Retourtje Leiden-Trier - Postzegelblog

Retourtje Leiden-Trier

0

Samen met mijn vrouw heb ik een uitstapje gemaakt naar Duitsland en hebben we Trier bezocht. Wat een prachtige stad! Als Leidse stadsgids ging ik (onbewust) een vergelijking maken tussen Leiden en Trier. Wilt U weten welke stad gewonnen heeft?

Ontstaan van beide steden
Trier is één van de oudste steden van Duitsland. Het is een stad met ruim 100.000 inwoners. De Romeinse keizer Augustus gaf in 16 v Chr. opdracht tot de bouw van de stad. De stad werd vernoemd naar deze keizer en heette toen Augusta Treverorum. Een standbeeld van keizer Augustus staat in de Vaticaanse Musea. Dit standbeeld zien we op onderstaande maximumkaart.
Leiden ontstond rond 900 als een nederzetting aan de Rijn en kreeg in 1266 stadsrechten. De stad heeft nu bijna 130.000 inwoners. De schutspatroon van de stad is Sint Pieter (Petrus). Deze apostel was de sleutelbewaarder van de hemel. Deze sleutels heeft Leiden overgenomen in haar stadswapen en daardoor is de bijnaam van Leiden ‘Sleutelstad’ geworden. Op een postzegel van Vaticaanstad staat Sint Petrus afgebeeld.

Keizer Augustus (Trier)

Sint Petrus (Leiden)

 

Romeinse tijd
Zowel Leiden als Trier hebben een link met de Romeinse tijd. In Leiden werd in de eerste eeuw de Romeinse nederzetting Matilo gevestigd. Dit was een grensfort (castellum) aan de Rijn, langs de noordgrens van het Romeinse Rijk. Deze grens wordt ‘de limes’ (Latijn voor grens) genoemd. In Leiden is er een reconstructie van castellum Matilo te zien in het Archeologisch Park Matilo. Leiden heeft nog twee stadspoorten uit de 17e eeuw, de Zijlpoort en de Morspoort. Trier heeft nog een stadspoort (de Porta Nigra), maar deze is wel een heel stuk ouder en beroemder.

Zijlpoort Leiden

Park Matilo (Leiden) Foto: Willem H.

Porta Nigra (Trier)

 

Als je de oude stad van Trier binnen loopt, zie je de prachtige oude Porta Nigra (Latijn voor Zwarte Poort). Dit is een stadspoort uit de Romeinse tijd uit het jaar 170. De poort is 36 m breed en 30 m hoog. De poort bestaat uit zandsteenblokken zonder voegen. Door verwering en roetafzetting werden de zandsteenblokken, oorspronkelijk licht van kleur, in de loop der eeuwen zwart. Hierdoor kreeg de poort in de middeleeuwen zijn huidige naam ‘zwarte poort’. Daarnaast heeft Trier nog de Keizertermen (badhuis) en een amfitheater (voor gladiatoren gevechten) uit de Romeinse tijd.

Porta Nigra

 

Kerken
Ik was zeer onder de indruk van de Dom van Trier. Deze Dom is de oudste bisschopskerk van Duitsland, die vanaf 326 werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. Wat ik ook bijzonder vond is dat de katholieke Onze-Lieve-Vrouwekerk (Duits: Liebfrauenkirche) tegen de Dom is aangebouwd. Sinds 1986 zijn beide kerken opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Mijn vrouw vond de Onze-Lieve-Vrouwekerk eigenlijk mooier dan de Dom, mede door de prachtige gebrandschilderde ramen. De Dom is veel groter, maar heeft toch minder uitstraling vond ze.

Dom in Trier

Afgebeeld staat ‘De Heilige Tuniek’ (Duits: Heiliger Rock). Dit is het vermeende naadloze onderkleed (tunica) van Jezus, dat hij volgens de christelijke traditie droeg vóórdat hij gekruisigd werd. Deze wordt bewaard in de Dom van Trier, hoewel ook andere plaatsen dit claimen.

In Leiden hebben we de Pieterskerk uit 1121. In deze kerk werd Graaf Floris V in 1254 gedoopt.

Pieterskerk

Graaf Floris v

 

Beroemde geboortelingen
Trier is de geboorteplaats van Karl Marx; Rembrandt van Rijn werd in Leiden geboren. Een verschil is dat het geboortehuis van Marx in Trier is ingericht als museum: het Karl Marx-huis, terwijl het geboortehuis van Rembrandt in Leiden is afgebroken. Het geboortehuis van Karl Marx zien we postaal terug op een Duitse ‘postkarte’ en op het bijbehorend gelegenheidsstempel.

Museum Karl Marx-huis

Marx was een grondlegger van de arbeidersbeweging en een centraal figuur in de geschiedenis van het socialisme en het communisme. Rembrandt was een beroemd kunstschilder. Wat beiden gemeen hebben is, dat zowel Trier als Leiden ‘hun beroemdheid’ met een stand- of borstbeeld eren. Van Karl Marx kwam ik een standbeeld tegen vlakbij de Porta Nigra, waar hij enige gewoond heeft. Leiden eert Rembrandt sinds 1906 met een borstbeeld aan de Witte Singel.

Borstbeeld Rembrandt

Tussenstand
Als ik bovenstaande bijzonderheden over de twee steden vergelijk, dan staat Trier als stad toch wel op enige punten voorsprong. Echter, Leiden heeft nog zoveel meer: de oudste Universiteit van Nederland met daarbij een prachtige Hortus Botanicus.

 

Academie gebouw Leidse Universiteit

En Leiden heeft 35 prachtige hofjes. Daar kan Trier dan weer niet aan tippen. Onderstaand mijn twee favoriete Leidse hofjes: het Sint Anna Aalmoeshof en het Eva van Hoogeveenhof.

Stadsmuren
Trier had in het verleden 6,5 kilometer stadsmuren om de stad. Dat is vergelijkbaar met Leiden. In Leiden is daar nu een Singelparkroute gemaakt. Dit is en wandelroute over de oude stadswallen met aangelegde parken. Hier kan nu een prachtige wandeling van 6,5 kilometer worden gemaakt. Ik zou het bestuur van de stad Trier willen uitnodigen naar Leiden om te komen kijken hoe mooi de Singelparkroute is. Kopiëren wordt wel lastig voor Trier, want ze hebben daar geen singels.

Eindconclusie
Als ik dit totaalplaatje overzie, dan kom ik tot de conclusie dat beide steden een bezoek meer dan waard zijn. U krijgt daar geen spijt van. Ik wens U veel plezier met uw bezoeken aan Leiden en Trier.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Kerken Musea Rembrandt Schilderkunst UNESCO



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)