In kort bestek…(243) De ene emissie is de andere niet - Postzegelblog

In kort bestek…(243) De ene emissie is de andere niet

0

De Luxemburgse Post heeft 1 september de tarieven met 25% verhoogd. Dat is niet mis. Het is overigens maar hoe je het bekijkt, vooral afgezet tegen het aantal zegels dat wordt uitgegeven. Waarschijnlijk zal de doorgewinterde Luxemburg-verzamelaar er dan ook geen moment van wakker liggen.


Een paar voorbeelden. Luxemburg geeft vier keer per jaar (hoogstens soms een keer of vijf) een aantal zegels uit. Op 16 maart en 17 mei waren dat er welgeteld vijftien zegels (inclusief twee velletjes) en die hebben een nominale waarde van in totaal € 19,45. Afgelopen 13 september was de derde emissie dag van dit jaar en toen verschenen zes zegels, inclusief een velletje met twee zegels. En van deze zes is de nominale waarde € 6,80.

 

Het Luxemburgs uitgiftebeleid is dus meer dan matig. En niet te vergelijken met dat van PostNL. In Luxemburg heb je zes zegels, voor in Nederland nog geen PZ-velletje Paleis het Loo. Om even bij dat velletje, waarvan er 6000 van de persen zijn gekomen, te blijven is dat een uitgifte voor themaverzamelaars met slechts een blijvende frankeerwaarde. Over een jaar is het vergeten en zal in ieder geval nooit terug te vinden zijn in de officiële NVPH-catalogus. Dat geldt overigens voor alle PZ-uitgiften. En dat zijn er nogal wat. Wie Collect er op naslaat komt er zo twintig tegen. Ik heb dan ook vaak een vreemd gevoel bij al die PZ-uitgiften, net als bij gouden en zilveren zegels. Het heeft zo weinig met de echte filatelie te maken.

Om terug te komen op de Luxemburgse 13-septemberzegels, te beginnen met het velletje met twee zegels van L50g waarmee de 400e geboortedag van Jean-Gaspard de Cicignon (1622-1696) wordt herdacht. Deze De Gaspard, die in Luxemburg werd geboren. heeft een groot deel van z’n leven als militair ingenieur in Denemarken en Noorwegen doorgebracht. Hij werd echter, voor die tijd wereldberoemd, na de brand die Trondheim (1681) volledig in de as legde. De stad werd herbouwd aan de hand van zijn ruimtelijke planning, een planning die later in heel Scandinavië, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten navolging vond. Ook werd hij beroemd als vestingbouwer. Postuum werd hij Vauban van het Noorden genoemd naar de Franse vestingbouwer Vauban. Op de twee zegels, links zijn wapen, rechts zijn portret. Op de rand van het velletje een gefingeerd stadsplan omdat er geen enkel document meer is te vinden.

Verder een E50-zegel gewijd aan Postcrossing (Nederland gaf op 29 maart 2016 een bijzonder mooi velletje Postcrossing uit met daarop o.a. beelden van de Deltawerken, de Alkmaarse kaasmarkt, de bollenvelden en Giethoorn); een 1,00 €-zegel om het 10-jarig huwelijk van erfgroothertog Guillaume en gravin Stephanie de Lannoy te vieren, een E50g-SEPAC-zegel (gemeenschappelijk thema dit jaar Nationale drankjes) en tot slot een L50g-zegel Dag van de Postzegel (dit jaar van 22 september tot 21 oktober gehouden in Differdange). Afgebeeld worden vijf silo’s met ‘’straatkunst’’.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Denemarken Duitsland Groot Brittannië Noorwegen Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.