In kort bestek…(290) Postbeeld artikelen verdienstelijk als naslagwerk - Postzegelblog

In kort bestek…(290) Postbeeld artikelen verdienstelijk als naslagwerk

0

De Canadese kinderarts en onderzoeker Frederick Banting ( 1891-1941) die in 1921 de heilzame werking van insuline ontdekte kreeg twee jaar later, in 1923, samen met zijn medewerker John Macleod (1876-1935) de Nobelprijs voor de Geneeskunde.

Door de ontdekking kon eindelijk diabetes worden behandeld. In 1923 werden in Europa ook de eerste inspuitingen met insuline gegeven. Om deze feiten te memoreren heeft de Belgische bpost op 23 oktober met als motto “Insuline, een medische revolutie” een velletje met tien identieke zegels uitgegeven, waarop een foto van Frederick Banting, de ontwikkelaar van de insuline, samen met één van de eerste flesjes insuline en een spuit. Op het velletje een uitvergroting van de foto van Frederick Banting, met het blauwe lintje om diabetes onder de aandacht te brengen Verder een korte uitleg over de ontdekking van insuline.

Om meer over de ontdekking van insuline te lezen verwijs ik echter graag naar twee verhalen die Willem Hogendoorn respectievelijk op 10 en 13 juli 2021 onder het kopje 100 jaar insuline (1 en 2) heeft geschreven. Kortom, Postbeeldartikelen kunnen als naslagwerk worden gebruikt. Waarde van de zegel 1, van het velletje zijn 15.640 stuks van de persen gekomen.

Duitsland gaf 5 oktober een 195 cent-zegel uit waarop we in ons land nog zeker een paar jaar zullen moeten wachten. Met de zegel wordt de 100e geboortedag herdacht van de voetbalkeper Bernhard Carl “Bert’” Trautmann ( 1923-2013 ), die op de zegel wordt afgebeeld zittend met de rug tegen de rechter doelpaal met de bal voor zich.
Maar waarom deze voetbalzegel? Carl Trautmann werd tijdens de Tweede Wereldoorlog als parachutist gevangen genomen door de geallieerden en als krijgsgevangene overgebracht naar Engeland. Daar sloot hij zich al gauw aan bij een groep voetballende krijgsgevangen en ontpopte zich als een briljant doelverdediger. Gevolg, in plaats van Engeland in 1948 te verlaten besloot hij als prof te blijven. Met Manchester City speelde hij in de eerste Liga en won in 1956 de FA Cup. In het Londense Wembley Stadion werd Birmingham City met 3-1 verslagen.

Trautmann geldt nu als symbool van de verzoening tussen Duitsland en Groot-Brittannië na WO II. In 2004 verleende koningin Elizabeth hem de Order of British Empire (OBE), in Duitsland ontving hij ‘’ das Bundesverdienstkreuz. Trautmann overleed op 19 juli 2013 in zijn woonplaats La Libsa bij Valencia, Spanje.

Maar bij de Trautmann-zegel is het 5 oktober niet gebleven. Er verschenen nog vier die niet zonder belang zijn:
_De 100e geboortedag van de succesvolle Duitse kinderboekenschrijver Ottfried Preuszler (overleden 18 februari 2013) werd herdacht met een 70 cent-zegel daarop een figuur uit zijn boek Die kleine Hexe.

_ 100 Jahre Planetarium in Deutschland wordt herdacht met een 95 cent-zegel en 100 Jahre Rundfunk in Deutschland (Achtung Ausfnahme Biutte Ruhe) met een 275 cent-zegel.

_ Tot slot wordt met een 85 cent-zegel “50 Jahre Maxmillian-Kolbe-Werk” herdacht, een organisatie die de belangen (financieel en zorg) van de nabestaanden van de concentratiekampen en getto’s ondersteunt. Kolbe werd op 14 augustus 1941 in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau vermoord.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Duitsland Groot Brittannië Spanje Nobelprijswinnaars Tweede wereldoorlog VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.