Gouden Postzegelemissie ‘Geboorte van Nederland’ (1) - Postzegelblog

Gouden Postzegelemissie ‘Geboorte van Nederland’ (1)

6

Op vier gouden ‘Persoonlijke Postzegels’ – Geboorte van Nederland – met historische afbeeldingen worden opmerkelijke basiselementen van de Nederlandse ontstaansgeschiedenis geïllustreerd afgebeeld. Deze ‘Gouden-Grepen’ zijn uitgegeven op:

  • 1 april als bevrijding-postzegel (1572)
  • 10 mei als strijdlied-postzegel (ca 1570)
  • 19 juli als onafhankelijkheid-postzegel (1572)
  • 26 juli als ondertekening-postzegel (1581)

1) Geboorte van Nederland – Inname van Den Briel

Gouden postzegel Inname van Den Briel

Bron: Jan Luyken, Public domain, via Wikimedia Commons

De met de rug naar de kijker afgebeelde persoon op de voorgrond is de wrede, adellijke opperbevelhebber en watergeuzenleider Lumey vóór de Noorderpoort van de ommuurde stad Den Briel, die op 1 april 1572 op de Spanjaarden na lang wachten via een bestorming veroverd werd (Op 1 april verloor Alva de bril). Links op de achtergrond beuken geuzen met een vlaggenmast op de brandende poortdeuren (In naam van Oranje doe open de poort). Na de bevrijding van Den Briel volgden Vlissingen, Dordrecht & Alkmaar weldra in de 80-Jarige Oorlog (1568 – 1648).

2) Geboorte van Nederland – Het Wilhelmus

Gouden postzegel Het WilhelmusWillem van Oranje (Willem de Zwijger)NVPH 908 - 400 jaar Wilhelmus
                                                                    Bron: Gelders Archief 2039 – 2628, Public Domain Mark 1.0 licentie

Links op de voorgrond een gravure met daarop Willem van Oranje, die het Wilhelmus lijkt uit te spreken.

Bron: Adrianus Valerius (1575-1625), Public domain, via Wikimedia Commons

Op de achtergrond het volkslied met melodie uit de bundel ‘Nederlandtsche gedenck-clanck’ van Adriaen Valerius (1626). Volgens de Wilhelmuspostzegel (nvph 908) is het volkslied 400 jaar geleden in 1568 geschreven. De Gouden Postzegel is minder stellig met de omschrijving ‘ca 1570’.

3) Geboorte van Nederland – Eerste Vrije Statenvergadering

Gouden postzegel Eerste Vrije Statenvergadering

Bron: Beeldbankdordrecht

De gravure toont een uitsnede van een aantal notabelen rondom de vergadertafel in de refter van het Augustijnen-klooster in Dordrecht. Deze personen vertegenwoordigen de zich van Spanje bevrijdende Zeventien Verenigde Nederlanden in een geheime bijeenkomst.
De notabelen met molenkraag en ontbloot hoofd (hoeden liggen op de vergadertafel) geven elkaar aankijkend twee bij twee de hand, waarmee de onderlinge verbondenheid wordt verbeeld.

Het woord ‘Vergaderinghe’ aan de bovenzijde is afkomstig uit de originele notulen van deze voor het eerst georganiseerde geheime Statenvergadering in 1572.

4) Geboorte van Nederland – Plakkaat van Verlatinghe

Gouden postzegel Plakkaat van VerlatingheZegel_Staten-Generaal_1578
               Bron: Hubertherald, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

De Latijnse spreuk ‘SIGILLUM ORDIMUM BELGI’ op het lakzegel van de Staten-Generaal betekent ‘Zegel van de Staten van Nederland / Nederlanden’. De gekroonde leeuw met zwaard en 17 pijlen verwijst naar de Zeventien Verenigde Nederlanden. De pijlen worden bijeengehouden door een lint met daarop de tekst ‘CONCORDIA’ verwijzend naar de lange, vertaalde Latijnse spreuk ‘Door eendracht groeien kleine zaken, door tweedracht raken de grootste in verval’.
Op de keerzijde van het zegel staat de leuze ‘VERTUS UNITA FORTIOR’ (Vereende kracht is sterker). Na de scheiding in Noordelijke – Zuidelijke Nederlanden werd de leus ‘Eendracht maakt macht’ met een 7 pijlen dragende leeuw van de Zeven Verenigde Nederlanden.

Bron: Staten-Generaal, Public domain, via Wikimedia Commons

Achter het lakzegel staat een uitsnede van de inleidende pagina van de gedrukte versie van het Plakkaat / Acte van Verlatinghe in 1581. De Zeventien Verenigde Nederlanden zetten Filips II als koning / heerser af. De ondertekening is in feite een verklaring van onafhankelijkheid van Spanje.

