In kort bestek…(252) Geschiedenis, Iron Maiden, Chinees Nieuw Jaar/Konijn - Postzegelblog

In kort bestek…(252) Geschiedenis, Iron Maiden, Chinees Nieuw Jaar/Konijn

0

Er zijn landen die wel veel geschiedenis hebben, maar er niets mee doen. Er zijn landen die jaarlijks een aantal herdenkingen opvoeren, en elke gelegenheid aangrijpen, en tenslotte zijn er landen die nauwelijks oude geschiedenis hebben. Zo’n land is bij voorbeeld de VS waar de geschiedenis slechts een paar eeuwen teruggaat.

.

En dat weerspiegelt zich in postzegels. Zo zijn er bij voorbeeld van de dertig emissies in het VS-programma voor dit jaar dat tot nu toe bekend is twintig vrijblijvend, de rest zijn traditioneel, zoals het Chinese Nieuw Jaar en belangrijke personen die zijn overleden. Onder vrijblijvend vallen zegels met dieren, landschappen, bloemen en planten, vrouwenvoetbal, spoorwegstations en ga zo maar door.

 

Blijven over personen, die worden herdacht en die de afgelopen jaren zijn overleden, maar geen oude geschiedenis hebben. Herdacht worden de auteur Ernest James Gaines (1933-2019), dit is de 46e zegel in de reeks Black Heritage; de indianenleider Chief Standing Bear (1829-1908/ afb); rechter Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg (1933-2020); de schrijver Toni Morrison (1931-2019); de popkunstenaar Roy Liechtenstein (1923-1997); de mensenrechtenactivist John Lewis (1940-2020) en de schrijver en illustrator Tomoe dePaola (1934-2020).

 

 

Royal Mail heeft 12 januari weer een emissie gewijd aan een van de legendarische popgroepen. Deze keer aan Iron Maiden, die 2500 keer zijn opgetreden en waarvan meer dan 100 miljoen records zijn verkocht. De emissie bestaat uit vier 1st-zegels, vier 1,85 pond zegels en een velletje met vier zegels in de waarden 2x 1st eb 2 x 1,85 pond. Op de acht zegels beelden van de belangrijkste optredens: in juni 2010, Londen mei 1983, Pamplona september 1988, Quito maart 2009, Rio de Janeiro januari 2001, Helsinki mei 2018, Londen juli 2008 en Edinburg augustus 2018.

 

 

Op 22 januari 2023 maakte op de Chinese maankalender de tijger plaats voor het konijn. Inmiddels hebben al 25 landen zegels met daarop konijnen uitgebracht. Daarom hierbij de eerste up date Åland, Armenië, Belarus, Eiland Man, China, Franrijk, Gambia, Groot-Brittannië, Grenada, Guernsey, Hong Kong, Hongarije, Japan, Jersey, Liechtenstein, Macau, Nederland (persoonlijke zegels), Nieuw-Zeeland, Singapore, Taiwan, Thailand, Tuvalu, Verenigde Naties, Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Aland Armenië China Volksrepubliek China vóór 1949 Groot Brittannië Hong Kong Japan Jersey Liechtenstein Nederland Thailand Taiwan Thailand Verenigde staten Verenigde Naties Wit-RuslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.