In kort bestek…(250) Bpost overwoog frank- en eurozegel in de ban te doen - Postzegelblog

In kort bestek…(250) Bpost overwoog frank- en eurozegel in de ban te doen

0

“ Bpost bant oude postzegel vanaf 2023 uit” Onder deze kop bracht de Vlaamse zakenkrant De Tijd eind februari j.l het bericht dat postzegels in Belgische frank en euro vanaf 1 januari niet meer geldig zijn. Dat blijkt uit een ontwerp van een nieuw Koninklijk Besluit betreffende de postdiensten. De maatregel maakt een eind aan de onbeperkte geldigheidsduur die ongestempelde postzegels sinds 1961 kennen.

 

Bpost geeft al jaren geen postzegels in euro meer uit. Belgen kunnen enkel nog zegels zonder vaste waarden (prior of non-prior) kopen. Maar het bleef mogelijk brieven te versturen met oude zegels in euro en franken. Het controleren van die oudere zegels is echter complex en kostelijk voor bpost omdat ze niet meer herkend worden door de sorteermachines en dat dus manueel moet gebeuren, aldus een woordvoerster.
Het bericht eindigt met “Het BIPT houdt momenteel een raadpleging over het voorstel tot afschaffing. Als het KB wordt goedgekeurd zijn de oude zegels vanaf 2023 niet meer geldig in België”.
Na dit bericht in De Tijd van eind februari is het stil gebleven. Een beetje vreemd. Want ergens had ik in m’n achterhoofd als bpost dat werkelijk overweegt wat zijn dan de gevolgen voor Nederland, omdat enige tijd geleden het gerucht ging dat PostNL plannen had de eurozegels voor frankering ongeldig te verklaren.. Daarom bpost gebeld en het antwoord is niet zo verontrustend: “ Bij ministerieel besluit is vastgesteld dat de postzegels in Belgische franken nog tot 1 januari 2028 mogen worden gebruikt. Postzegels in eurowaarden zijn voor onbepaalde tijd geldig”.Op 4 november was het 100 jaar geleden dat de Britse archeoloog Howard Carter (1874-1939) de tombe van Toetanchamon onontdekte. Naar aanleiding daarvan heeft Royal Post op 24 november dit historische feit postaal herdacht met zes zegels en een velletje .Op de zes zegels: 2nd, Head of the King; 2nd. Inlaid Fan, 1st, Gold Mask; 1st, Falcon Pendant; 1,85 pond, Lion Couch; 1,85 pond, Throne; 2,55 pond, Boat Model en 2,55 pond, Guardian Statue.

Op de vier zegels in het velletje: 1st, Objects in the antichambre; 1st, Head of the outermost coffin; 1,85 pond, Exumining the innermost coffin en 1,85 pond, Moving small shrine to the laboratory.

NB. Zie ook de bijdragen van Randy Koo van 8 en14 november 2022.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.