Trots op Pride: My Gender, My Pride - Postzegelblog

Trots op Pride: My Gender, My Pride

2

Aanleiding van deze blog is Pride Amsterdam (30 juli tot en met 7 augustus 2022) met als thema ‘My Gender, My Pride’. Ook werd EuroGames 2022 gehouden in Nijmegen van 27 tot en met 30 juli 2022. Wereldwijd zijn vele regenboog zegels uitgegeven voor de Lgbtq+ gemeenschap. Wat is de geschiedenis van deze Gay Pride Parades? Het resultaat of beter gezegd de promotie ervan zijn kleurrijke postzegels veelal met hetzelfde ontwerp, maar wel met een duidelijk boodschap. Inclusiviteit en diversiteit!

Geschiedenis

Gay Pride is ontstaan ter herdenking van de Stonewall-rellen. Deze ontstonden op 28 juni 1969 toen de politie een inval deed in de homobar Stonewall Inn in de wijk Greenwich Village in New York. Nadat de politie hardhandig optrad tegen enkele lesbische vrouwen, begonnen al dan niet dakloze homojongeren uit de bar en uit de buurt, alsmede de zwarte dragqueens Marsha P. Johnson en Zazu Nova, terug te vechten, genoeg als ze hadden van de jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie.

Ontwerper ’the Heritage of Pride logo’ stempel: Keith Haring (1958-1990)

Deze opstand vormt een scheidslijn in de geschiedenis van de homobeweging daar nooit eerder homo’s en travestieten in zulke grote aantallen hardhandig weerstand boden tegen de op hun gemeenschap gerichte vernederingen door de politie. Op 28 juni 1970, exact één jaar na de Stonewall-rellen, vond in New York de eerste Gay Pride Parade plaats. Deze ging van Greenwich Village naar het Central Park en telde tussen de 5.000 en 10.000 deelnemers. De parade had bewust ook een vrolijk karakter, zodat een breed scala aan mensen kon deelnemen en er een positief gevoel aan kon overhouden.

 

 

 

 

 

Gelijkaardige initiatieven kwamen wereldwijd van de grond, zoals in Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, België, Nederland, Australië en Nieuw-Zeeland.

 

 

 

 

 

 

 

Gay Pride Parade of Gay Pride is de gebruikelijke benaming voor een manifestatie van lesbiënes, homoseksuelen, biseksuelen non-binaire personen en transgenders (lgbtq+), die jaarlijks in vele landen wordt gehouden en die zowel een feestelijk als een demonstratief karakter heeft. Deze manifestaties hebben lokaal vaak verschillende namen, zoals Roze Zaterdag, Christopher Street Day (CSD), Pride Parade, Mardi Gras, LGBT Pride, etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Nederland werd deze demonstratie in 1977 voor het eerst gehouden en wordt sinds 1979 Roze Zaterdag genoemd, nadat op 14 april 1979 in Roermond al een eerste Roze Zaterdag was gehouden. Deze vindt sindsdien jaarlijks plaats op meestal de laatste zaterdag van juni, maar in telkens wisselende steden. In 2022 werd de Rotterdam Pride Month georganiseerd van 17 tot en met 26 juni.

Canada (2005): Marriage Equality.

Als Nederlands equivalent van de Gay Pride Parade heeft Roze Zaterdag naast een feestelijk ook een emancipatoir, demonstratief en politiek karakter. Dit aanvankelijk in tegenstelling tot Pride Amsterdam, die sinds 1996 plaatsvindt en oorspronkelijk puur een feest rondom de Canal Parade was. Sinds 2006 hebben echter beide evenementen zowel een politieke als een feestelijke kant en wordt de Amsterdamse botenoptocht vanwege zijn grotere bekendheid in het buitenland gezien als het equivalent van de Gay Pride Parades elders in de wereld.

Spanje (2022): Pride 7 – 9 juli 2022 Madrid.

In België werden vanaf 1979 ook Roze Zaterdagen georganiseerd, aanvankelijk eveneens in verschillende steden, maar sinds 1996 elk jaar op de tweede zaterdag in mei in Brussel. In 2010 werd deze manifestatie omgedoopt tot The Belgian Pride. Daarnaast vindt sinds 2008 in Antwerpen elk jaar in augustus de Antwerp Pride plaats.

In verschillende landen van het voormalige Oostblok werden pas vanaf 2001 de eerste Gay Pride Parades gehouden, maar deze worden daar nog vaak op gewelddadige wijze aangevallen door conservatieve of extreemrechtse tegenstanders van homoseksualiteit. In Rusland worden Gay Pride Parades door de stadsbesturen van Moskou en Sint-Petersburg doorgaans verboden. In 2017 werd tussen half mei en eind september in bijna 150 Europese steden en plaatsen een Gay Pride Parade gehouden.

