Er gaat niets boven Groningen: ESNS en Hipgnosis - Postzegelblog

Er gaat niets boven Groningen: ESNS en Hipgnosis

0

Wat is de betekenis van ESNS en Hipgnosis? Bent u al geweest in Groningen voor het belangrijkste event van het Noorden of beter bekend als het eerste popfestival van het nieuwe jaar? En kent u de ‘The Art of Hipgnosis’ in het Groninger Museum? LP’s horen in het museum hoorde ik een popjournalist vertellen tijdens een radio uitzending. Er gaat niets boven Groningen, zeggen ze en de Noordelingen hebben gelijk. Reist u mee naar Groningen?

ESNS

ESNS (Eurosonic Noorderslag) is een non-profit showcase festival en conferentie voor en over Europese popmuziek dat jaarlijks vier dagen lang in januari in de stad Groningen plaatsvindt. Dit jaar van 18 – 21 januari 2023. Eurosonic Noorderslag wordt georganiseerd door Stichting Noorderslag die als doel het versterken van de Europese popsector en promotie van Europese popmuziek heeft. Om dit te bereiken biedt de stichting een podium voor de presentatie van Europees muziektalent en bevordert zij de internationale uitwisseling hiervan. Middelen hiertoe zijn twee festivals (Eurosonic en Noorderslag), een conferentie, een talentuitwisselingsprogramma (European Talent Exchange Programme) en de presentatie van verschillende muziekprijzen.

Kosovo (2022): Dua Lipa.

Tijdens Eurosonic Noorderslag vinden ongeveer 300 optredens plaats en worden 150 panels georganiseerd. Het evenement trekt ongeveer 33.000 bezoekers (waaronder 3.000 professionals uit de muziekindustrie) uit meer dan 43 landen. Meestal treden de artiesten later op tijdens de zomerfestivals. Voorbeelden van later bekende artiesten die hebben opgetreden tijdens ESNS zijn Dua Lipa en Franz Ferdinand.

Kosovo (2022): FDC Dua Lipa.

Dua Lipa (1995) is een Britse-Albanese zangeres. Lipa werd in 1995 geboren in het Verenigd Koninkrijk. Haar ouders zijn etnische Albanezen die in de jaren 90 gevlucht waren uit Kosovo. Sinds 2022 beschikt Dua Lipa over de Albanese nationaliteit. In 2015 maakte ze haar debuutsingle ‘New Love’. Haar tweede single ‘Be the One’ haalde de hitlijsten in Nederland, België, Zwitserland, Oostenrijk en Bulgarije. In juni 2017 bracht Dua Lipa haar debuutalbum Dua Lipa uit. Vele hits uit dit album haalden de hitlijsten. Het album is het meest gestreamde album door een vrouwelijke artiest op Spotify, en kreeg platina in verschillende landen. In 2019 bracht ze haar succesvolste single ‘Don’t Start Now’ uit. Dit was de eerste single van haar tweede album Future Nostalgia, dat geprezen, en bekroond werd met zowel een Brit als Grammy Award. Verder haalden de singles Physical, Levitating, Love Again ook nog hoge noteringen wereldwijd. Bekend werd het duet Dua Lipa met Elton John, Cold Heart: https://www.youtube.com/watch?v=YjEqEHTgXLk

 

Popprijs

De Popprijs is een prijs van Buma Cultuur en wordt sinds 1986 elk jaar in januari uitgereikt tijdens het festival Noorderslag dat onderdeel is van het jaarlijkse conferentie en showcase festival Eurosonic Noorderslag (The European Music Conference and Showcase Festival) in de Nederlandse stad Groningen. De Popprijs wordt uitgereikt aan de persoon of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. In de beginjaren werd de prijs onder de titel ‘BV Popprijs’ uitgereikt. Buma Cultuur is een instantie die Nederlandse muziek ondersteunt en promoot, ondersteund door de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma. In 2023 krijgt Goldband tijdens Eurosonic Noorderslag de Popprijs 2022 uitgereikt. Goldband is een Nederlandse popgroep uit Den Haag. De popgroep bestaat uit Boaz Kok, Karel Gerlach en leadzanger Milo Driessen in samenwerking met producer Wieger Hoogendorp en is in 2019 opgericht. Bekendste nummer is ‘Noodgeval’. Het werd in 2021 als single uitgebracht en stond in hetzelfde jaar als zesde track op het album Betaalbare romantiek. Noodgeval bereikte in de TOP2000 van 2022 nummer 55 (hoogste binnenkomer).

Noodgeval: https://www.youtube.com/watch?v=Nm64Eag373Y

Eerdere winnaars van de Popprijs.

Winnaar 2016.

 

Winnaar 2008.

 

Winnaar 1997.

 

The Art of Hipgnosis

The Art of Hipgnosis: Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney / Wings, Peter Gabriel & 10cc is de eerste grote overzichtstentoonstelling ter wereld over de Londense ontwerpstudio Hipgnosis. Vanaf de jaren 70 hingen miljoenen tienerkamers vol met legendarische albumcovers van grote internationale artiesten. Deze covers zijn voor veel mensen bekend – zoals het regenboogprisma op de LP The Dark Side of the Moon van Pink Floyd – maar de ontwerpers eigenlijk niet. Ontdek daarom tot en met 14 mei 2023 in het Groninger Museum hoe Hipgnosis deze iconische albumcovers heeft gemaakt. De tentoonstelling zal voor velen, maar vooral voor muziekliefhebbers, een feest van herkenning zijn.

Engeland (2016): Pink Floyd.

De Britse ontwerpstudio werd in 1967 opgericht door twee jonge grafische ontwerpers, Aubrey ‘Po’ Powell en Storm Thorgerson. Fotograaf, commercieel kunstenaar en muzikant Peter ‘Sleazy’ Christopherson sloot zich in 1974 aan bij het duo. In samenwerking met Powell stelt het Groninger Museum een tentoonstelling samen speciaal voor liefhebbers van muziek én fotografie. Hipgnosis neemt je mee in hun ontwerp, werkproces en verhalen. Het geheim van Hipgnosis? Dat delen de ontwerpers met je in veertien stappen. Eén van de lessen: soms mislukt een creatie. Een aantal afgewezen albumhoezen zie je ook in de tentoonstelling, zoals het Rolling Stones’ album The Outtakes. Mooie verhalen van LP-designs in de tijd vóór Photoshop. Een ‘must-see’ voor liefhebbers van goede popmuziek van grote bands.

Engeland (2016): Pink Floyd.

 

Op deze LP hoes ‘Wish You Were Here’ is de ‘brandende’ man (rechts) te zien. Hoe deze foto zonder Photoshop tot stand kwam ziet u op de expo.

 

Op deze LP hoes ‘Animals’ is de Battersea Power Station te zien met het legendarische drijvende opblaasbare varken. Hoe deze foto tot stand kwam ziet u op de expo.

 

Meer info:

Eurosonic Noorderslag 18 – 21 januari 2023: https://esns.nl/nl/

The Art of Hipgnosis, t/m 14 mei 2023:

https://www.groningermuseum.nl/kunst/tentoonstellingen/hipgnosis

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Populaire MuziekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)