85+40 cn kort bestek…(251) Duitsland en Frankrijk sterk in herdenkingen - Postzegelblog

85+40 cn kort bestek…(251) Duitsland en Frankrijk sterk in herdenkingen

0

Begin dit jaar liet de Deutsche Post weten dat de op 2 december vorig jaar gestarte nieuwe reeks Welt auf Briefe zestien zegels zou gaan tellen. Of een tariefsverhoging daar een rol in heeft gespeeld is niet bekend maar op 2 november j.l. diende de zeventiende zegel zich al aan, een zegel van 10c en daarop in origamistijl Flaschhenpost.

Voor de goede orde en om geen zegel te missen een kort overzicht van verschijningsdata, aantal zegels en waarden: 2 december 2021, 4 zegels, 5, 85, 100 en 160c; 3 januari, 1 zegel, 275c; 1 maart, 4 zegels, 70, 110, 195 en 225c; 7 juli, 1 zegel, 170c; 4 augustus, 4 zegels, 32, 37, 45 en 95c; 1 september, 2 zegels, 50 en 370c en 2 november, 1 zegels, 10 eurocent.

Bij de permanente zegel Flachenpost bleef het overigens 2 november niet. Er verschenen ook vijf bijzondere zegels: een kerstzegel van 85+40 c met de tekst “Die Botschaft des Engels -Ich verkündige euch eine grosse Freude”; een 160 cent-zegel als aanvulling op de reeks Fernsehlegenden met nu Rockpalast; 125 Jahre Deutscher Caritasverband (85c); Vielvalt in Deutschland , anti-discriminatie en gelijke kansen (85c) en nog een kerstzegel Friedvolle Weinachten met een sneeuwlandschap (85c).

Het jaar wordt 1 december afgerond met een 195 cent-zegel waarmee de 225e geboortedag van de lyrische Duitse dichter Heinrich Heine (1797-1856) wordt herdacht. Het is weer een indrukwekkende tekstzegel net als de herdenkings- en tekstzegel (6 mei 2021) van de verzetsstrijdster Sophie Scholl met de indrukwekkende uitspraak “ So ein herlicher, sonniger Tag, und ich soll gehen. Was liegt an meinem Tod, wenn durch unser Handen, Tausenden von Menschen aufgerütteld und geweckt werden” Op de Heine-zegel een van z’n profetische uitspraken “Das war ein Vorspiel nur, Dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am ende Menschen”.

In Duitsland en in Frankrijk, om nog een land te noemen, is het heel normaal om bijzondere en belangrijke personen op zegels te herdenken. Heineman is bijvoorbeeld al de zesde van dit jaar en Frankrijk herdacht dit jaar al twaalf , onder wie Marcel Proust (1871-1922), zie de bijdrage van Randy Koo (27/11/2022).       En voor het komende jaar heeft Duitsland al zeker zes herdenkingen op het programma staan, o.a. Max Reger en Bertolt Brecht.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Frankrijk KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.