In kort bestek…(264) De Dag van de…, of de Internationale Dag van de… - Postzegelblog

In kort bestek…(264) De Dag van de…, of de Internationale Dag van de…

0

Al jarenlang is er de Dag van de…, of de Dag van de…, of de Internationale Dag of Jaar van de…. Ongetwijfeld zullen die Dagen en Jaren van betekenis zijn voor velen, maar hoe dank ook, ze leveren in ieder geval wel vaak een postzegelemissie op. Zo ook de laatste weken in Duitsland en kwam de Postadmnistratie van de Verenigde Naties (UNPA) zelfs met twee “Dagen”.

Duitsland besteedde 1 juni met een 160 c-zegel aandacht aan de jaarlijkse Dag van de leefomgeving., 5 juni, die op 5 juni  1972 werd ingesteld op de conferentie van de Verenigde Naties “Ünited Nations Conference on the Human Environment”. Op de zegel een zandloper, die op de dringende noodzaak wijst dat zowel de politiek, de gemeenschap, als de individu ingrijpt om lucht, water,  bodem en klimaat te beschermen.

En dan de twee  emissies van de UNPA. Op 21 mei werd een velletje gewijd aan  de “Tea  Day”, die in 2019 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd geadopteerd. In het velletje getiteld “Journee Internationale du Thé ”waarin tien CHF 1,10-zegels (oplage 43.600 velletjes) waarop afbeeldingen van manieren hoe in diverse landen thee wordt geserveerd. Merkwaardig genoeg werd alleen een Genève-velletje uitgegeven, geen New York en geen Wenen.

Het Thee-velletje werd 8 juni gevolgd door de emissie World Oceans Day, die tevens aandacht vraagt voor de situatie van de koraalriffen. Van deze emissie traditiegetrouw wel drie velletjes. Achtereenvolgens: World Oceans Day/coral reefs, 9 keer 0,34 (oplage 15.000 velletjes); Journee mondiale de l’ocean/Reeffes coralliens, 9 keer CHF 1,10 (oplage 14.000 velletjes); Welttag der Ozeane /Korallenriffe, 9 x € 1,00  (oplage 16.000 velletjes). Afbeeldingen:Vissen met een  rif op de achtergrond.

 

Aan Petr Pavel (*1961), die op 28 januari werd gekozen tot president van Tsjechië en 9 maart werd beëdigd heeft de Tsjechische Post 7 juni een velletje gewijd waarin tien zelfklevende zegels met de waardeaanduiding B, oplage 100.000 velletjes. Het bijzondere aan dit velletje is dat elke zegel een andere kleur heeft. Pavel kreeg in de tweede ronde van de verkiezingen 58 % van de stemmen, zijn tegenstander 42. De opkomst was 70 %.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel