Innovatief postzegelvel ‘De reis naar de maan’ - Postzegelblog

Innovatief postzegelvel ‘De reis naar de maan’

3

NVPH 1475 - Europa, ruimte ,1991In het verlengde van de postzegel ‘Respectvolle beschouwing van de ruimte’ (nvph 1475) bewaarheidt grafisch ontwerpster Lilian Vos (bureau Vividblue uit Amsterdam) met de uitgifte ‘De reis naar de maan’, de PostNL-leidraad met bijzonder innovatieve postzegels, waarin de relatie ‘mens-en-ruimte’ centraal staat: “We kozen voor een vrije vorm van de postzegels met één ontbrekende postzegel, waar we naar uitkijken: de maan.”

Uitgiftedatum van het postzegelvel ‘De reis naar de maan’ is op vrijdag 21 april 2023

Postzegelvel De reis naar de maan

Vos: “De postzegels zijn een verbeelding van de werkelijkheid, dat maakt ze zo iconisch. Daarbij heb ik goed gekeken naar hoe de ruimtevaart er tegenwoordig uitziet. We hebben ons vooral gericht op de menselijke kant van de ruimtevaart.”

Postzegeluitgifte informatie

De verschijningsvorm van het postzegelvel (150 x 144 mm) is ontworpen door Lilian Vos bestaat uit negen zelfklevende postzegels met verschillende afbeeldingen / onderwerpen. De oplage bedraagt 110.000 postzegelvellen. Drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé B.V. in Haarlem.

Onderwerpen postzegelillustraties ‘De reis naar de maan’

Het enige uiterlijke kenmerk dat deze innovatief gevormde postzegels nog bezitten zijn een aantal ‘gestanste-tandingen’ die naar de perforatie verwijzen!
Op het postzegelvel heeft Lilian Vos ruimtelijke afbeeldingen van levendige astronauten geplaatst, die blij en opgetogen verrassend onverwachte bijzonderheden ontdekken blijkens gesticulerende bewegingen van hand en vinger.

1) Planeet Saturnus

De reis naar de maan (1)

Saturnus (genoemd naar de Romeinse god van de landbouw) met een ringenstelsel is vanaf de zon gezien de zesde planeet in het zonnestelsel en op Jupiter na de grootste. De planeet is vanaf de aarde met het blote oog zichtbaar en sinds de prehistorie al bekend.

2) Orion-capsule voor bemanning

De reis naar de maan (2)

De postzegel uit Paraguay toont een Apollo-capsule (met daarin twee zittende personen), die uiterlijk overeenkomt met de Orion-capsule.

3) Zwevende astronaut in ruimtepak tijdens ruimtewandeling

De reis naar de maan (3)
Een ruimtewandeling van een astronaut in ruimtepak als risicovolle onderneming gaat via een luik uit het ruimteschip.


De astronaut moet wel aan het schip verbonden zijn, wil hij zich niet ‘kwijtraken’ in de ruimte. Een scheurtje in het pak is funest om de kou, maar vooral vanwege de hoge luchtdruk in de ruimte. Zouden ‘anti-beeld-doorloper-verzamelaars’ toch nog enig begrip en empathie voor dit postzegelduo kunnen opbrengen?

4) Satelliet met zonnecellen

De reis naar de maan (4)
Zonnepanelen die als energiebron van satellieten functioneren, zijn log en te zwaar. In ontwikkeling zijn thans zonnecellen op panelen, die vijftig keer of meer aan hogere opbrengst per kilo gewicht genereren.

5) Zicht op aarde vanaf maan

De reis naar de maan (5)
Deze iconische foto (helft van de aarde) is vanuit de Apollo 8 genomen van de opkomst van de aarde (earth rise). Dankzij deze beroemde foto heeft de mens voor het eerst kunnen zien hoe onze planeet deel uitmaakt van het universum. De ISS-astronauten keken meermalen via de glazen koepel van de satelliet naar hun thuisplaneet de aarde, waar we met z’n allen op wonen / leven.


Een snoer aan rode lichtjes op de aarde symboliseren grote steden, die vanuit de ruimte worden gezien. Grafisch ontwerper Daan Roosegaarde fotografeert de verlichting van de Randstad op een aantal postzegels (nvph 3347).

6) SLS-draagsatelliet

De reis naar de maan (6)
De 98 meter hoge SLS-raket (Space Launch System-raket) met twee stuwraketten is de grootste en krachtigste draagraket tot dusver ooit ontwikkeld. De raket kan 70 ton naar de maan meedragen. Een verder ontwikkelde versie streeft zelfs naar 130 ton.

7) Moonboot als onderdeel van astronautenkleding

De reis naar de maan (7)
Met de moonboot wordt het menselijke aspect zichtbaar gemaakt. De astronauten zetten hiermee echt de eerste stappen op de maan.

