Kinderpostzegels 2022 met Donald Duck-kinderzegels - Postzegelblog

Kinderpostzegels 2022 met Donald Duck-kinderzegels

13

Kinderpostzegel 2022Met de uitgave van de 74e emissie van de kinderzegels met daarop Donald Duck en andere leden van de familie is de voorspelbaarheid ook weer redelijk groot. Naast vijf verschillende afbeeldingen op de kinderzegelvellen, waarvan een kinderzegel extra groot is uitgevoerd met daarop een afbeelding van de hoofdpersoon, ‘lift’ ook deze kinderzegelemissie weer mee met afbeeldingen van striphelden uit de jeugdlectuur. Originaliteit is – naar mijn mening – zoek met geleende afbeeldingen.

Kinderzegels 2022? Promotie 70-jarig Donald Duck-weekblad

Op 10 oktober zullen de Kinderzegels 2022 als promotiezegels verschijnen. De uitgever van het vrolijkste weekblad van ons land is DPG Media Magazines B.V. Het PostNL-persbericht met achtergrondinformatie over deze postzegels, waarin o.a. naam van ontwerper en oplage vermeld is, zal pas begin oktober verzonden worden.
De visie van hoofdredacteur Ferdi Felderhof van Donald Duck naar deze gesponsord-commerciële emissie: “Deze kinderpostzegels zijn echt de kers op onze jubileumtaart. We zijn als redactie erg trots op Donald Duck en zijn familie. Dat familiegevoel en het geluk van kinderen willen we ook op deze postzegels laten zien.”

Kinderpostzegels 2022

Het postzegelvel met zes Donald Duck-postzegels toont naast Donald Duck en oom Dagobert als hoofdpersonen de drieling Kwik, Kwak en Kwek en als tegenhanger de nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje. Kwik krijgt hulp van Juultje bij zijn huiswerk, terwijl Kwek met de computer alleen het huiswerk doet. De drie nichtjes gaan vlug, vrolijk en onbezorgd naar school. Buurman Bolderbast (rechts) leegt zingend de mand met bladeren op het erf van Donald Duck. Knabbel & Babbel (rechts) kijken geïnteresseerd toe, terwijl er op het hoofd van Babbel een noot valt.

Vanaf 2016 staan er steeds striphelden als voorbeeldpersonen uit populaire strips op de kinderzegels. Jong en oud identificeren zich met gekopieerd opgewekte en vrolijke afbeeldingen van Jip en Janneke (2016), Jan Jans en de kinderen (2017), Fabeltjeskrant (2018), kinderboeken (2019), Nijntje (2020), Ollie B. Bommel & Tom Poes (2021) en in 2022 Donald Duck, waarbij jongens en meisjes zijn gelijkelijk over de 74e kinderzegeleditie verdeeld.

Jip en Janneke (2016) en Jan Jans en de kinderen (2017)

Kinderpostzegels 2016kinderpostzegels 2017

Fabeltjeskrant (2018) en kinderboeken (2019)

Kinderpostzegels 2018Kinderpostzegels 2019

Nijntje (2020) en Ollie B. Bommel & Tom Poes (2021)

Kinderpostzegels 2020Kinderpostzegels 2021

In 2023 zal dus de jubileum-editie van de kinderzegels verschijnen. ‘k Verwacht dan bepaald geen geleende, maar echt ontworpen feestelijke personen op de kinderzegelemissie 2023. Aan origineel ontworpen afbeeldingen is uiteraard in tegenstelling tot gekopieerde personen wel een hoger kostenplaatje verbonden! Jammer voor SKN.

Zal er verband en/of overeenkomst tussen deze komende 75e jubileumeditie kinderzegelemissie bestaan en die van de zomerzegels 2010? Zie postzegelblog-artikel ‘Einde uitgifte zomerzegelpostzegels’ van 16 oktober 2010 met achter-grondargument deze jaarlijkse emissie definitief af te sluiten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (13) Schrijf een reactie

 • Lars op 26 juni 2022 om 09:51

  Weer leuke kinderzegels dit jaar!
  Dit soort kinderzegels spreekt de gemiddelde consument tenminste aan. Vele kennen het nog uit hun jeugd. Voor de kinderen die het verkopen zijn het leuke plaatjes.
  Wel wat anders dan sommige van die artistieke of stilistische of hoe het ook mag heten ontwerpen uit het verleden van die overbetaalde ontwerpers. Oh sorry, ‘designers’ willen ze tegenwoordig genoemd worden…

 • Bate Hylkema op 26 juni 2022 om 09:58

  In 2015 is al gebruik gemaakt van geleende afbeeldingen uit de jeugdlectuur. Er werden toen gekopieerde ontwerpen uit de vierkante reeks ‘Gouden Boekjes’ overgenomen.
  In 2022 verschijnt dus voor de achtste maal een geleend plaatje op kinderzegels.

 • Arjan Keppel op 26 juni 2022 om 10:51

  Waarom zijn dit geleende afbeeldingen? Zijn de op de zegels getoonde tekeningen letterlijk overgenomen uit het stripblad? In deze complete samenstelling? Ik betwijfel dat, dus zie niet het verschil tussen deze tekening en het gebruiken van een bestaand portret van een koning op de vorige emissie. Dat is dan toch helemaal een geleend plaatje? Is dan niet alles een geleend plaatje? Wat is er dan nog origineel?

  Ik vind dit een leuk vel en het zal inderdaad herinneringen oproepen bij oud en (naar ik aanneem) jong. Een perfect onderwerp voor kinderzegels. Van de getoonde vellen van afgelopen jaren vind ik alleen Nijntje een beetje een uitgekauwd ontwerp, want dat weten we nou wel.

  Ik vind juist dat de ontwerpen van de jaren 2017, 2021 en 2022 er prima in geslaagd zijn de bekende figuren in een origineel samenhangend geheel te plaatsen. Zo krijgt de jaarlijkse serie toch ook iets van een eenheid, dus van mij mogen ze op die manier nog jaren doorgaan.

  Als we maar niet volgend jaar een origineel ontwerp krijgen op basis van het getal 75. Brr. Doe dan maar liever Pipo de Clown of Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer, of de Stratenmaker op zee show, of zoiets!
  Ti Ta Tovenaar!

  :-)

 • Arjan Keppel op 26 juni 2022 om 10:53

  Sorry, maar ik bedenk me net dat ’t het honderste jubileum is volgend jaar, en niet het 75e!

 • Lars op 26 juni 2022 om 12:13

  Als ik goed geteld heb verschijnt dit jaar de 96e emissie van de Kinderpostzegels!
  Er zijn van 1942 t/m 1944 geen kinderzegels uitgegeven.
  Dus 100 jaar kinderzegels in 2024, maar de 100e emissie pas in 2026.

 • Bate Hijlkema op 26 juni 2022 om 13:10

  Aanvullend nog het volgende: op initiatief van onderwijzer / leraar Verheul is in 1948 in Groningen, Amsterdam en Rotterdam een proef met hulp van leerlingen van de toenmalige lagere scholen de kinderzegelactie ‘Door kinderen voor kinderen’ gestart. Met andere woorden in 2022 begint op 10 oktober de verkoop van de 74e emissie kinderpostzegels, die vooral bij ouderen nog steeds een hoog nostalgie-gehalte bezit.

 • Arjan Keppel op 26 juni 2022 om 13:39

  Het is een aloude discussie, ik weet het, maar de Kinderzegels zijn uitgegeven sinds 1924. Alle overige theorieën zijn er mijns inziens maar met de haren bij gesleept. De Tooropzegels uit 1923 zijn gewoon Tooropzegels ondanks dat veel van de opbrengst voor kinderbescherming is gebruikt, en er mogen dan acties in 1948 gestart zijn, maar lang daarvoor stonden de zegels al officieel bekend als zegels voor het kind, kijk maar naar de speciale stempelvlaggen. Dus het lijkt mij vrij simpel: in 2024 vieren we een eeuw kinderzegels en eventueel in 2026 de 100e emissie ervan.

 • Bate Hylkema op 26 juni 2022 om 14:31

  Als aanvulling: In 1935 startte onderwijzer Verheul in Waarder nabij Woerden op de lagere school de eerste verkoopactie door schoolkinderen. In 1946 vervolgde hij als leraar aan de ULO-school in Ede een gelijksoortige actie.
  Hij gaf elke scholier een sigarendoosje mee beplakt met een kinderzegel-raambiljet / -affiche. In de doosjes werden de te verkopen prentbriefkaarten, gefrankeerde blanco kaarten en kinderzegels gestopt. Aan de binnenkant van het deksel werd een afrekeningstabel geplakt, waarop de inhoud van het doosje was vermeld.
  De gemeente werd in wijken verdeeld en de kinderen gingen langs de huizen om bestellingen op te nemen. Naderhand brachten de leerlingen het bestelde.
  In 1947 kwam Verheul in contact met de Stichting Voor het Kind, die in 1948 Verheuls actie voortzette.

 • AaLuWa op 27 juni 2022 om 21:50

  Ik kan de schoonheid van de kinderpostzegels van dit jaar er wel in zien. Het zijn 5 afzonderlijke postzegels en het bevat geen identieke postzegels in het velletje. Ook de randen van de velletje ondersteunen het geheel. Voor de doelgroep, kinderen prima zegels en ik vind ze zelf ook leuk.

 • Willem op 29 juni 2022 om 10:53

  Recent heb ik “geklaagd” bij postnl over het eenzijdige uitgiftebeleid. Daarop heb ik de volgende reactie ontvangen:
  Door de series en de jaarlijks terugkerende vaste postzegels in het programma is er op dit moment inderdaad weinig ruimte voor variatie.
  We willen wel vasthouden aan een maximaal bedrag van 100 euro per jaar voor de abonnees. Dus geen extra uitgiften in het officiële programma om meer variatie te krijgen.

  In 2024 lopen de series Beleef de Natuur en Typisch Nederlands af.
  We zijn voornemens om vanaf 2024 deze series niet meer in deze vorm terug te laten keren.
  Zodat we meer ruimte krijgen in het programma.

  We lezen het Postzegelblog en hebben regelmatig contact met de filatelisten verenigingen/ organisaties. En nemen de feedback en suggesties ook zeker ter harte.

  Met het persoonlijke postzegelprogramma kunnen we wel makkelijker en sneller inspelen op actualiteiten. En daarmee krijgen we ook de variatie naast het jaarprogramma. De verschillende thema verzamelaars kunnen we daarmee ook een beter uitgifte programma geven.

  Kortom, bezwaar wordt herkend en erkend! We gaan er zeker wat aan doen.

 • Lars op 30 juni 2022 om 15:36

  Willem, bedankt voor je geklaag! :)
  Ben benieuwd dan hoe de uitgifteprogramma’s vanaf 2025 er uit gaan zien. Als ze onder de €100 willen blijven zullen het elk jaar minder zegels worden vanwege tariefverhogingen. Ik denk volgend jaar al wat minder zegels. Ik verwacht aardige tariefsverhogingen komende 1 januari vanwege de inflatie en olieprijzen.
  Komende twee jaar dus weinig variatie als ze met ‘Beleef de Natuur’ en ‘Typisch Nederlands’ blijven doorgaan.
  Andere uitgiften worden dan misschien velletjes van 5 of 6 ipv 10?

 • Lars op 30 juni 2022 om 15:42

  PS: De reactie van PostNL is een beetje verwarrend…

  “In 2024 lopen de series Beleef de Natuur en Typisch Nederlands af.
  We zijn voornemens om vanaf 2024 deze series niet meer in deze vorm terug te laten keren.”

  In 2024 wel of geen Beleef de Natuur en Typisch Nederlands???

 • Ed op 1 juli 2022 om 09:40

  @Lars: ten aanzien van Beleef de Natuur zou ik denken dat volgend jaar (2023) dan de laatste is. Aangezien er vorig jaar werd aangegeven dat er 12 natuurgebieden zouden worden behandeld voor alle provincies. Met 4 velletjes per jaar zou dat dan 2021-2022 en 2023 zijn.
  Typisch NL is nu het derde jaar. Dat zouden dan 4 of 5 jaren zijn, inderdaad niet duidelijk.
  Overigens als je (meer) crypto-zegels van ruim 9 euro per stuk kom je ook sneller aan de 100 euro.
  Vind 100 euro maximaal overigens een mooi streven en ja dan neemt het aantal zegels in de tijd af en dat lijkt mij natuurlijk geen probleem. Velletjes van 2, 5 of 6 i.p.v. 10 lijkt me prima.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)