In kort bestek…..(272) Thematicus: oog voor detail en voor die ene zegel - Postzegelblog

In kort bestek…..(272) Thematicus: oog voor detail en voor die ene zegel

0

Op 14 augustus verschijnt de laatste editie van jaargang 2023. Beleef de natuur gewijd aan de Oisterwijkse bossen en vennen. Zes jaar lang hebben de liefhebbers van flora- en faunazegels, vier keer per jaar, dan hun hart kunnen ophalen. Of het nu filatelisten die het hele flora- en faunapakket in hun collectie hebben of de “jager” op die ene zegel.

Wat die eenzame jager” betreft, heb ik bijzondere ervaringen gehad. Enkele jaren heb ik als therapie in een postzegelwinkel hand en spandiensten verricht en daar heb ik, ondanks dat ik al meer dan vijftig jaar voor regionale kranten een postzegelrubriek had verzorgd, nog heel veel opgestoken.

En dan kom ik op de verzamelaar die op zoek is naar die ene zegel. Een paar voorbeelden. Elke week kwam er een klant die alleen muziekzegels verzamelde. Maar geen zegels gewijd aan Beethoven, of een zanger, nee, alleen met een muziekinstrument. Vaak kwam ook de schepenverzamelaar. Een keer was hij op zoek naar een zegel waarop de mast, let wel, de mast van een scheepje werd weerspiegeld in het maanlicht. Eens kwam er een klant, hij had al enkele wetenschappelijke boeken over vleermuizen op zijn naam staan, die alleen vleermuiszegels verzamelde. Nu had hij een velletje ontdekt met vier dierenzegels met op één een vleermuis. Het velletje zat in de voorraad. De prijs was, als ik me nog goed herinner € 53,00, maar dat speelde geen rol. Ook kwam er regelmatig een klant die alleen zegels verzamelde waarop de Amerikaanse Stars and stripes staan. Ik wist niet wat ik hoorde, zijn verzameling bestond inmiddels al uit vijftien insteekboeken met vlaggenzegels.

Om op de flora- en faunazegels terug te komen, de liefhebbers kunnen sinds 13 juli weer een emissie aan hun collectie toevoegen. Op die dag kwam de Royal Mail onder de titel River Wildlife met een strip van vijf x 2nd en vijf x 1st-zegels, met onder andere een bever, een ijsvogel, een otter, een waterspreeuw en een bruine forel.
Ook hier zal door de themaverzamelaar een keuze moeten worden gemaakt. De themapakketten zijn zo intens geworden, dat men al jaren, om het eenvoudig te houden, alleen vogels en dan nog alleen zangvogels verzamelt.

Tot slot nog een voorbeeld. Australië, het gastland, heeft 14 juli een $ 1,20-zegel uitgegeven gewijd aan het WK-voetbal voor vrouwen dat 20 juli wordt geopend met de wedstrijd Nieuw-Zeeland – Noorwegen (NB. Nederland speelt 23 juli tegen Portugal). Waarschijnlijk is hier alleen de verzamelaar van voetbal, of Olympische, en/of WK/EK-zegels geïnteresseerd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Australië Nederland Voetbal VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.