In kort bestek…(276) Weer een Duitse zegel uit de duistere jaren van de vorige eeuw - Postzegelblog

In kort bestek…(276) Weer een Duitse zegel uit de duistere jaren van de vorige eeuw

0

Soms bekruipt je de gedachte dat de Duitse Post nog altijd de duistere tijden uit de vorige eeuw en de gevolgen daarvan nog altijd aan het verwerken is.

Jaren geleden, op 13 oktober 1988 verscheen (om een voorbeeld te geven), een 80 pf.- zegel uit die herinnert aan die voor de joden desastreuze Kristalnacht (afb), Kort 198 memoreert aan 1700 jaar joods leven in Duitsland en Kort 200 herdenkt de 100e geboortedag van de verzetsstrijdster Sophie Scholl die op 20 februari 1942 (So ein herlicher, sonniger Tag, und ich soll gehen…) samen met haar broer werd geëxecuteerd.

En nu, jl.3 augustus verscheen een 85 c-zegel die herinnert aan het feit dat 70 jaar geleden, op 13 augustus 1953 in het Knesset het voorstel werd aangenomen tot de oprichting van een Holocast gedenkplaats genaamd Yad Vashem bij Jeruzalem ter nagedachtenis aan de zes miljoen joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s zijn vermoord. Yad Vadsem bestrijkt nu een ruim 60 ha. gebied en beheerst een archief waartoe 210.000.000 objecten behoren, 113.000 getuigenissen van overlevenden, 500.000 foto’s, de hal 4,0 miljoen namen., en een deel waar personen worden geëerd die joden hebben geholpen aan de greep van de nazi’s te ontkomen.

Maar dat is niet de enige zegel die 3 augustus is uitgekomen. De nu al weer ruim anderhalf jaar lopende permanente reeks Welt der Briefe werd uitgebreid met een hoge waarde van 345 c. waarop een “bloemenbed” van brieven die wordt besproeid met een gieter.

Dan worden op de traditionele zegels Für die Jugend de Mainzelmänchen verbeeld die sinds 2 april 1963 in de Werbepausen van de Zweiten Deutschen Fernsehens (ZDF) de kijkers Een Guten Abend toewensen. Zoals gebruikelijk de laatste jaren drie zegels in de waarden 85+40 c, 100+45 c en 160+55c.

Tot slot wordt in de reeks Legenden der Pop/Rockmusik de legendarische gitarist, zanger en componist Jimi Hendrix (1942-1970) met een 85 c-zegel gememoreerde. Jimi Hendrix bracht in zijn kortte leven een revolutie in het gitaarspelen teweeg door het gebruik van nieuwe akkoorden.

Hij stierf op 18 september 1970 op 27-jarige leeftijd en behoort tot wat nu heet de 27 Club met onder wie Brian Jonce, Jim Morrisonnn, Janis Joplin, Kurt Cobain en Arny Winehouse.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.