Emissie ‘Ode aan Nederland’ vraagt uw medewerking - Postzegelblog

Emissie ‘Ode aan Nederland’ vraagt uw medewerking

7

Jimmy Nelson - Ode aan Nederland II (3)Vanaf donderdag 25 januari 2023 zijn vier postzegelvellen Ode aan Nederland met daarop vijf verschillende Persoonlijke Postzegels verkrijgbaar. Op de 20 verschillende postzegels staan gefotografeerde portretten van vrouwen in hun plaatselijke en traditionele klederdracht.
Om privacy redenen zijn alleen de meisjesnamen en woonplaatsen van de vrouwen vermeld. Mocht u via artikels in regionale nieuwsbladen en tijdschriften over aanvullende informatie beschikken dan zal uw reactie met info op dit artikel bijzonder op prijs worden gesteld (inmiddels heb ik al 7 reacties gevonden / ontvangen).

Jimmy Nelson - Ode aan Nederland IJimmy Nelson - Ode aan Nederland II
Jimmy Nelson - Ode aan Nederland IIIJimmy Nelson - Ode aan Nederland IV

Emissie ‘Jimmy Nelson – Ode aan Nederland’, uitgiftedatum 25 januari 2023, kunstfotograaf Jimmy Nelson & grafisch ontwerper Larissa Rosvaenge van Jimmy Nelson Studio.
Vier postzegelvellen met vijf verschillende Persoonlijke Postzegels per vel. Oplage 4 x 10.000 vellen. Drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé B.V. te Haarlem.

Emissie Persoonlijke Postzegels Jimmy Nelson – Ode aan Nederland

Dankzij de omvangrijk lange corona-maatregelen heeft PostNL er indirect voor kunnen zorgen dat er vier postzegelvellen met vijf Persoonlijke Postzegels met verschillende fotografische afbeeldingen te koop zijn.
Reden en oorzaak van deze emissie? Voor de Brits-Nederlandse fotograaf Jimmy Nelson was reizen naar verre streken om er de streekcultuur van inheemse stammen te fotograferen tijdens de pandemie niet mogelijk: “Wij zijn als creatieve onderneming altijd op zoek naar menselijke verbinding. Door de corona ontdekten we dat er ook binnen Nederland een grote rijkdom aan cultureel erfgoed bestaat, dat binnen de bewuste gemeenschap voor verbinding zorgt door het vertellen van verhalen en door het samen beleven een collectief verleden.”
Naar aanleiding van deze activiteit is naast het boek ‘Between the sea and the Sky’ (528 pagina’s) de bijbehorende tentoonstelling georganiseerd met als bekroning de postzegelemissie ‘Jimmy Nelson – Ode aan Nederland’.

Vier postzegelvellen Jimmy Nelson – Ode aan Nederland (I t/m IV)

Op de 20 verschillende Persoonlijke Postzegels staan fotoportretten van vrouwen en meisjes in traditioneel Nederlandse kleder- en streekdracht uit 20 Nederlandse gemeenschappen, gefotografeerd door Jimmy Nelson voor zijn boek ‘Between the Sea and the Sky’ uit in september 2022. Het ontwerp van de postzegels is door grafisch ontwerper Larissa Rosvaenge van Jimmy Nelson Studio gemaakt.
Met de al maar meer merkbaar Engelstalige vervreemding in / internationalisering van ons land komt de Nederlandse identiteit steeds onder druk te staan. Het typisch Nederlandse komt hiermee meer en meer op de achtergrond terecht. Het initiatief van kunstfotograaf Jimmy Nelson geeft met de uitgave van het fotoboek een fantastisch visuele tegendruk, waar PostNL zich een half jaar later met de uitgave van deze postzegelemissie uit eerbetoon geheel bij aansluit.

Jimmy Nelson – Ode aan Nederland I

Jimmy Nelson - Ode aan Nederland I

1] Nunspeet (Gelderland): 18-jarige Rohdé Weerheim (zie reactie)
2] Huizen (Noord-Holland): Annelies
3] Schouwen-Duiveland (Zeeland): 74-jarige Ida Vijverberg (zie reactie)
4] Volendam (Noord-Holland): 14-jarige Lisan Molenaar (zie reactie)
5] Rijssen (Overijssel): 32-jarige Jennemiek van der Nat-Voortman

Rhodé Weerheim
Rhodé Weerheim (‘als mooiste meisje van de Veluwe’) is lid van de folkloristische groep ‘Nuwenspete’ uit Nunspeet. Ze draagt de uitgaansdracht van omstreeks 1920. Door de kleurkeuze ben ik in lichte rouw gekleed. “Ik vind het wel een beetje gek dat ik op een postzegel sta, maar ook leuk om de reacties. Toen ik het bericht van Jimmy Nelson ontving, dacht ik eerst dat het spam was.”

Ida Vijverberg
Ida Vijverberg uit Ouwerkerk: “Ik vind het geweldig dat ik gekozen ben voor de postzegelserie. Echt het is leuk. Ik ga de postzegels goed bewaren.”

Lisan Molenaar (Klik op de naam om het artikel te lezen en de foto(‘s) te bekijken.)
Lisan Molenaar: “Mijn oma maakt zelf de klederdracht. Van jongs af aan draag ik het al, omdat zij het maakt. Ik ben er trots op dat ik mijn oma’s traditie kan voortzetten!”

Jimmy Nelson – Ode aan Nederland II

Jimmy Nelson - Ode aan Nederland II
6] Westkapelle (Zeeland): 8-jarige Quincy Jumelet (zie reactie)
7] Dokkum (Friesland): Pytsje
8] Leeuwarden (Friesland): Ronja & Hedwich, Liset
9] Scheveningen (Zuid-Holland): Rietje
10] Kampereiland (Overijssel): 19-jarige Alinde Prins (zie reactie)

Quincy Jumelet

Quincy Jumelet: “Ik vind het leuk, want niet alle mensen hebben zo’n postzegel.”

Alinde Prins (Klik op de naam om het artikel te lezen en de foto(‘s) te bekijken.)
De Kampereilandse Alinde Prins is gekleed in de vier lagen dikke klederdracht uit omstreeks 1670.”

Jimmy Nelson – Ode aan Nederland III

Jimmy Nelson - Ode aan Nederland III

11] Spakenburg (Utrecht): Wimpje
12] Marken (Noord-Holland): Tess Zondervan (zie reactie)
13] Urk (Flevoland): Rihanne
14] Zaanstreek (Noord-Holland): Mandy
15] Arnemuiden (Zeeland): Aysha

Tess Zondervan (Klik op de naam om het artikel te lezen en de foto(‘s) te bekijken.)
Tess Zondervan: “Het is fantastisch dat ik in een boek en op een postzegel terecht ben gekomen. Als je mij dit tien jaar geleden had verteld, had ik je uitgelachen. Als afgestudeerde antropoloog heb ik ook mee aan het fotoboek gewerkt o.a. aan het leggen van contacten. Ik vind zo’n postzegel wel mooi om de klederdracht te delen en te promoten.
Ik ben supertrots op de klederdracht. Het zal altijd mijn interesse houden. Het is nu niet afgelopen met een fotoboek en vier vellen postzegels. Sterker nog het is het begin voor meer, veel meer!”

Jimmy Nelson – Ode aan Nederland IV

Jimmy Nelson - Ode aan Nederland IV

16] Hindeloopen (Friesland): Marijte
17] Staphorst (Overijssel): 74-jarige Jentje Coster
18] Katwijk (Zuid-Holland): Rosa
19] Enkhuizen (Noord-Holland): Anouk
20] Axel (Zeeland): 71-jarige Ineke de Kraker (zie reactie)

Ineke de Kraker
Ineke de Kraker: “Ik voel met ontzettend vereerd op een postzegel te staan.”
Op de vraag: “Wat hebben koning Willem-Alexander en Ineke de Kraker uit het Zeeuwse Axel met elkaar gemeen?” kan vanaf nu geantwoord worden: “Ze kunnen allebei met hun frankeerzegel-afbeelding op kaart of brief bij je op de deurmat vallen. Ik ga ze allemaal inlijsten. Ze zijn zo mooi.”

