij die van de Lange Jan. Het stadhuis was teven een Vleeshal en Lakenhal. In mei 1940 werd het centrum van Middelburg verwoest. Van het stadhuis bleven enkel de zwartgeblakerde muren over. Kort na de verwoesting werd begonnen met de wederopbouw. Men besloot om de gevels van het oude raadhuis in gotische stijl te herstellen en een deel nieuwbouw in aangepaste stijl toe te voegen. Hieronder een postzegel van het stadhuis.

stadhuis

abdij

Abdij van Middelburg
De Abdij van Middelburg (de Onze-Lieve-Vrouwe-abdij) ligt in het centrum en bestaat uit een soort rond lopend gebouw met vier grote en een kleine toren. Hierboven ziet u een postzegel van deze abdij. Het is een imponerend gezicht met diverse poorten met in het midden het Abdijplein. Onderdeel van de Abdij is onder andere ‘de Lange Jan.’ Deze kerktoren is ruim 90 meter hoog en is nummer tien op de lijst van hoogste kerktorens in Nederland. Het is daarmee de blikvanger van de stad. Daarnaast heeft de abdij nog twee kerken, de Koorkerk en de Nieuwe Kerk. Tegenwoordig zijn in het abdijcomplex het Provinciehuis en het Zeeuws Museum gehuisvest. Dit museum hebben we bezocht, en van het Provinciehuis hebben we het provinciewapen gefotografeerd met de tekst: Luctor et Emergo (ik worstel en kom boven). De bekende watersnoodramp uit 1953 heeft hier overigens niets mee te maken, maar deze spreuk is wel treffend voor Zeeland.

 Chocolademuseum
Een ander leuk museum dat we bezochten was ‘Sjakie’s Chocolade Museum.’ Dit museum heeft veel te bieden voor ‘Chocolate Lovers.’ Men laat het cacao-verhaal vanaf de plantage tot het eindproduct zien en alle stappen die daartussen zitten. Er gaat een chocoladewereld voor je open, onder het motto: “Chocolade maakt gelukkig en kent vele mogelijkheden maar is tegelijk ook breekbaar, net zoals het leven. Laten we er daarom maar lekker van genieten!” En aan de filatelist is ook gedacht, want ik kwam in het museum onderstaande postzegels van het thema ‘chocolade’ tegen.

 

 

Geurpostzegels
De eerste postzegel is een Hollandse en daarop zien we hagelslag, een typisch Nederlands product. De Zwitserse en Belgische postzegels zijn zogenaamde ‘geurpostzegels.’ De postdienst verwent daarmee zowel de verzender als de ontvanger. Men ruikt chocolade! Op de gomlaag werd een laagje olie toegevoegd die als basis dient voor chocolade. Voor de ontvanger van de brief zijn er microcapsules aangebracht op de postzegel. Die capsules activeren de chocoladegeur als men erover wrijft.

Leuke stad
Middelburg is een mooie stad, waar mijn dochter en ik een leuk weekend hebben doorgebracht.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Architectuur Kerken MuseaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)