Verandering in postzegelgebruik en verkoopmethode

  1. Onder invloed van de veranderende communicatiemogelijkheden als e-mail, sms, Instagram en facebook neemt de verkoop van de postzegel als frankeermiddel constant af.
  2. Van de postzegelemissies met danig teruglopende oplagecijfers is de filatelist feitelijk de hoofdafnemer. Deze verzamelaarsgroep neemt door sterfte constant in omvang af.
  3. Ter compensatie van de inkomsten voor het postbedrijf is de productverbreding van de Gouden Postzegel als alternatief ingevoerd.
  4. In onderstaand overzicht treedt wisseling / verandering op de voorgrond van:
  • frankeer- naar verzamelgebruik van de postzegel via het plaatselijke postkantoor (democratische verkoopmethode).
  • van persoonlijke naar centraal & afstandelijke postzegelverkoop via PostNL-verzendhuis (aristocratische verkoopmethode).

Tot het democratische koperspubliek behoort iedereen. Tot het aristocratische koperspubliek behoren initiatief rijke verzamelaars en vooral welgestelden, die de mogelijkheid hebben de topprijs van 50 euro voor één gouden ’plak’ te betalen als flonkerend elitaire postzegel!

Gouden Postzegel en oorsprong

    1. Ik neem aan dat de intrinsieke waarde (edel metaalwaarde) van de Gouden Postzegel (variant op de Persoonlijke Postzegel) niet overeenkomt met de prijs van 50 euro van de Postzegel.
    2. De ontwerpen van deze Postzegels zijn door Martine den Boer van Studio Excello uit Gouda uitgevoerd. Een zwarte etsafbeelding is op de gouden ondergrond geplaatst en komt van links naar rechts steeds meer in de belichting terecht van het volle flootlight.
    3. Een flinterdun vel puur goud wordt tussen twee lagen kunststof gelegd, waardoor het zachte edelmetaal body krijgt en niet beschadigd wordt. Door verwarmde stempels worden de materialen samengeperst. Gelijktijdig wordt de kartelrand met twee scherpe pennetjes in het stempel geperforeerd en uitgesneden, waardoor een perfecte perforatierand ontstaat. Tenslotte komt de postzegel in een beschermde capsule terecht.
    4. De 0,2 gram wegende, 24-karaat Gouden Postzegel (999/1000 gehalte) weegt slechts 0,2 gram. De oplagen zijn gelimiteerd variërend van 750, 1000, 1500 en 2000.
    5. Tot nu toe zijn in ons land talrijk bekende rolmodellen op Gouden Postzegels terecht gekomen als [historische] leden van het Koninklijk Huis (zie postzegelblog-artikel Gouden Postzegel: vreemde eend in de bijt’ van 19 december), Hugo de Groot, Mondriaan en Geboorte van Nederland (Willem van Oranje).
    6. De oorsprong van de Gouden Postzegel is me onbekend. Naast de afgebeelde Postzegel van Opper-Volta zijn ook dergelijke Zegels door Caraïbisch Nederland (Bonaire, Sint Maarten & Sint Eustatius) uitgegeven naast die van Luxemburg (Europa-zegels 1956 & 1972) en Spanje (Johan Cruyff).
    7. Of bij al deze Gouden Postzegels de Koninklijke Nederlandse Munt steeds betrokken is, is me onbekend. Wellicht is bij een van de lezers meer info aanwezig. Bij voorbaat dank voor uw reactie.

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Thematisch Nederland Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,25 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (6) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 4 september 2022 om 08:12

    Als ik dit zo lees, ben ik geen aristocraat9

  • Lars op 4 september 2022 om 08:59

    Volgens mij zijn ze eind jaren 60 begonnen met die gouden postzegels in een aantal Franstalige Afrikaanse landen en in de Arabische staten.
    Luxemburg heeft geen gouden Europazegels uitgegeven in 1956 en 1972. Er zijn wel reproducties van deze zegels in goud verschenen als verzamelobject ter gelegenheid van 50 jaar Europazegels.

  • John P. op 4 september 2022 om 11:26

    In dit artikel wordt dit ‘persoonlijke postzegels genoemd’ Ik vraag mij af of dat wel juist is. Op de PostNL website voor het maken van persoonlijke postzegels zie ik geen mogelijkheid voor gouden postzegels. Bovendien vraag ik met af of je überhaupt wel de term postzegel kunt gebruiken voor een product dat tegen 51x de gebruikswaarde door een postdienst wordt aangeboden.
    In de NVPH catalogus worden het filatelistische souvenirs genoemd, dat lijkt mij een betere term. Bovendien wordt er daar netjes bijvermeld dat die filatelistische souvenirs buiten het bereik van een postzegelcatalogisering vallen.

  • willem hogendoorn op 4 september 2022 om 17:24

    Interessant John.
    Ik ben het helemaal met je eens dat de term ‘persoonlijke’ postzegel hier misplaatst is. Zuiver juridisch gezien blijft het wel een postzegel, want je kan deze voor frankeren gebruiken.
    Een souvenier is het dus niet, denk ik.
    Wat is een betere term? Ik begreep dat PostNL ook voorstander is van een betere term dan ‘persoonlijk’. Zou de term ‘specifieke’ postzegel wat zijn?

  • John P. op 4 september 2022 om 20:13

    Dan zou ik opteren voor de term flessentrekkerijzegels. Maar filatelistische souvenirs is natuurlijk netter.

  • Ger op 5 september 2022 om 22:10

    Ik snap niet dat er mensen zijn die hier geld aan uitgeven. Veel te dure rommel, die weinig met postzegels te maken heeft.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)