In kort bestek…(253) Vraagtekens bij Duitse permanente reeks Welt auf Briefe - Postzegelblog

In kort bestek…(253) Vraagtekens bij Duitse permanente reeks Welt auf Briefe

0

Soms ervaar je dat de jaren gaan tellen en dat de scherpe kantjes er een beetje af zijn met als gevolg dat je over iets gaat twijfelen. In dit geval gaat het om de nieuwe Duitse permanente reeks Welt auf Briefe die sinds december 2011 loopt.

Bij elke uitbreiding van deze reeks refereerde ik aan het bericht van de Duitse Post dat de reeks 16 zegels zou gaan tellen. Het laatst was dat in Kort 251. Op 2 november was toen de 17e zegel uitgebracht, een zegel in de waarde van 10 cent met als titel Flaschenpost. Daarbij stond ook een overzicht van de uitgiftedata en de waarden van de tot dan verschenen zegels.

Bij Kort 251 begon echter ook de twijfel al een beetje toe te slaan, en sinds 5 januari helemaal. Op die dag zijn namelijk niet minder dan vijf zegels aan de nieuwe reeks toegevoegd, waardoor deze uit niet minder dan 21 zegels bestaat. Om aan alle twijfel een eind te maken heb ik net zo lang gespeurd, totdat een bericht in de Deutsche Briefmarken Zeitung van vorig jaar januari daaraan een einde maakte.

 

En wat staat er op de vijf zegels met beelden in origamastijl van deze nieuwe permanente reeks: 30 cent, Briefbahn, 33c, Briefberge, 38c, Flügelstifte, 48c, Regenbogenbrief en 61c, Briefmarkengleitter. Mooie zegels en een bijzondere reeks, maar toch zet ik er vraagtekens bij. In de eerste plaats waarom zo’n onverwachte uitbreiding van de reeks en waar dienen deze lage waarden die 5 januari zijn verschenen allemaal voor? Briefport in Duitsland is tegenwoordig 85c, en misschien kom je met een beetje gefröbel op 85c, maar dan verder? Misschien kom ik daar ook nog wel eens achter.


Verder verschenen 5 januari nog drie zegels. Om te beginnen werd er aan de talrijke series die Duitsland rijk is een nieuwe toegevoegd met de titel Immateriales Kulturerbe: Orgelbau und Orgelmusik (waarde 275c). En de serie Sehenswürdigkeiten in Deutschland werd met twee zegels uitgebreid. Deze keer aandacht voor het 45 ha. grote eiland Mainau in de Bodensee (85c), dat jaarlijks door 1,2 miljoen toeristen wordt bezocht en de Zeche Zollverein in Essen. Toenmalig Europa’s Bergbaustadt waar tussen 1851 en 1986 in totaal meer dan een half miljoen mijnwerkers hun brood verdienden. Sinds 2001 staan schacht 1/2/8 en schacht XII op werelderfgoedlijst.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel