Winterfeesten in diverse steden - Postzegelblog

Winterfeesten in diverse steden

0

Het is koud buiten met af en toe regen en veel koude wind. We zijn nog aan het bijkomen van de feestdagen in december en van het eten. Goede voornemens worden benoemd in het nieuwe jaar en specifiek de maand januari: stoppen met roken en drinken (Dry January). Gelukkig zijn er nog feesten die we nog kunnen bezoeken in het land om licht te vinden in de huidige duisternis.

Winterfeest in Hardinxveld-Giessendam

Ooit waren er tal van winterfeesten. Verschillend van oorsprong. Samenhangend rond donker en licht. De somebere werkelijkheid werd verdrongen door verlangen naar licht. Hoop en verwachting naar wat er komt. Onze verre voorouders zagen in de duisternis angst en bedreiging. De zonnewende, de terugkeer van de zon, was daarom aanleiding voor een groot feest, Dat moest worden gevierd. Oorspronkelijk vierde men feesten van Allerheiligen (2 november) tot Lichtmis (1 februari). Feesten voor in een donkere tijd: van licht, verwachting, verlangen en vreugde.

Op de expo is een selectie te zien van de feesten:

Sint Maarten – 11 november: bedelfeest voor de armen, kinderen gaan de deuren langs voor snoep.

Sint Lucia – 13 december: begin van de kersttijd in noordelijke streken, kinderen met kaarsenkroon brengen eten.

Midwinter – 21 december: de zonnewende, eindigend in de nacht wanneer de dagen weer langer worden.

Kerstmis – 25 december: geboorte van Jezus. Verving na de Reformatie de midwinterfeesten.

Oud en Nieuw – 31 december / 1 januari: de jaarwisseling van oudejaarsavond naar nieuwjaarsdag.

Op de expo draait alles rondom deze vijf feesten, met tal van herkenbare elementen en de sfeer die we zo vinden passen bij deze tijd van het jaar, vol van gezelligheid. De kerstboom en andere kerstversieringen staan in het voorhuis. De tafel is gedekt in afwachting van de gasten. Lekker eten en drinken: chocolademelk, speculaas, warme wijn, erwtensoep etc. Kom snel naar het Museum De Koperen Knop, want de laatste dag van deze expo is 28 januari 2023:

https://www.koperenknop.nl/expositie-winterfeest-van-26-november-2022-tm-28-januari-2023/

 

Beleef Winters Utrecht

Utrecht, verstopt onder een dik pak sneeuw. Bevroren singels. Magische lichtjes in de stad. In Winters Utrecht geniet je van oude beelden én kun je meedoen aan activiteiten voor jong en oud.

Wat kun je zien en doen?

>  Bekijk winterse films en prachtige oude foto’s in een knusse huiskamer.

>  Geniet van koek en zopie.

>  De kleintjes kunnen knutselen, kleuren en een speurtocht doen.

Tot en met 28 februari 2023:

https://hetutrechtsarchief.nl/ontdekken/tentoonstellingen/14-tentoonstellingen/769-winters-utrecht

 

Uitnacht Arnhem

Uitnacht Arnhem vindt plaats op vrijdag 27 januari 2023 van 16:00 – 05:00 uur. Iedereen kan de cultuur die Arnhem rijk is meemaken en er is voor elk wat wils: van kinderprogramma tot urban, klassieke muziek, dans, snoeiharde bands, gevoelig spoken word, prachtige films, beeldende kunst, singer-songwriters en nog veel meer! Alles is gratis te bezoeken en je hoeft – op een uitzondering na – nergens te reserveren. Na een pandemie van twee jaar is de Uitnacht weer in volle glorie, fysiek te beleven en biedt een grote variëteit aan voorstellingen en ontmoetingen.

Het programma van Uitnacht Arnhem ‘reist’ in drie tijdsblokken door de stad: in zogenaamde festivalbubbels concentreren de voorstellingen en acts zich van 16:00-19:00 uur in Klarendal, van 18:00-21:00 uur in de omgeving van Musis en vervolgens van 20:00-23:00 uur in het centrum tussen de Walburgiskerk en Rozet. Tot slot zijn er eindfeesten in Luxor Live, Willemeen en Café Bosch. Tussen 23:00 en 23:45 uur zal in Luxor Live de uitreiking van de Cultuurprijs Arnhem plaatsvinden met verschillende optredens en acts.

Meer info:  https://www.uitnacht.com/

 

LUNA festival in Leeuwarden

Het themaprogramma van LUNA 2023 luidt Nothing Changes: alles blijft bij het oude – is dat een pessimistische en sombere kijk op het leven, een individuele waarneming, kunnen we verandering daadwerkelijk tot stand brengen of tenminste beïnvloeden?

De uitspraak dient als een zandkorrel in de raderen van het alledaagse leven – wat verandert er niet en voor wie? Welke verantwoordelijkheid hebben media voor een hand lopende nieuws- en beeldcultuur? Is er daadwerkelijk polarisatie of is die van alle tijden; raast de mensheid op een ravijn af of valt het wellicht mee zolang je algoritmes je voorzien van de nieuwsberichten die een optimistisch toekomstperspectief ondersteunen?

Actueel wordt ons wereldbeeld aangetast door grote gebeurtenissen – toch zijn ook oorlog, pandemie, inflatie en andere dingen waar we ons tegenwoordig toe moeten verhouden, verschijnselen van alle tijden. Verandert er dus werkelijk in grote lijnen weinig tot niets?

In de binnenstad van Leeuwarden vind je van 9 – 11 februari 2023 vanaf zonsondergang prachtige lichtkunstwerken van nationale en internationale makers! Je kunt geheel zelf een route bepalen. Zoek je een kaart? Kijk dan op luna.2discover.nl, de app van 2Discover waar alle kunstwerken en plaatsen op te vinden zijn.

Meer info op: https://www.mediaartfestival.nl/luna-2023/

 

Feest in Ljouwert

Een jaar lang viert het Princessehof feest! Met een grote tentoonstelling laten we zien hoe er in heel Nederland feest wordt gevierd; van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali.

Aan de hand van twaalf uiteenlopende feesten onderzoeken we in deze tentoonstelling hoe we in Nederland feest vieren, wat we vieren en met wie. In de tentoonstelling komen het kinderfeest, Chinees Nieuwjaar, Carnaval, Pesach, het studentenfeest, de verjaardag, een selamatan, de bruiloft, Eid al-Fitr (Suikerfeest), Ketikoti, Divali en Kerst aan bod. De verschillen tussen de vieringen zijn groot, maar eten en drinken spelen bijna altijd een belangrijke rol, en daarmee ook keramiek. Heb je iets te vieren? Dan haal je je mooiste servies uit de kast. Of juist die ene (ietwat beschadigde) schaal die je nog van je oma hebt gekregen. Juist deze persoonlijke verhalen vormen het uitgangspunt van deze associatieve tentoonstelling.

Tot en met 20 augustus 2023:

https://www.princessehof.nl/te-zien-en-te-doen/tentoonstellingen/feest

 

Eerdere blogs ‘Kersttradities’:

https://www.postzegelblog.nl/tag/kersttradities/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Frankrijk Groot Brittannië India Nederlandse Antillen Zweden KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)