In kort bestek… (286) Oostenrijk, el dorado voor de thema-verzamelaar - Postzegelblog

In kort bestek… (286) Oostenrijk, el dorado voor de thema-verzamelaar

0

Oostenrijk brengt al jarenlang de meest bijzondere en extravagante zegels uit. Er kunnen dan ook met gemak enkele albumbladen mee worden gevuld. Denk aan de Swaroski-zegels, de porselein-, de Brexit-, lederhosen-, de gestikte-, de houten-, de coronazegels, waarvan er een van toiletpapier en een in de vorm van een pleister, en ga zo maar door.

Nu staat er weer één voor 21 oktober op het programma, en wel de derde zegel in de rij van kledingstukken voor de koude wintermaanden. De eerste zegel verscheen 12 november 2021 in de vorm van een want/handschoen, de tweede op 16 februari 2022, een ijsmuts en op deze derde staat een motiefrijke winterpullover, een pinguïn, die bestaat uit gevlokt cellulose papier. Waarde € 4,50, oplage 150.000 in een velletje met 1 zegel.

Eerder, op 11 oktober werd met een 95 c-zegel een nieuwe reeks ingezet met als onderwerp Literatuur aus Österreich. De eerste zegel eert de beroemde Oostenrijkse schrijfster en dichteres Ingeborg Bachmann (1926-1973). Bijna haar volledige werk is in het Nederlands vertaald. Sinds 1977 wordt jaarlijks de Ingeborg-Bachmann-Preis uitgereikt. Deze prijs geldt als een van de belangrijkste literatuurprijzen in het Duitse taalgebied. Op de zegel een portret van de schrijfster.

De Baschmann-zegel is dus de eerste van een nieuwe reeks, waarvan er al veel zijn. Een indruk:
-18 januari, Musikland Österreich (de muziekzegel 2022 won goud, zie Kort 285);
-19 januari, Moderne Kunst in Österreich;
-27 januari, Österreichische Erfindungen;
-15 februari, Motorräder;

 

-15 februari, Automobile;
-4 maart, Klassische Briefmarken;
-15 april, Seltene Nutstierrrassen;
-20 april, Klassische Warenzeichen;
-20 april, Design aus Österreich;
-27 april, Moderne Architectur in Österreich;


-5 mei, Sport in Bewegung ( dit is ook een nieuwe reeks);
-19 mei, Sacrale Kunst in Österreich;
-23 juni, Kirchen in Österreich;
-8 augustus, Moderne Kunst in Österreich;
-25 augustus, Historische Postfahrzeuge;
-25 augustus, Östereichische Pilzen en
-1 september een uitbreiding van de serie Trachten

 

Welgeteld zestien series, een el dorado voor thema-verzamelaars. Maar daarnaast heeft Oostenrijk ook nog tal van andere bijzondere zegels uitgebracht, zoals bijvoorbeeld 1 september “Neue Dispenser-marken” met thema’s als “Tradition, Sehenswürdigkeiten, Landschaften und Gebäude und Architectur. Maar daarover later meer.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Oostenrijk Architectuur BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.