In kort bestek… (291) Een filatelistische déja vu uit de jaren ’70 van de vorige eeuw - Postzegelblog

In kort bestek… (291) Een filatelistische déja vu uit de jaren ’70 van de vorige eeuw

0

Een paar dagen geleden, om precies te zijn donderdag 9 november, had ik een bijzondere herinneringservaring, een filatelistische déja vu. Wat gebeurde er precies?

In een tijdsbestek van ongeveer anderhalf uur kreeg ik van de Liechtensteinse Post drie mailtjes. In volgorde:
_ 08.01, Nur noch 60 Minuten bis zum verkaufsstart unsere fünften tierischen Kryptobriefmarke Nr. 5 The Giraffe.
_ 09.24, Jetzt is unsere Giraffe endlich im Shop angekommen.
_ 09.27, Unsere Kryptobriefmarke Nr. 5 Giraffe ist bereitts ausverkauft.
In een paar minuten tijd was de Giraffe dus al uitverkocht. Een gebeurtenis die herinneringen opriep aan de jaren ‘ 70 van de vorige eeuw, aan de “koeienrage”, oftewel aan de doorloperrage, die zoals later zou blijken de hele postzegelwereld op zijn kop zou zetten, met alle desastreuze gevolgen van dien.

Er waren al enkele doorlopers verschenen, zoals in 1970 40 jaar bevrijd (met vlag), in 1973, Ontwikkelingssamenwerking (met ketting), maar toen had men het fenomeen “doorloper” nog niet in de gaten. De echte heksenketel ontstond pas in 1974 na de uitgifte van de doorloper van de zegel Rundvee stamboek. Als je twee zegels van 25 cent tegen elkaar hield zag je drie “hele “koeien. De cataloguswaarde van een paartje liep in enkele jaren op naar ruim 32 gulden (nu rond de 2 €). Veel mensen zagen gouden bergen. Speculanten kochten geen twee zegels, geen honderd, maar vele vellen van honderd zegels.

Hetzelfde gebeurde met de eerstedagenveloppen. Omdat ik destijds een kilometer van het hoofdpostkantoor van de post in Den Haag werkte ging ik op de dag van uitgifte van een nieuwe zegel wel eens een kijkje nemen. Dan stonden daar zeker vijftig mensen te wachten om fdc’s te laten afstempelen. Maar niet één envelop, maar soms honderd. Gevolg, de verkochte oplage steeg in die jaren boven de 700.000. En nu, nu gaat het nog slechts om een paar duizend.

Maar toen diende zich een nieuwe doorloper aan. Op 12 september 1978 zou ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Militaire Academie in Breda een zegel van 55 cent worden uitgegeven met daarop epauletten. De PTT liet er 10 miljoen van de persen komen. Dat werd gemakkelijk vijf miljoen verdienen. Maar het zou nog gekker worden. Ik weet niet exact meer hoe lang het heeft geduurd na de start van de verkoop, maar de zegel was razendsnel uitverkocht. Enkele miljoenen werden bijgedrukt en de NVPH-catalogus geeft nu aan dat er 17.290.000 zegels zijn verkocht. Voor een bijzondere zegel een astronomisch en onvoorstelbaar aantal.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.