In kort bestek…(296} Postzegeljaar 2024: Wereldpostunie, NAVO en Olympische Spelen - Postzegelblog

In kort bestek…(296} Postzegeljaar 2024: Wereldpostunie, NAVO en Olympische Spelen

0

Elk jaar komt het Duitse twee wekelijkse postzegeltijdschrift in het eerste nummer van het nieuwe jaar met een overzicht van (voor zover bekend) de postzegelprogramma’s die kunnen worden verwacht.

Om te beginnen spelen Posteurop (thema 2024 Onderwaterwereld) en SEPAC (thema toeristische plaatsen) zoals gewoonlijk een belangrijke rol. Maar er zijn ook bijna ieder jaar enkele gebeurtenissen en/of sportgebeurtenissen die in de schijnwerker staan. Zo zal zeker de komende tijd het 150-jarig bestaan van de Wereldpostunie door een aantal landen postaal worden herdacht, alsmede, maar wel iets minder zeker, het 75-jarig bestaan van de NAVO en om niet te vergeten de Olympische Spelen in Parijs.

 

 

Maar eerst over tot de orde van de dag om te beginnen bij Duitsland dat 1 februari met de traditionele emissie Für die Wohlfahrtspflege kwam met als aandacht voor Helferinnen und Helfer der Menschheit Pflege, Flüchtlingshilfe en Fluthilfe. Op de zegels symbolische voorstellingen, waarden: 85+40 c (Pflege), 100+45 c( Flüchtlingshilfe) en 160+55 c (Fluthilfe).

 

Verder een dure zegel “Mittelalterlichere Sachsenspiegel’ (225 c), en met een 85 c portretzegel wordt de 125e geboortedag van kinderboekenschrijver Erich Kästner (1899-1974) herdacht. Ik heb het al eerder geschreven dat deze herdenkingszegel voor mij bijzonder is, want het eerste boek dat we namelijk van de leraar Duits moesten lezen was Ëmil und die Detektive geschreven door Erich Kästner.

 

Medio jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de Postadministratie van de Verenigde Naties (UNPA) de eerste zegels (velletjes) uit) waarop de vlaggen van de lidstaten worden verbeeld. Door de jaren heen zijn er telkens velletjes verschenen met elke keer vier zegels. Op 15 maart volgt velletje 56, maar daarin zitten niet vier zegels met vlaggen van nieuwe lidstaten, maar vlaggen van landen die iets zijn gewijzigd, te weten die van Libanon, San Marino, Venezuela en Yemen. Zo is om een voorbeeld te geven op de San Marinozegel de kleur van de stam van de boom gewijzigd. Van velletje 56 zijn 11.000 stuks aangemaakt, in elk velletje 4 x 4 zegels à 1,55, of 170.000 zegels, 44.000 van elke zegel…

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Verenigde Naties BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.