In kort bestek… (284) Velletje Dag van de Postzegel komt alsnog - Postzegelblog

In kort bestek… (284) Velletje Dag van de Postzegel komt alsnog

0

Op dinsdag 10 oktober geeft PostNL de tweede cryptopostzegel uit, die bekend zal staan als een joint issue met Luxemburg en Oostenrijk. Ook op de nieuwe postzegel staat, zo valt in het najaar nummer van Collect te lezen, prijkt een dierensymbool. Deze keer een leeuw.

Op de kaart van Europa in de achtergrond lichten Nederland, Luxemburg en Oostenrijk blauw op grafische lijnen met een eigen kleur symboliserend de landschappelijke kenmerken van de betreffende landen: respectievelijk water, bossen en bergen. Ook de waarde-aanduiding en landsymbolen verschillen per land. Voor Luxemburg is de cryptozegel een debuut, Oostenrijk is sinds 2019 actief met cryptozegels.


Heeft PostNL zich bedacht? In het uitgifteprogramma voor de tweede helft van dit jaar ontbrak de traditionele uitgifte van het velletje Dag van de Postzegel. Veel verzamelaars vroegen zich dan ook af wat er aan de hand was. Maar het velletje wordt nu aangekondigd voor zondag 16 oktober. Het is gemaakt door grafisch ontwerpster Sandra Smulders uit Gouda met de postzegels uit de Kunstenaarsserie 1923 als inspiratiebronnen. Het velletje telt tien zegels met de waarde-aanduiding 1 (€ 10,10) en de oplage is 5.000 velletje.

Om in Nederland te blijven, aandacht voor het Maandblad Filatelie. Sinds januari zwaait Gerrie Coerts (we kennen elkaar van voor de jaartelling) daar de scepter en hij heeft het blad behoorlijk afgestoft. Het is weer leesbaar geworden. Neem nou het oktobernummer, een Themanummer Digitale Filatelie, waarin de verzamelaar weer aan bod komt. Zo is er bladzijdenlang aandacht voor het filatelistisch verleden tot heden van alle twaalf provincies , rijk geïllustreerd en gelardeerd met tal van overzichten (sitegegevens) van verenigingen en allerlei filatelistische instanties. Kortom, een rijke bron aan informatie.

NB. Op het moment dat ik dit schrijf wordt bekend dat het brieftarief (voor Nederland) per 1 januari 2024 wordt verhoogd naar € 1,09, het tarief voor brieven naar het buitenland wordt € 1,75, was € 1,85.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland OostenrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel