In kort bestek…(235) Belgische velletje ‘’plooien’’ tot Pyramide, SEPAC en PostEurop - Postzegelblog

In kort bestek…(235) Belgische velletje ‘’plooien’’ tot Pyramide, SEPAC en PostEurop

0

Een uitgifte als deze heeft u nog nooit gezien. Daarmee introduceerde de Belgische bPost 13 juni een unieke uitgifte ter ere van de grondlegger van de Belgische egyptologie Jean Capart, die 75 jaar geleden (1947) overleed. Maar niet alleen de sterfdag van Capart is de aanleiding tot dit velletje: ook de 100e verjaardag van de ontdekking van het graf van Toetanchamon (1922), de 125e verjaardag van de Belgische egyptologie gestart door Jean Capart (1897) en de 200e mondiale egyptologie sinds we hiërogliefen begonnen te ontcijferen door Jean-François Champollion (1822).

Als je als posterijen zoveel ‘’aanleidingen’’ krijgt aangereikt om een emissie/velletje uit te geven kun je er nauwelijks omheen hetgeen de bPost 13 juni dan ook niet deed. Het velletje heeft als titel ‘’Jean Capart en de egyptologie in België’’ .In het velletje zitten vijf zegels met de waard aanduiding 2 NAT (oplage 46.454). Afbeeldingen: deksel van de sarcofaag van Khonsoutefnakht; dodenmasker; hoofd van een hoogwaardigheidsbekleder; reliëf van koningin Tiyl en vaasje in veelkleurig glas. En dan kom je bij de opmerking ‘’Een uitgifte als deze heeft u nog nooit gezien: U kunt namelijk het velletje plooien tot een heuse Pyramide’’. N.B. In 1977 verscheen in België een portretzegel van Jean Capart.

Tot slot verscheen 13 juni (naast de in Kort 234 behandelde velletjes Mythes en sagen en Geneeskrachtige planten) een velletje Together we win, gewijd aan teamsporten. In het velletje tien zegels met de waarde aanduiding (oplage 18.695) met diverse teamsporten: voetbal, basketbal, volleybal en wielrennen.

AANGETIPT:SEPAC heeft dit jaar als gemeenschappelijk thema ‘’Nationale of inheemse drankjes’. Van de twaalf landen die deel uitmaken van de SEPAC hebben tot nu toe zes zegels uitgebracht: 7/5, Liechtenstein; 16/5, Faeröer; 24/5, Jersey; 31/5, Groenland; 14/6, Monaco en 22/6 Guernsey.

In een Kort van onlangs tond de eerste update van de PostEurop-zegels die tot dan waren verschenen. Daarom nu de tweede: 9/5, Turkije; 10/5, Noord-Macedonië; 11/5, Bosnië-Herzegovina; 12/5, Griekenland; 14/5, Andorra (Franse post); 16/5, Andorra (Spaanse post); 16/5, Faeröer; 16/5, Vaticaanstad; 17/5, Luxemburg; 19/5, Denemarken; 21/5, Guernsey; 27/5, Armenië; 9/6, Georgië; 13-17/6, Azerbeidzjan; 13/6, België en 24/6, Montenegro.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Armenië België Bosnië Herzegovina Denemarken Egypte Griekenland Jersey Liechtenstein Monaco Fietsen en wielrennen VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.