In kort bestek…(238) Stadsjubilea, voor de ene Post belangrijker dan voor de andere - Postzegelblog

In kort bestek…(238) Stadsjubilea, voor de ene Post belangrijker dan voor de andere

0

Upernavik viert dit jaar zijn 250-jarig bestaan. Weinigen zal dat iets zeggen, misschien wel niemand, op zijn hoogst een verdwaalde wereldreiziger, of een doorwrochte Groenlandverzamelaar. Upernavik ligt in het noordwesten van Groenland in een district (of provincie) dat zo groot is als Groot-Brittannië. Het telt ruim 1100 inwoners, is de zevende plaats qua grootte van Groenland en heeft een vliegveld wat voor het land van groot belang is.

Om op dit grote belang van Upernavik te wijzen verscheen 8 augustus een 14,50 kr.-zegel waarop een onherbergzaam landschap met in de verte een eenzaam hutje, verwijzend naar de eerste dagen van deze nederzetting. Een zegel groot in zijn eenvoud.

In het licht van de Groenlandse Upernavik-zegel kom ik toch nog even terug op de opmerking in Kort 234 ‘’waarom er door PostNL op zegels zo weinig aandacht wordt besteed aan de Nederlandse geschiedenis’’. Met geen woord bij voorbeeld aan het 900-jarig jubileum van Utrecht (Unie van Utrecht, niet onbelangrijk), om maar helemaal te zwijgen over het Rampjaar, waar een lezer naderhand ten rechte op attendeerde.

In andere landen hebben ze een ander idee over stedenjubilea. Denk aan Noorwegen waar anderhalf jaar geleden het zo veeljarig bestaan van de volgende drie plaatsen werd herdacht: 200 jaar Lillesand (Innland 20g), 350 jaar Larvik (Innland 50 g) en 1150 jaar Tonsberg (Innland 50g).

Duitsland (altijd al sterk in het herdenken van stadsjubilea) herdacht 7 juli het 1100-jarig bestaan van Stendal met een 85c-zegel. Stendal sloot zich in 1350 aan bij de Hanzesteden en kwam vervolgens tot grote bloei. En er is nog zoveel meer moois op stedengebied. Wat alleen al te denken aan de al jaren lopende France reeks Europese hoofdsteden, aan – om bij Frankrijk te blijven – de al meer dan zestig jaar verschijnende zegel gewijd aan het jaarlijkse congres van de Fédëration Française des Associons Philatëlique met praktisch altijd een beeld van de stad waar de bijeenkomst wordt gehouden, om de prachtige Belgische reeks Markten (velletjes) niet te vergeten..

 

Wat Groenland betreft moet ik nog even verwijzen naar twee uitgiften van begin dit jaar. Vijftig jaar regeringsjubileum van de Deense koningin Margrethe II werd 14 januari herdacht met een 50 kr-zegel (ook in een velletje), met 5 februari gevolgd door een 18+1 kr-zegel waarmee de 50e verjaardag van kroonprinses Mary postaal werd gevierd. Van de laatste zegel zitten er ook vier in een velletje. Zowel de koningin als de kroonprinses staan op de zegels afgebeeld in Groenlandse klederdracht.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Frankrijk Groot Brittannië Noorwegen KlederdrachtNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.