In kort bestek…..(255) België start nieuwe minireeks Grote kuurorden in Europa - Postzegelblog

In kort bestek…..(255) België start nieuwe minireeks Grote kuurorden in Europa

0

Vorig jaar 6 september wijdde de UNPA , de Postadministratie van de Verenigde Naties (Zie Kort 241) haar jaarlijkse emissie Werelderfgoed aan Europese kuuroorden, te weten Karlovy Vary, Tsjechoslowakije, Montecatini in Italië, Vichy in Frankrijk, Baden Baden in Duitsland, Baden bei Wien en Spa in België.

Toeval of niet, de Belgische bpost startte 23 januari een minireeks met als thema Grote kuuroorden van Europa: Spa. De bpost schrijft over deze eerste emissie De Verenigde Naties riep Spa in 2021 uit tot UNESCO Werelderfgoed als een van de tien historische grote kuuroorden van Europa. Een erkenning voor de internationale naam en faam die deze kleine stad sinds de 16e eeuw wist te vergaren.

Verder bpost: Spa verkeert op de lijst in het gezelschap van illustere badsteden als Vichy en Bath. Maar het is wel Spa die erin is geslaagd om een soortnaam te worden: in het Engels betekent “Spa” namelijk kuuroord. Dat komt omdat Spa het eerste kuuroord was, dat vanaf de 16e eeuw bronwater bottelde en exporteerde naar heel Europa. In 1717 kwam tsaar Peter De Grote enkele weken kuren om te genezen van een leverkwaal. Het nieuws van zijn genezing verspreidde zich snel onder de Europese beau monde, en Spa groeide daarna uit tot een van de places to be.
In het velletje vijf zegel met de waardeaanduiding 1 Europe met Le Pavillion, Badscene, Géronstere, het oude thermengebouw en Villa San Antonio. Van het velletje zijn 42.404 van de persen gekomen.

Bij Spa is het 23 januari niet gebleven, De 50e verjaardag van koningin Mathilde werd gevierd met een portretzegel met de waardeaanduiding 1. De zegel zit in velletjes van tien, oplage 21.650 stuks. NB. Op 3 mei verschijnt nog een koninklijke zegel: 10 jaar koningschap Z.M. de Koning.

 

Het Art nouveaujaar in Brussel wordt onderstreept met een velletje waarin vijf zegels met de waardeaanduiding 1 Europe waarop Belgische topstukken, v.l.n.r.: Hanger “Medusa”, Deurtrekker, Mysterieuze Sfinx, Vaas en Nymfenlamp (oplage 40.604 velletjes).

Tot slot een werkstuk van de kunstenares Anne-Mie van Kerckhoven getiteld “Klok”. Waardeaanduiding 1, oplage 15.640 velletjes).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Verenigde NatiesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.