Nationale Kampeerdag op 24 juni 2023: Een thuis op wielen - Postzegelblog

Nationale Kampeerdag op 24 juni 2023: Een thuis op wielen

0

Aanleiding van deze blog is het mooie weer, de Nationale Kampeerdag op 24 juni 2023, het boek: ‘Een thuis op wielen, Eerherstel voor de sleurhut’. Kortom wat weet u van de cultuurgeschiedenis van het kamperen? Of bent u geen liefhebber van het kamperen en gaat u liever weg met het vliegtuig naar verre oorden? Van camping naar glamping (luxe kamperen).

Kamperen

Kamperen is een vorm van openluchtrecreatie waarbij men in een tent, caravan, camper, tenthuisje of ander relatief eenvoudige recreatiewoning op een buitenterrein verblijft. Dit is meestal één of meerdere nachten.

 

 

 

 

 

 

(Links: Wegwijzer naar een camping zoals deze gebruikt wordt langs doorgaande wegen, met logo’s van een traditionele “punttent” en caravan. Rechts: Uit de serie “Echt Hollands” (2023)).

Bij kamperen neemt men genoegen met relatief weinig luxe, vaak met de bedoeling om van de natuur te genieten en tot rust te komen. Ook het informele, “vrije” karakter van deze vorm van overnachten kan een belangrijke reden zijn om voor kamperen (in plaats van voor een ander vakantieverblijf) te kiezen. Kamperen kan een grote groep activiteiten omvatten, variërend van survivaltochten waarbij de deelnemers zeer weinig bagage bij zich hebben, tot het verblijven in accommodaties met elektriciteit, gas en stromend water. Kamperen gebeurt het meest op speciaal daarvoor ingerichte kampeerterreinen of campings.

 

Geschiedenis

Kamperen is als recreatieve activiteit eind negentiende eeuw ontstaan in Engeland. Welgestelde lieden die fietstochten maakten overnachtten soms in bij hotels opgeslagen tenten. In 1906 werd in Groot-Brittannië die eerste camping club opgericht. Op initiatief van Carl Denig gebeurde dat in 1912 in Nederland met de oprichting van de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC). Het eerste officiële kampeerterrein werd in 1924 geopend in Vierhouten. Tot dan toe was kamperen vooral een elitaire ‘sport’. Daar kwam in de jaren dertig van de twintigste eeuw verandering in toen de activiteit ook populariteit verwierf onder de ‘gewone man’. De grote doorbraak kwam echter na de Tweede Wereldoorlog dankzij meer vrije tijd, gestegen welvaart en een grotere mobiliteit.

Lees het verhaal over deze kampeerzegels in de link aan het einde blog van NTKC.

 

Tent

Een tent, Frans tente, Latijn tendina van tendere, spannen, is een opgespannen onderkomen dat relatief eenvoudig is op te bouwen en af te breken. Het dak en de wanden van een tent bestaan meestal uit textiel, kunststof, diervellen, leervellen of iets dergelijks, met een draagconstructie van bijvoorbeeld metalen, kunststoffen, houten of bamboe stokken. Kenmerkend voor een tent is dat het een demonteerbaar en vervoerbaar verblijf is. Het comfort is in het algemeen daarmee geringer dan van een normale woning. Belangrijke toepassingen van tenten zijn die voor militaire en toeristische doeleinden.

Nederland (1949): Zomerzegels. Een mooie serie van de wederopbouw met terras aan zeestrand, trekkers in korenveld, kampeerders, meisje bij de oogst, zeilbootjes.

 

Caravan

Een caravan (uit het Perzisch “karawan”: karavaan) is een verplaatsbare woning die met behulp van een trekhaak achter een auto kan worden bevestigd, dus een aanhangwagen om in te kamperen. Voor de meeste mensen is een caravan uitsluitend hun woning gedurende een vakantie, maar sommigen wonen er permanent in. Vaak zijn dit mensen met een beroep waarvoor zij voortdurend moeten reizen, bijvoorbeeld medewerkers van een circus.

Vakantiegangers reizen met de caravan naar een kampeerterrein waar zij een staanplaats huren. Caravans die zo groot zijn dat ze niet achter de auto over de weg vervoerd kunnen en mogen worden, worden stacaravans genoemd. Deze worden door een transportbedrijf op hun staanplaats afgeleverd, waar ze meestal permanent blijven.

Australië (2007): Caravanning Through the Ages (voorkant)

Een caravan mag meestal niet voor langere tijd op de openbare weg geplaatst worden en de meeste mensen zetten hun caravan in een caravanstalling als zij hem niet gebruiken. Deze caravanstallingen worden veelal gerund door een professional of door een agrariër. Bij mensen die een garage of een grote schuur hebben, staat de caravan ook soms ook daar als deze niet gebruikt wordt.

Australië (2007): Caravanning Through the Ages (achterkant)

Caravans worden meestal verkocht door caravanbedrijven die veelal aangesloten zijn bij Bovag en Focwa en naast verkoop ook onderhoud plegen aan caravans en vouwwagens.

