In kort bestek… (281) Planetariumzegel uit 1994: een herdruk meer dan waard - Postzegelblog

In kort bestek… (281) Planetariumzegel uit 1994: een herdruk meer dan waard

0

Het was niet te missen, zelfs op Prinsjesdag niet, dat het Planetarium van Eise Eisinga in Franeker was opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het was in alle nieuwsuitzendingen op tv en radio en de volgende dag ontbrak het in geen enkele krant. Grote verhalen vol geschiedenis over meerdere kolommen met koppen als Mondiale erkenning voor het zonnestelsel van Eisinga en tussenkoppen van ‘Jury noemt Fries planetarium parel van Nederland’.

Wie dit zo leest denkt al gauw “dit feit is toch een postzegel waard”. Terecht!, maar die zegel is al in 1994 uitgegeven (afb.), om precies te zijn op 5 mei 1994, in een gecombineerde uitgifte, samen met een zegel ‘Eerste mens voet op de maan”.

Was PTT Post, zoals PostNL in die jaren heette haar tijd dan vooruit. Nee, toen zag de postzegelwereld er een stuk anders uit. Toen bestonden er nog geen rappers, maar had de Post meer oog voor geschiedenis en het nationale erfgoed waarbij de Zomerzegels, die later om zeep werden geholpen, omdat ze te weinig geld opbrachten, een belangrijke rol speelden. Daarbij kwam dat elke uitgifte dag een bijzonderheid was en vaak de krant haalde, omdat het eerste exemplaar altijd werd uitgereikt aan een belangrijk persoon.

Terug! Het feit dat er al een Planetariumzegel bestaat hoeft PostNL echter niet te weerhouden om nogmaals deze mondiale erkenning postaal te onderstrepen. Dat zou dan kunnen samen met de drie Nederlandse culturele monumenten die na de uitgifte van het velletje Nederlands werelderfgoed van 11 augustus 2014 zijn erkend, te weten de Van Nellefabriek in Rotterdam (2014), Koloniën van weldadigheid, o.a. Veenhuizen (2021) en Grenzen van het Romeinse Rijk (2021). In dat geval zou de Franekerzegel uit 1994 een herdrukzegel met opdruk en nieuwe waarde-aanduiding kunnen worden.

 

Op het velletje dat 11 augustus 2014 verscheen en waarop het Nederlands Werelderfgoed breeduit wordt uitgemeten staan de volgende negen monumenten, waarbij zij opgemerkt dat de Stelling van Amsterdam twee keer wordt afgebeeld: Schokland, de Stelling van Amsterdam, Kinderdijk, Willemstad, Woudagemaal, De Beemster, Rietveld Schröderhuis, Waddenzee en Grachtengordel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.