Boskoop 800 jaar: Boskoop viert het samen! - Postzegelblog

Boskoop 800 jaar: Boskoop viert het samen!

1

In 2022 is het 800 jaar geleden dat de naam van het huidige Boskoop voor het eerst vermeld wordt. Een dorp met een rijke historie dat bekend staat om zijn sierteelt, die sappige Goudreinet, het kweken van aardbeien en de uitspraak ‘Over de brug komen’. Een feestelijk moment voor een bescheiden dorp dat groots gevierd mag worden: van, voor en door de Boskopers. Is Boskoop filatelistisch interessant?

Boskoop

Briefhoofd gemeente circa 1985.

Boskoop is een plaats in Zuid-Holland, die gelegen is aan rivier de Gouwe tussen Alphen aan den Rijn en Waddinxveen. Tot 1 januari 2014 was het een zelfstandige gemeente, per die datum is ze opgegaan in de fusiegemeente Alphen aan den Rijn. Op 1 januari 2021 had Boskoop een inwoneraantal van 16.325.

Briefhoofd gemeente circa 1996.

In de beginjaren van de jaren 2000 was het gangbaar dat gemeenteambtenaren goed luisteren naar de vragen van haar burgers. In organisatietermen werd die werkwijze vertaald in: Vraaggericht, open en actief. Ook Boskoop maakt met deze slogan reclame binnen haar gemeentegrenzen. Helaas kon de gemeente niet voorkomen dat per 1 januari 2014 werd gefuseerd met de grotere buurgemeente Alphen aan den Rijn.

In 1926 heeft het gemeentebestuur van Boskoop besloten het een nieuw gemeentehuis te laten bouwen. Op 4 september 1929 werd het raadhuis met het ervoor gelegen plantsoen, nu een plein, in gebruik genomen. Het gebouw is ontworpen door gemeentearchitect D.L. Landman. Het is gebouwd in een aan de Amsterdamse school verwante bouwstijl, de Nieuwe Zakelijkheid. Het interieur is versierd met glas-in-loodramen, een marmeren trappenhuis en houten lambrisering. Het gebouw is opgenomen als stempel van het filatelieloket Boskoop.

Vanaf 2014 wenst niet de gemeente Boskoop u de beste wensen voor het nieuwe jaar maar de gemeente Alphen aan den Rijn.

 

Heraldiek

De burcht is afkomstig van het wapen van Rijnsburg. De Abdij van Rijnsburg was vroeger eigenaar van de ambachtsheerlijkheid Boskoop. Destijds voerde Boskoop het wapen met een zwarte burcht op een zilveren schild. Bij de aanvraag van het wapen in 1813 zijn echter geen kleuren aangegeven, waardoor het door de Hoge Raad van Adel is verleend in de rijkskleuren: gouden stukken op een blauw veld. Boskoop voerde de kroon al in de achttiende eeuw, en waarschijnlijk diende een zegel als voorbeeld bij de aanvraag.

 

Locatie

Boskoop is gesitueerd aan beide oevers van de Gouwe en het ligt tussen Alphen aan den Rijn (in het noorden) en Waddinxveen (in het zuiden), die allebei ook grenzen aan deze (gekanaliseerde) rivier. Het dorp wordt in het westen begrensd door Hazerswoude-Dorp en in het oosten en zuidoosten door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De oevers van de Gouwe worden verbonden door een hefbrug die aan de oostzijde doorloopt in het Reijerskoop en aan de westkant in de belangrijkste verbindingsweg in Boskoop, de Zijde.

Deze kunstkaart is van uitgever Jongejan en is voorzien van provinciewapens en postzegels. Foto: de dorpskern, gezien van Den Ham.

 

Boomteelt

Vanouds beschouwt men de bodem onder Boskoop als bijzonder geschikt voor de boomteelt. Eeuwenlang heeft Boskoop zich met name toegelegd op de teelt van fruit en fruitbomen, met name appels en appelbomen. Volgens sommigen werd men daarin gestimuleerd door de Abdij van Rijnsburg. Een appelsoort die in de Lage Landen en Duitsland wijd verspreid is, draagt de naam van de plaats: de schone van Boskoop, een ondersoort van de goudreinette. Schone van Boskoop is een appelras. Het is niet helemaal zeker of het ras een afgeleide van Reinette van Montvoort is of dat het een zelfstandig ras is dat vanaf 1853 in Boskoop door boomkweker P.A. Ottolander is ontwikkeld. Vanaf 1863 verspreidde zich het appelras door de Lage Landen. De appels zijn dofgeel tot lichtrood. Bij boomgaarden met gras kleuren de appels sterker dan bij boomgaarden met aarde. De appels zijn vanaf oktober plukrijp en tussen januari en april is het hoogseizoen. Door de appel lang te laten hangen wordt het suikergehalte hoger. Schone van Boskoop is een stevige, zurige appel en heeft een droge, soms ruwe, schil. Het klokhuis is klein en heeft weinig zaad. Omdat de appel zurig en stevig is, wordt hij veel gebruikt voor producten die verhit worden, zoals appelmoes. Bij gebak behoudt de appel zijn smaak en structuur, zodat de appel ook goed toepasbaar is in appeltaart.

In Duitsland ontdekte fruitplantage-pionier Otto Schmitz-Hübsch in 1923 een mutatie van deze soort die hij opkweekte en in 1939 als roter Boskoop Schmitz-Hübsch in de handel bracht. Dit is tot nu toe de meest verkochte appelsoort in Europa. Ook een druivenras is naar de plaats genoemd, de glorie van Boskoop. Van de 15e tot de 17e eeuw werden er steeds meer bomen geproduceerd en deden ook andere siergewassen hun intrede, zoals Azalea’s. Boskoop startte aan het einde van de 19e eeuw met de export van zijn producten waarbij Duitsland eerste afnemer was. Tegenwoordig zijn veel Boskoopse boomkwekerijen in feite vooral sierteeltbedrijven want veel van de gekweekte boomsoorten zijn stekjes op het moment van verkoop.