Ontwerp voor Kinderpostzegel 1976, Caravan. Bron: Delpher.

De caravan kan gezien worden als de opvolger van de woonwagen, die veelal door een paard wordt getrokken. In sommige talen, zoals Duits, is er geen verschil tussen caravan en woonwagen.

 

Camper

Een kampeerauto, vaak ook wel camper, kampeerwagen, mobilhome, zwerfwagen of motorhome genoemd, is een motorvoertuig, dat is ingericht om in te overnachten en te verblijven. In West-Europa worden campers vooral gebruikt voor vakanties. Zolang het om vakanties gaat is het slapen in een camper een vorm van kamperen. Een camper heeft een eigen motor en stuurinrichting en verschilt zo van een caravan.

 

Boek ‘Een thuis op wielen, Eerherstel voor de sleurhut’

Nederland land heeft met Zweden de hoogste caravandichtheid ter wereld. En dat is niet voor niets. Want wij willen wel op avontuur, maar dan met zelf gezette koffie en ons eigen bed aan de trekhaak.

Met het hele gezin in dat knusse huisje is de caravan in de jaren vijftig een metafoor voor de wederopbouw. De eerste grote aankoop is gedaan, de vrijheid lonkt – en het verenigingsleven, met speciale kampeerterreinen, groepsreizen en happy hour. In de jaren zestig en zeventig lift de caravan naadloos mee op de gouden jaren van groeiende consumptie. Maar als de Europese wegen in de jaren tachtig vol lopen met het Nur Langsam rijdende witte gevaarte, wordt het zuinige, zindelijke vakantieverblijf symbool voor de burger op zijn allertruttigst. En dat is jammer. Want de eerste caravans zijn ontworpen door ingenieuze knutselaars en adellijke excentriekelingen, in een zucht naar vrijheid, natuur en avontuur. Later bezoekt ook de gewone Nederlander met zijn sleurhut alle uithoeken van Europa. En echt niet met alleen aardappels en pindakaas in het keukenkastje.

Een thuis op wielen is een cultuurgeschiedenis van de Nederlander en zijn caravan. Aan de hand van prachtige foto’s uit het archief van Spaarnestad Photo reist de lezer langs vernuftige ontwerpen van de eerste bouwers, kampeert in de vooroorlogse kampeerwagen van een Overijsselse baron en ontdekt het geluk van de arbeider. Hij kookt mee in de kleine keuken, speelt een spelletje aan tafel en geniet van de natuur. Hij drinkt koffie onderweg en blijft zich verwonderen over de vrijheid en veiligheid van dat kleine huisje, waarmee je kunt gaan en staan waar je maar wilt.

Boomerang kaart: Nationale Kampeerdag 24 juni 2023.

Een mooi cultuurgeschiedenis van het kamperen is geschreven door Marchien den Hertog. Ze is historicus en journalist. Ze werkt onder meer voor Historisch Nieuwsblad, Maarten!, Spui Magazine, de NTR en de Maand van de Geschiedenis. Bij Andere Tijden deed ze research voor de televisieseries ’80 Jaar Oorlog’ en ‘De (h)eerlijke jaren vijftig’. Als kind kampeerde ze in een Citroën HY, en raakte zo verknocht aan een huis op wielen.

 

Aantallen in Nederland

Dat Nederland een echt kampeerland is én blijft, blijkt uit de verkoopstatistieken van nieuwe caravans en campers. Hoewel het aantal nieuw verkochte recreatievoertuigen eind 2022 iets daalde, is het magische aantal van 600.000 caravans en campers in Nederland overschreden. Dit meldt de branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie (KCI). Allemaal naar Frankrijk via de Route du Soleil (N7).

Frankrijk (2021): La route des vacances – N7 – Paris Lyon.

 

Frankrijk (2021): La route des vacances – N7 – Lyon Menton.

 

Meer info:

Nationale Kampeerdag: https://denationalekampeerdag.nl/

Boek ‘Een thuis op wielen, Eerherstel voor de sleurhut’, Marchien den Hertog:

https://www.walburgpers.nl/nl/book/9789462494756/een-thuis-op-wielen

Interview met Marchien den Hertog, tijdens radioprogramma vpro/ovt:

https://www.vpro.nl/programmas/ovt/speel~PREPR_RA1_17295448~een-thuis-op-wielen-eerherstel-voor-de-sleurhut~.html

NTKC, Kampeerkaarten Centrale (1936 – 1973):

https://www.kampeerclub.nl/nieuwsbericht/nederlandsche-kampeerkaarten-centrale-1936-1973

Andere Tijden, Nederland gaat kamperen:

https://anderetijden.nl/aflevering/541/Nederland-gaat-kamperen

 

In de VPRO gids nr 24 / 17 – 23 juni 2023 is een uitgebreide boekbespreking opgenomen en interview met Marchien den Hertog.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)