In kort bestek…(280) Duitsland: vijf zegels waarvan vier vervolg van een reeks - Postzegelblog

In kort bestek…(280) Duitsland: vijf zegels waarvan vier vervolg van een reeks

0

De Duitse Post heeft langzamerhand de traditie om bijna het hele jaar in de eerste dagen van de maand met een paar zegels uit te komen. Deze maand is het de derde.

Er verschenen vijf zegels en opvallend is, vier van deze vijf zijn uitbreidingen van reeksen. Om te beginnen een zegel in de reeks Tierbabys/Junge Wildtiere. Afgebeeld worden op een 160 c-zegel twee Europese ziesels (Spermophitus citelius). De ziesel is een grondeekhoorn die oorspronkelijk uit Zuid-Oost Europa komt, maar die zich heeft aangepast aan de akkergronden in o.a. Tsjechië, Oostenrijk en dus ook Duitsland. Of het beestje ook in Nederland is gesignaleerd heb ik niet kunnen vinden. De zieselzegel is de XVIe editie in de reeks Tierbabys.

Dan verscheen 7 september de vijfde zegel ( 85 c) in de reeks Street Art en die verbeeldt de wandschildering Murat, Past and Future van MadC, alias Claudia Walde. De schildering ontstond in 2018 op een huis in de Spichererbergerstrasse in de binnenstad van Saarbrücken.

De derde reeks die is uitgebreid betreft de reeks Superhelden. Op een 85 c-zegel staat Iron Man die voor het eerst in maart 1963 optrad toen de Comic Tales of Suspence 39 verscheen.

Tot slot deel II van de reeks Zeitreise durch Deutschland. Het gaat hier om een zegel in de waarde van 100 c waarop de Frauenkirche in Dresden/Sachsen. Op de zegel twee foto’s van de kerk: rechts een foto daterend uit 1957 met daarop de door de bombardementen van de geallieerden verwoeste kerk, links de herbouwde kerk; de herbouw duurde van 1993 tot 2005. De Frauenkirche in z’n bekendste vorm werd gebouwd tussen 1726 en 1743.

Blijft over een 85 c-zegel waarmee de uitvinding van de rekenmachine, 400 jaar geleden, door de Duitse astronoom en wiskundige Wilhelm Schickard (1592-1635) wordt gememoreerd. Schickard’s machine was niet programmeerbaar. Het eerste ontwerp daarvoor kwam pas 200 jaar later door Charles Buliardus.

Wilhelm Schickard overleed in 1635 in Thüringen aan de gevolgen van pest. Eerder had hij al zijn vrouw en drie dochters verloren aan deze ziekte.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Oostenrijk Tsjechië Kerken SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.