In kort bestek…(282) Luxemburg herdenkt ’s werelds eerste souvenirvelletje - Postzegelblog

In kort bestek…(282) Luxemburg herdenkt ’s werelds eerste souvenirvelletje

0

Luxemburg is een van de weinige landen, die jaarlijks slechts vier, hoogstens vijf uitgiftedata kennen. Voor dit jaar zijn er in Luxemburg drie te noteren, 14 maart, 16 mei en 12 september. In totaal zijn er op die drie dagen twaalf emissies uitgegeven. Bijzonder is dat er van die twaalf acht herdenkingszegels zijn.


Maar eerst terug naar 14 maart, toen werden zeven zegels uitgegeven, drie herdenkingszegels en vier dierenzegels. Een van deze drie herdenkingszegels kan worden beschouwd als postale geschiedenis. Het velletje memoreert de geboorte van prinses Elisabeth de tweede dochter van HRH Grand Duchess Charlotte in december 1922.
Op 3 januari 1923 gaf de Luxemburgse post als eerste postdienst in de wereld een souvenirvelletje uit, met overigens slechts één zegel. De bedoeling was meer zegels, maar dat ging niet door, omdat er maar één cliché beschikbaar was. Wachten tot meer cliché ’s voor meer zegels beschikbaar waren wilde Charlotte niet vandaar dat het bij een velletje met één zegel bleef. Maar één zegel, of een paar, het velletje was wel een wereldprimeur.
De zegel in het velletje/een wereldprimeur dus, dat op 3 januari 1923 werd uitgegeven toont een beeld van de Stad Luxemburg en heeft een waarde-aanduiding van 10 franc, een hoop geld voor die tijd. Op de zegel in het herdenkingsvelletje staat hetzelfde beeld, maar de waarde is nu € 5,-

Dan verscheen 14 maart de derde serie dieren, vier zegels met de volgende waarden en afbeeldingen: 0,20, waterspinmuis, 0,40, grijze grootoorvleermuis, 1,40, Europese bever en 1,75, rode vos.

Verder werd het 225-jarig bestaan postaal gevierd van de Nationale Bibliotheek. In het oprichtingsjaar, 1798, maakte het land nog deel uitmaakte van de Franse Republiek. Bijna honderd jaar later, in 1899, werd de bibliotheek voor het eerst een nationale bibliotheek genoemd, Bibliothéque nationale. Op de € 1,00 zegel met als landsnaam Lêtzebuerg, tekst en symbolische voorstellingen.

Tot slot wordt met een € 2,00 Joint issue /gemeenschappelijke zegel/of paralleluitgifte 75 jaar vriendschappelijke betrekkingen tussen Luxemburg en India gevierd. NB De joint issue is nog een betrekkelijk jong verzamelgebied , dat overigens steeds meer verzamelaars trekt. De uitgiften van16 mei en 12 september in een volgende Kort.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
IndiaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.