8) Orion-capsule tijdens ‘splash down’ aan parachutes

De reis naar de maan (8)
Tijdens de daling remmen de parachutes het ruimteschip aanmerkelijk, waardoor een zachte landing gevaarloos voor de bemanning beëindigd kan worden.

9) Wandelende astronaut in ruimtepak

De reis naar de maan (9)
Voor ruimte- en maanwandelingen is een ruimtepak met ruimtehelm (waardoor het gezicht nu zichtbaar is) noodzakelijk. De bewegingsvrijheid in de ruimtepakken is omvangrijker dan vroeger bij maanmissies.

10) Plaats ontbrekende ‘maan-postzegel’

De reis naar de maan (10)
Het gestanst ongekleurde ‘gat’, dat toch de aandacht trekt, is nooit eerder op een postzegelvel aangebracht. Deze ‘postzegelloze-cirkel’ staat symbool voor de maanpostzegel, die PostNL wil / zal uitgeven zodra rond 2025 de mens weer een voet op de maan heeft gezet.

NVPH 1613 - Eerste mens zet voet op de maan
Op 21 juli 1969 landde Neil Armstrong (Apollo-project) op de maan: “That’s one small step for a man, one gigant leap for mankind.” (Een kleine stap voor ‘n mens, maar ‘n enorme sprong voor de mensheid).

Sterrenhemel-postzegelvel

 1. Op de velrand rond de postzegels staat een beeld van de sterrenhemel. Lilian Vos: “De illustratie is gebaseerd op een ruimtefoto van de echte sterrenhemel met diepblauw en koper als dominante kleuren. Aan het kleurenschema heb ik warm rood toegevoegd om de menselijke kant van de ruimtevaart te benadrukken. Zilver verwijst naar de techniek.
 2. De koperkleurige bolletjes op iedere postzegel-illustraties verwijzen naar de ontbrekende tiende postzegel. In iedere postzegel vervult het een andere functie. Het kan of een maansteen zijn, of een planeet, of samenstelling oppervlak hemellichaam of lichtreflectie.
 3. De terugkerende vormelementen op iedere postzegel als lijn, kleurverloop, vol kleurvlak, structuur van vlekjes én bolletje maken de postzegels tot een aantrekkelijk ogende emissie.
 4. De sterren heb ik vervangen door vlekjes. Rechtsboven staan in de sterrenhemel negen plusjes, die naar de kruisjes van de coördinatiepunten verwijzen op het beeldscherm van het vluchtleidingscentrum tijdens een ruimtevlucht.”
 5. Het sterrenhemel-postzegelvel telt drie ronde postzegels en zes met een vrije vorm met afbeeldingen, die in relatie staan met de ruimte.
 6. Rondom de negen zelfklevende postzegels loopt een gestanste lijn voorzien van vier tanden, uitgezonderd de moonboot-postzegel, die naast de vier tanden nog van vijf extra tanden is voorzien aan de zool. Reden? Ze verwijzen naar het lopen, dat t.z.t. op de maan zal worden uitgevoerd.
  De landsnaam is in verschillende posities per postzegel aangebracht: 4 keer boogvorm, 2 keer verticaal en 3 keer schuin.

 

Niks nieuws onder de zon!

NVPH 1475 - Europa, ruimte, 1991NVPH 1476 - Europa, ruimte, 1991
Niet het materiële en het technische, maar het raadselachtige en poëtische van de ruimte en de ruimtevaart vragen met deze twee postzegels de aandacht.
De mens toont zijn respect en ontzag voor dit mysterie (‘petje af’) en weet dat hij zijn beperkingen heeft bij de verovering van de grenzeloze ruimte.
De menselijke beperkingen worden met twee ladders op postzegels uit 1991 (nvph 1475/76) in deze allegorische overbruggingsvergelijking letterlijk en figuurlijk zichtbaar gemaakt. Interesse in en praktisch bedrijven van de grenzeloze ruimte toegankelijk te maken met een ruimteveer was er, is er en . . . zal er altijd blijven!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland RuimtevaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 23 april 2023 om 21:20

  Een bijzonder postzegelvel, met postzegels in een bijzondere vorm als ze op een brief geplakt worden. Eindelijk weer eens een keer ‘iets bijzonders’ in plaats van ‘meer van het hetzelfde.

 • Willem op 24 april 2023 om 14:28

  Een prachtig postzegelvel! Mooie kleuren, goed ontwerp! Het laat ook iets zien van de grootsheid van het universum en ook van de almacht van de Schepper!

 • AaLuWa op 25 april 2023 om 22:04

  Mooie postzegels. Ik denk dat kinderen hier ook enthousiast van worden, maar ik denk dat je deze postzegels zelden zult zien op brieven en ansichtkaarten.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)