In kort bestek… (293) ’ s Werelds eerste kerstzegel viert 125-jarig bestaan - Postzegelblog

In kort bestek… (293) ’ s Werelds eerste kerstzegel viert 125-jarig bestaan

0

Verzamelaars die het thema Kerst in hun portefeuille hebben kunnen de laatste maanden hun hart weer ophalen. Er is namelijk nauwelijks nog een land dat niet een set aan de kerst wijdt, en ieder doet het op zijn eigen manier.

Het ene land/of eilandengroep houdt het altijd op christelijke motieven, het andere op wereldse en er zijn landen die met twee sets komen, zowel een christelijke als een wereldse, de laatste bijvoorbeeld met landschappen, of dorpjes in  de sneeuw.

Daarbij komt dat er sommige landen zijn, die met allerlei gevoeligheden rekening houden. Er mocht eens een bevolkingsgroep zijn die zich gekwetst voelt. Wat dat betreft hoeven we niet ver van huis te gaan.

Een zegel die echter in geen enkele collectie mag ontbreken is ’s werelds eerst kerstzegel, een 2 c.-zegel die Canada op 7 december 1898  uitgaf en dus zijn 125-jarig bestaan viert. Het eigenlijke doel van  de uitgifte was de invoering van een eenheidsporto van 1 p voor de Gemenebestlanden, maar het werd 2 p. Op de zegel een wereldkaart waar de Gemenebestlanden rood zijn aangegeven. Daaronder groot X  MAS en helemaal onder de  tekst “We hold a vaster empire then has been”.

Het 100-jarig bestaan van de eerste kerstzegel werd in 1998 herdacht met een 45c-zegel waarop ’s werelds eerst kerstzegel uit 1898. Ook deze zegel hoort dus in een kerstcollectie thuis. Prijzen op een postzegelsite, 1898 25 €, 1998 0.90 c.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Canada Kerst ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel