In kort bestek…(245) Belgische velletjes alleen nog voor verzamelaar? - Postzegelblog

In kort bestek…(245) Belgische velletjes alleen nog voor verzamelaar?

0

Wat te denken van de Belgische emissies? Bij onze zuiderburen geven ze de laatste jaren nog praktisch alleen velletjes uit waar een Nederlands velletje twee keer in past. Daar komt bij dat in een Nederlands velletje vaak tien identieke zegels zitten, maar in zo’n groot Belgisch vel door de bank genomen vijf verschillende zegels (of 2 x 5) en bij voorbeeld in het vel Mythes en verhalen/sagen met de Posteuropzegels (gemeenschappelijk thema) slechts twee.

Als daarbij ook nog de oplagen in ogenschouw worden genomen—De Nederlandse doorgaans rond de 80.000 en de Belgische ruim 40.000—rijst de vraag of de Belgische emissies alleen nog voor verzamelaars zijn. Het is namelijk moeilijk voor te stellen dat men uit zo’n vaak mooi vel met vijf verschillende zegels één zegel ‘’scheurt’’ om daar een brief mee te frankeren.

 

Maar terug naar 29 augustus, toen België behalve het ‘’kikkervelletje” (zie Kort 242 ) nog twee velletjes uitgaf, het ene met vliegtuigen, het andere gewijd aan het werk van de schilder Dieric Bouts. Het velletje met vliegtuigen heeft als thema ‘Vliegtuigen met humanitaire missies” en afgebeeld worden van boven naar beneden:Lockheed C-130H Hercules, humanitaire operaties,
Fairchild C-119F/G Flying Boxcar, hulpgoederen leveren, Westland Sea King Mk48 , o.a. vervoer van zwaar zieken ,Fairchild Swearingen Merlin IIIA, luchtfotografie en Percival Pembroke C51, luchtfotografie.Waardeaanduiding 2, oplage: 43.704.

 

 

Het derde velletje – misschien is het beter te spreken van vel –is gewijd aan het werk van de oeuvre van de in Haarlem geboren Dieric Bouts (1410-1475), die later deel uitmaakte van de Vlaamse Primitieven. Bouts was een van de eerste schilders in de Lage Landen die het lijnperspectief toepaste. Hij plaatste ook als eerste religieuze taferelen in een dagelijkse, aardse setting. De vijf afgebeelde werken zijn te vinden in Belgische musea, dat zijn:
Midden boven, Het Laatste Avondmaal; Onder van links naar rechts: Man van Smarten, De gerechtigheid van keizer Otto: De vuurproef, Marteling van de heilige Hippolytus en het Martelaarschap van de heilige Erasmus. Waarde aanduiding 2, oplage: 45.104.

 

 

Tsjechië heeft 7 september een velletje gewijd aan een van de legendarische atleten aller tijden, Emil Zatopek. De Locomotief zoals hij in zijn gloriejaren werd genoemd, won op de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki drie gouden medailles op de 5.000 meter , de 10.000 meter en de marathon. Hij verbeterde 18 wereldrecords op verschillende afstanden en in een tijdsbestek van drie jaar won hij 291 van de 334 wedstrijden.
Maar waarom dit Zatopek-velletje waar twee zegels inzitten met op de ene (27 kc) zijn vrouw Dana op de andere (33kc) hij, en op de velrand beiden. Het is namelijk uitgegeven, omdat beiden op 19 september 1922 zijn geboren. Maar nog een bijzonderheid. Op het moment (op 24 juli 1952) dat hij goud won op de 5.000 meter, veroverde zij goud met speerwerpen. Emil Zatopek overleed op 21 november 2000, Dana 13 maart 2020, 97 jaar oud.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland België Nederland SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.