Cartografie in Amsterdam, Den Haag en Leiden - Postzegelblog

Cartografie in Amsterdam, Den Haag en Leiden

0

Vandaag, 20 augustus tot en met 17:00 uur kunt u nog de mooie expo ‘Open Kaart’ zien over oude kaarten in het Allard Pierson museum Amsterdam. Uniek cartografie materiaal uit diverse archieven worden in onderlinge samenhang getoond. Normaal gesproken ziet u kunstwerken in museums, maar dit is uniek materiaal, dat je zelden ziet in musea. Ook in Den Haag en Leiden zijn vergelijkbare expo’s te zien maar niet zo omvangrijk als in het Allard Pierson museum.

Open Kaart

Open Kaart toont zeven eeuwen cartografie in Nederland én werpt een blik in de toekomst. De tentoonstelling laat een enorme diversiteit aan kaarten zien vanaf de 15de eeuw en deelt de verhalen die erachter schuilgaan. Alle kaarten, waaronder werk van Blaeu, Ortelius, Ptolemaeus en Bos, behoren tot de collectie van het Allard Pierson. De kern ervan is in bruikleen gegeven door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) dat dit jaar 150 jaar bestaat.

Nederland (1983); Maximumkaart Willem Jansz Blaeu.

Open Kaart start in Amsterdam en zoomt via Nederland en Europa uit naar de wereld, met speciale aandacht voor voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen. Oude en meer recente kaarten getuigen van koloniale verhoudingen, geografische ontwikkelingen, de omgang van Nederland met het water en veranderende grenzen. Aan de toekomst van de cartografie is een presentatie gewijd in samenwerking met het Amsterdamse technologiebedrijf TomTom.

Nederland (2012): Prestigeboekje PR40 – Nederland in de Bosatlas.

 

Amsterdam en Nederland

De meeste kaarten in de tentoonstelling zijn in Amsterdam gemaakt. Nergens anders werden zulke accurate en mooie kaarten gemaakt als in de Kalverstraat en aan het Damrak, waar onder meer Frederick de Wit en Willem en Joan Blaeu hun werkplaats hadden. In de tentoonstelling kom je van alles te weten over het kaartenmaken. Je ontdekt dat achter iedere kaart wel een verhaal schuil gaat. Oude en meer recente kaarten getuigen van koloniale verhoudingen, geografische ontwikkelingen, de omgang van Nederland met het water en veranderende grenzen.

Nederland (1975): Waardeverandering 35c, 700 jaar Amsterdam.

 

Europa

Veel oude kaarten zijn te zien van Europa bijvoorbeeld van de oprichting van de EEG.

 

 

Nederlands-Indië / Batavia

Vanzelfsprekend is in de grote zaal veel kaarten van Nederlands-Indië en Batavia. Tot op wijkniveau zijn de straten van Batavia te zien.

 

Indonesië (1971): 444th Anniversary of Djakarta.

 

Suriname en Nederlandse Antillen

De laatste zaal staan onze koloniën in de West centraal: Suriname en Nederlandse Antillen.

Nederlandse Antillen (2003): Zeekaarten (Sociale en Culturele Zorg).

 

Jan Rothuizen

Jan Rothuizen is ook te vinden in het museum met eigen invulling van wijken in Amsterdam. Sommigen vinden zijn werk geen kunst, anderen wel. Dat blijkt ook uit de discussies van zijn ontwerp van de stadspoorten van ‘Mooi Nederland 2018’.

Nederland (2018): Mooi Nederland Stadspoorten Verzamelvel.

 

Meer info:

Allard Pierson museum, Open Kaart, t/m 20 augustus 2023:

https://allardpierson.nl/events/open-kaart-van-atlas-tot-streetmap/

https://allardpierson.nl/bezoek/tentoonstellingen/open-kaart/

Jan Rothuizen: https://janrothuizen.nl/

Nationaal archief,  Op de kaart, t/m 22 oktober 2023:

https://www.nationaalarchief.nl/beleven/tentoonstelling/op-de-kaart

Museum Volkenkunde Leiden, Kaarten: navigeren en manipuleren, t/m 29 oktober 2023:

https://www.volkenkunde.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/kaarten-navigeren-manipuleren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Indonesië Nederlandse Antillen NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)