In kort bestek…(265) De teloorgang van verzamelgebieden - Postzegelblog

In kort bestek…(265) De teloorgang van verzamelgebieden

0

Wat kun je toch soms onverwachte, bijzondere gedachten hebben. Dat had ik laatst toen het trieste lied “Sag mir wo die Blumen sind, wo sind sie geblieben” door Marlene Dietrich (1901-1992).gezongen, toen ik aan de bijzondere verzamelingen dacht die allemaal teloor zijn gegaan.

Waar zijn de randstukken, waar de blokjes van vier, waar zijn de Pro-fils waarin je alle gegevens en bijzonderheden van elke emissie kon terugvinden, waar de briefkaarten gefrankeerd met een 5 c-zegel afgestempeld met een filatelieloketstempel die betrekking had op de desbetreffende plaats, waar de aantekenstrookjes, en waar de stempels van bijzondere evenementen. Voor deze laatste was zelfwerkzaamheid vereist. Als er bijvoorbeeld een muziekfestival in Kerkrade was waar een gelegenheidsstempel aan zou worden gewijd, kon je een gefrankeerde envelop met je eigen adres in een envelop stoppen en naar het postkantoor/filatelieloket in Kerkrade sturen om jouw brief met het bijzondere “Kerkradestempel” af te laten stempelen. Na gebruik werd het stempel onmiddellijk vernietigd. Maar helaas, al deze toch bijzondere verzamelgebieden behoren tot het verleden.

Om toch nog even bij gelegenheidsstempels te blijven, niet in alle landen hebben ze die afgeschaft. In Duitsland zeker niet. Daar worden deze maand bijvoorbeeld drie Sonderstempels gebruikt, acht Handwerbestempel mit Post-Eigenwerbung en één Schiffspoststempel. Enkele voorbeelden: een Sonderstempel op 20 juni iin Kiel, Kieler Woche, 18 juni in Amberg, 700 Jahre Amberger Wochenmarkt, op 2 juni in Bonn, Bratislava Collectors Days en 17 juni, Schwarzatal, 100 Jahre Thüringer Bergbahn.

Veel royaltyzegels de laatste tijd: een velletje ter gelegenheid van tien jaar koningschap van Willen Alexander, idem van koning Filip van België”, de 50e verjaardag van koningin Mathilde van België; dan in Groot-Brittannië: de laatste bijzondere zegels met het silhouet van koningin Elizabeth, de eerste permanente zegels met de beeltenis van Koning Charles III, de eerste bijzondere zegels met het silhouet van de nieuwe koning en de kroningszegels.

En dan zullen de mogelijk enkele Gemenebestlanden en de Britse eilanden zeker volgen met Isle of Man 3 april voorop en ook Canada heeft zich al met een zegel gepresenteerd. Tot slot zal Noorwegen 14 juni de 50e verjaardag van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit vieren met twee portretzegels, beide in de waarde van 20g en beide in een oplage van 1.528.150.

Jaarlijks roept het verenigingstijdschrift Luftfahrt en de bezoekers van de site www.arge.luftfahrt.de op om de mooiste luchtvaartzegel van het jaar te kiezen. Het heeft even geduurd maar kort geleden zijn de winnaars van 2021 bekend gemaakt. Op de eerste plaats eindigde de Australische zegel First Australian Airmail, 100 jaar reguliere luchtpost in Australië. Op de zegel de Bristol Tourer van de Western Australian Airways tijdens het tanken. Op de tweede plaats een velletje uit gegeven door TAAF (Franse Zuid- en Antarctische gebieden. Twee zegels, op de ene een Basler Bt-67 van Ken Borek Airways, de andere de Antarctische basis Station Concordia. De derde plaats ging naar de Franse zegel met het motief Solar Impulse SA (EPFL/Piccard) Solar Impulse 2.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Australië België Canada Groot Brittannië Nederland KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.