UN, UN, ONU (2018): UN Free & Equal – a global UN campaign for lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) equality.

 

Pride Parades

Gay Pride Parades bestaan van oorsprong uit een demonstratieve optocht, waarin spandoeken en symbolen van de homoseksuele gemeenschap worden meegedragen, zoals roze driehoeken en regenboogvlaggen. Geleidelijk aan werden de parades steeds groter en kwamen er wagens en opleggers waarop verklede mensen staan, al of niet met een bepaald thema, een optreden of namens een homogerelateerde organisatie of onderneming. Pride Amsterdam omvat als enige grote pride ter wereld optocht van versierde boten.

Griekenland (2021): LGBTQI+ We support you.

Hoewel bijna alle Gay Pride Parades op hoofdlijnen dezelfde verschijningsvorm kennen, hadden en hebben ze in verschillende periodes en landen verschillende bedoelingen. Zo zijn er parades die demonstreren tegen vervolging, onderdrukking en discriminatie, parades waarin gelijke rechten voor homoseksuelen worden opgeëist, waaronder het homohuwelijk, parades die diversiteit en vrijheid vieren en parades die een bepaalde stad als homovriendelijke bestemming presenteren.

Ierland (2021): Pride movement (stampbooklet with 4x national and 1x worldwide stamps).

Naarmate het proces van homo-emancipatie in een bepaald land voortschrijdt, verandert ook de doelstelling van de Gay Pride Parade: te beginnen als protest tegen vervolging en eindigend als uiting van een homovriendelijk geworden klimaat. In westerse steden zijn de gay prides vaak zo groot geworden dat sponsorgelden nodig zijn en critici van een commercialisering van het evenement spreken. Tegelijkertijd zijn deze prides voor grote bedrijven en bekende merken een aantrekkelijke gelegenheid geworden om homoconsumenten aan te spreken, al kan daarbij ook sprake zijn van pinkwashing.

Engeland (2022): Pride

De grootste Gay Pride Parades ter wereld vinden plaats in de Braziliaanse steden São Paulo (3,2 miljoen bezoekers in 2010) en Rio de Janeiro (2 miljoen bezoekers). De grootste Gay Pride Parade in Europa was tot nu toe de Christopher Street Day in 2002 (toen tevens EuroPride) in Keulen, die circa 1,2 miljoen bezoekers trok.

Engeland (2022): Pride (sheet) met de bijbehorende vlaggen.

 

EuroPride

In Europa kent men bovendien nog EuroPride, die afwisselend in een (grote) Europese stad wordt gehouden. Sinds 1991 wijst de European Pride Organisers Association (EPOA), het Verbond van Europese (Gay-)Pride Organisatoren, telkenmale een stad aan die dat jaar de EuroPride mag organiseren of de titel mag voeren bij hun eigen te houden Gay-Pride activiteit. Een dergelijke ‘Europese Gay Pride’ wordt dan internationaler en in groter verband georganiseerd om een aansprekend karakter te krijgen. In 1994 is de derde EuroPride in Amsterdam gehouden tezamen met de reguliere Roze Zaterdag die dat jaar ook in Amsterdam plaatsvond. Het aantal deelnemers was naar schatting 67.000.

Nederland (2016): EuroPride Amsterdam.

In 2016 was na 22 jaar EuroPride weer terug in Amsterdam. Roze Zaterdag werd dit jaar hier gevierd op 23 juli. Twee weken later, op zaterdag 6 augustus, vond de jaarlijkse Canal Parade plaats. Gedurende deze twee weken waren er vele activiteiten binnen de Amsterdam Gay Pride. De Canal Parade op 6 augustus trok dit jaar circa 560.000 bezoekers.

Nederland (2016): FDC EuroPride Amsterdam.

 

Meer info:

Pride Amsterdam 2022: https://pride.amsterdam/

Pride Amsterdam thema 2022: https://pride.amsterdam/thema/

EuroGames 2022: https://eurogames2022.eu/

Rotterdam Pride 2022: https://rotterdam-pride.com/

Roze Zaterdag 2022: https://rotterdam-pride.com/roze-zaterdag/

Blog regenboogvlag uitleg (2019):

https://www.postzegelblog.nl/2019/10/19/international-coming-out-day-11-oktober-2019/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Canada Griekenland Groot Brittannië Israël Liechtenstein Verenigde staten Zweden Zwitserland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Ed op 4 augustus 2022 om 19:43

    Mooi blog!

  • Rob Tielman op 7 augustus 2022 om 09:02

    Goed verhaal! Een kleine aanvulling: in 1982 werd de Roze Zaterdag in Amersfoort verstoord door jongemannen die eieren gooiden naar de deelnemers. Sindsdien kent Nederland een landelijk homobeleid met een verantwoordelijke bewindspersoon.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)