Fotografische portretten

  1. Kleder- en streekdracht is plaats- en streekgebonden kleding, waarvoor ongeschreven regels gelden, die bekend en duidelijk zijn voor degenen die ter plaatse de dracht dragen. De meeste Nederlandse streekdracht is te herleiden tot vroegere burgermode met name uit de 17e en de 19e eeuw. In sommige plaatsen werden elementen van die mode gehandhaafd, terwijl de algemene mode veranderde.
  2. Op de meeste portretten staan bovenlichaam en gezicht, terwijl de kijkrichting van de geportretteerden wisselt. De achtergrond is diffuus en donker, waardoor lichte delen in kleding en hoofdbedekking meer opvallen.
  3. Op de velrand staat bovenaan tegen eveneens een donkere achtergrond een collage van andere fotoportretten uit de plaatsen en streken die op de postzegels zijn afgebeeld. In deze fotocollage komen ook mannen in streekdracht voor.
  4. Op ieder postzegelvel is op de velrand een lijn gebruikt als grafisch element om de fotomontage op de velrand en de fotoportretten op de postzegels met elkaar te verbinden.

 

Woonplaatsen afgebeelde personen

Verschillende media als regionale kranten en omroepen hebben zich gemeld bij Jimmy Nelson Studio met specifieke vragen over bepaalde gefotografeerde personen die op de postzegels staan. Om privacy redenen zijn alleen de voornamen van de vrouwen bekend gemaakt.
Sommige kranten hebben toch contact weten te leggen met afgebeelde vrouwen via folkloristische verenigingen of andere connecties. Enkele korte reacties daarvan heb ik op Google gevonden, waardoor een aantal vrouwen toch met achternaam en soms met leeftijd zijn opgevoerd.

Aanvullingen info ‘Ode aan Nederland’?

Mocht u als postzegelverzamelaar in het bezit zijn van (of inzage kunnen krijgen in) het boek ‘Between the Sea and the Sky’ van Jimmy Nelson dan is het vinden van lezenswaardige achtergrondinformatie van de geportretteerde vrouwen niet bijster moeilijk en ingewikkeld. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw welwillende medewerking.
Aanvullende informatie is ook te vinden in regionale kranten en tijdschriften.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland Klederdracht



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 2,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (7) Schrijf een reactie

  • Hans Vink op 29 januari 2023 om 11:04

    Bedankt Bate. Ik heb weer heel wat namen toe kunnen voegen aan mijn site:
    Wie zijn al die mensen die op Nederlandse postzegels staan?
    http://nederlandsepostzegels.freecluster.eu/?i=2
    Hopelijk komen er nog wat achternamen en aanvullende informatie bij, als lezers reageren.
    Met vriendelijke groeten,
    Hans Vink

  • Bate Hylkema op 29 januari 2023 om 11:17

    In verschillende dagbladen is afgelopen week uitgebreid aandacht aan deze postzegelemissie geschonken. Veel van deze artikels zijn helaas pas leesbaar als een abonnement wordt afgesloten. Welke abonnee (o.a.van het Reformatorisch Dagblad) wil mij per mail (batehijlkema@ziggo.nl) informeren over de nog niet met achternaam en leeftijd bekend zijnde vrouwen en meisjes? Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

  • Hans Vink op 29 januari 2023 om 13:28

    Wimpjes achternaam is Blokhuis.

    MVG
    Hans

  • Prins op 29 januari 2023 om 14:08

    De woonplaats van mevrouw Ida Vijverberg is Ouwerkerk (met een W) op Duiveland in de gemeente Schouwen-Duiveland, zoals in het artikel van het Algemeen dagblad terug te vinden is.
    De beide Ouderkerken (met een D) liggen “aan de Amstel” en “aan den IJssel” en zijn beide niet bekend van het dragen van kelderdracht.

  • Evelien op 29 januari 2023 om 19:51

    NB De term meisjesnaam is ouderwets, de correcte term is geboortenaam. Mannen hebben toch ook geen jongetjesnaam.

  • Ramon Eichstaedt op 30 januari 2023 om 07:27

    @Evelien,

    in de spreektaal is het nog steeds gebruikelijk om de term “meisjesnaam” te gebruiken.

    Ik snap je opmerking dan ook niet zo goed.

  • willem hogendoorn op 31 januari 2023 om 09:40

    Ik denk dat Bate beter had kunnen schrijven dat alleen de voornamen en woonplaatsen van de vrouwen werden vermeld.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)