In kort bestek… (289) Begrip EMBARGO is niet meer van deze tijd - Postzegelblog

In kort bestek… (289) Begrip EMBARGO is niet meer van deze tijd

0

De Decemberzegels 2023 die aanstaande maandag 13 november verschijnen verkeren in hogere Noordse sferen en daarmee wordt m.i. gelukkig een jarenlang gehanteerd patroon doorbroken. Het is het resultaat van het werk van de illustrator Linde Faas die sinds 2017 in Tromsö in Noorwegen woont.

Meer mag ik helaas niet vertellen, omdat PostNL op het persbericht, dat al een week in omloop is een EMBARO heeft “gegooid”. En als je netjes bent ga je dat niet bewust breken. De belangstellende verzamelaar moet dus wachten tot maandag 13 november als Bate zijn deskundige visie over de Decemberzegels laat schijnen.

Naar mijn mening is Embargo echter, gezien de vele communicatiemiddelen niet meer van deze tijd. Een enkel voorbeeld. Toen ik 65 jaar geleden bij de krant kwam ging de hoofdredacteur de zaterdag voor de Derde Dinsdag in September naar Den Haag om zich te laten informeren. De zondag en maandag daarop werden de verhalen, boordevol nieuws, persklaar gemaakt en die verschenen op dinsdag (toen waren er nog nauwelijks ochtendbladen) in de krant. En nu? Nu ligt alles wat in de miljoenennota staat op dinsdag al voor 98 procent op straat.
Zelf heb ik ook vaak bij de kranten met embargo’s te maken gehad, maar privé moet ik even terug naar het midden jaren “90 van de vorige eeuw, toen mijn wekelijks postzegelrubriek in tal van regionale kranten stond, die een betaalde oplage hadden van 1,1 miljoen. In die jaren hanteerde PTT het begrip embargo ook rijkelijk, in dit geval in verband met mededelingen over postzegeluitgiften. In negen van de tien mocht je pas op zaterdag schrijven over een presentatie die op dinsdag had plaatsgevonden. Ik heb toen, omdat ik niet steeds met “mosterd na de maaltijd” wilde komen aan de mensen bij de Post laten weten, dat ik niet meer over Nederlandse zegels zou schrijven. Enige tijd daarna lag er geen embargo op postzegelnieuws. Of ik daaraan heb bijgedragen zal altijd duister blijven, maar het was in ieder geval afgelopen.

Maar nu, jaren later zijn er weer “nieuw bezems” gekomen, die het waarschijnlijk interessant vinden het begrip Embargo weer in te voeren. Blijft het feit dat er in de journalistiek nog altijd zoiets bestaat als “vrije nieuwsgaring”.

Overigens houden ze er in veel landen over publiceren een andere mening op na. Neem België en de VS. In België kun je in januari alle zegels die voor het komende jaar zijn gepland al bewonderen, evenals in de VS met bovendien de toevoeging waaraan de zegels zijn gewijd. In Duitsland en Noorwegen. om nog twee voorbeelden te geven, zijn afbeeldingen en gegevens voor de uitgifte in hun brochure te vinden.

Inmiddels hebben al tal van landen kerstzegels uitgegeven, of staan op het punt die uit te geven. Maar toch nog even naar een paar buurlanden. Eerst België, bpost kwam 23 oktober met twee zegels (beide in boekjes) waarop geen sneeuw en traditionele beelden, maar wel met herkenbare figuren gevormd met leestekens. Op een geheel groene zegel (waarde-aanduiding 1) een kerstman en op een rode zegel (1 EUROPE) leestekens. Oplage 682950 boekjes (1), en van de boekjes EUROPE 62.555.

Royal Mail, dat op 1 december 1966 haar eerste kerstzegels uitgaf (kindertekeningen) geeft al jarenlang enkele “wereldzegels” uit en enkele met christelijke motieven. Van de laatste op 2 november vijf zegels waarop 2 second classs, Holy Night, second class large, Little Town of Bethlehem, First Class, Silight Night, First Class Large, A way in the Manger en 2,20 pond, Three Kings. Opgemerkt zij, dit zijn de eerste kerstzegels met het silhouet van koning Charles.


Het nieuwe vaderland van de illustrator van de Nederlandse Decemberzegels 2023 Linde Faas, Finland, heeft 7 november twee Innland 20 gram-zegels uitgegeven. De ene met een winters kerkdorpje, de andere met een “eenzaam” kerkje in een sneeuwlandschap.-

Tot besluit, want er zijn nog wel een paar voorbeelden te geven, Duitsland. Daar was in de Deutsche Briefmarken Zeitung van 16 oktober alles al te lezen over Neuausgaben November 2023 met onder andere de kerstzegel: Euch ist heute der Heiland geboren (80 + 40).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Noorwegen Kerken KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.