Ansichtkaart Boskoop Proefstation voor de Boomkwekerij.

Tot 1988 bestond in Boskoop de Rijks Hogere School voor Tuin- en Landschapsinrichting. In dat jaar fuseerde deze met de Wageningse laboratoriumopleiding Stova, de Rijks Hogere Landbouwschool in Deventer en de Hogere Bosbouw en Cultuurtechnische School in Velp tot Hogeschool Van Hall Larenstein, gevestigd in Velp en Deventer.

Een kunstkaart van uitgever Jongejan met de Tuinbouwschool.

In Boskoop zijn vele boomkwekerijen te vinden, waarvan er ongeveer 770 verspreid liggen over een oppervlakte van 1100 hectare, omgeven door vele honderden kilometers waterwegen en sloten.

 

Appels en peren (2016)

Nederland heeft een rijke historie aan appel- en perenteelt, wat PostNL ertoe bracht tien verschillende postzegels over appel- en perenrassen uit te brengen op 15 augustus 2016. Ontwerper van het velletje is Bart de Haas. Hij gebruikte hiervoor afbeeldingen uit ‘De Nederlandsche Boomgaard’, een standaardwerk met meer dan honderd appel- en perenrassen. Dit boek werd in 1868 uitgegeven en samengesteld door de ‘Veereniging tot Regeling en Verbetering van de Vruchtsoorten’ te Boskoop. De afbeeldingen werden door S. Berghuis getekend.

Nederland (2016): Appel- en perenrassen in Nederland.

 

Da’s toch een kaart waard (2015)

De jaarlijkse campagne van PostNL om meer kaarten te versturen kreeg in 2015 het thema ‘Toffe Peren en Oogappels’. Of u dit velletje nog gestempeld heeft gezien is de vraag.

Nederland (2015): Toffe Peren en Oogappels.

 

Bezienswaardigheden

Ansichtkaart Boskoop Rosarium met tentoonstellingsgebouw Flora.

Nabij het spoorwegstation vindt men een vrij toegankelijk Rosarium (rozentuin). De toegang is gratis. Vooral in de zomer vinden veel mensen het parkje een bezoek waard, alleen al om het feit dat er meer dan 160 verschillende rozen te bezichtigen zijn naast diverse andere struiken, bomen en planten. In gebouw Flora is nu een restaurant gevestigd.

Affiche van de Rozententoonstelling Boskoop, van 9 tot en met 23 juli 1913. Bron: Wikipedia.

In Boskoop staat ook het Boomkwekerijmuseum. Dit museum is gevestigd in een oude boomkwekerswoning uit 1870, gelegen aan het Reijerskoop, nummer 54-56, nabij het Boskoopse VVV-kantoor. Achter het museum bevindt zich een rozentuin met soorten afkomstig uit de 17e tot en met de 20e eeuw.

Ansichtkaart Boskoop Reierskoop.

De Hefbrug Boskoop is onderdeel van een stel van drie dergelijke bruggen, waarvan de andere twee in Alphen aan den Rijn en Waddinxveen staan. Vanwege de zeer centrale ligging van de Boskoopse hefbrug neemt zij een belangrijke plaats in in het straatbeeld van de dorpskern van Boskoop. In het begin van de jaren negentig heeft men bij een verbouwing van de hefbrug ervoor gezorgd dat de veiligheid voor fietsers aanmerkelijk verbeterde door aan weerszijden van de brug voetpaden aan te brengen. Daardoor kwam er ruimte beschikbaar op de hoofdrijbaan voor fietsstroken.

Ansichtkaart Boskoop Hefbrug. In 1936 werd de Hefbrug in gebruik genomen met een speciale brugweek.

 

Boskoop 800 jaar postzegel

Imposant is de Boskoopse watertoren. De watertoren bevindt zich aan dezelfde weg die over de hefbrug gaat, aan de noordwestzijde van het dorp. Inmiddels is de (nu half ontmantelde) watertoren in particuliere handen, mede vanwege de hoge onderhoudskosten van het historisch belangrijke bouwwerk. De kosten om de watertoren te renoveren bleken echter dusdanig hoog dat dit door de particuliere eigenaar (dhr. Spoorenberg) niet op te brengen was en er ook geen ondersteuning vanuit de toenmalige gemeente beschikbaar was. Na het overlijden van dhr. Spoorenberg heeft de watertoren enkele jaren te koop gestaan en was de toekomst onzeker. In januari 2016 is de watertoren aangekocht door een tot nu toe onbekende koper. Deze is van plan de watertoren weer te restaureren.

 

Gebruikte bronnen:

Frankeermachineafstempelingen van Peter Janssen van:

https://www.frankeerstempel.nl/

Ansichtkaarten van https://www.house-of-cards.nl/

Ansichtkaarten van Canon van Nederland:

https://www.canonvannederland.nl/nl/page/191029/ansicht-op-boskoop

Meer info:

Boskoop 800 jaar: https://boskoop800.nl/

Boomkwekerijmuseum: https://boomkwekerijmuseum.nl/

Flora Boskoop: https://floraboskoop.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 4,62 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • willem hogendoorn op 9 augustus 2022 om 08:38

    De vraag werd bij de intro gesteld:Is Boskoop filatelistisch interessant?
    Gezien wat ik in deze blog aan filatelie tegen kom, is mijn antwoord: nee

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)