In kort bestek…(233) Belgische post (bpost) presenteert gevarieerd programma (III) - Postzegelblog

In kort bestek…(233) Belgische post (bpost) presenteert gevarieerd programma (III)

0

Er zijn landen die er een traditie van hebben gemaakt om jaarlijks verzamelaars op te roepen ideeën aan te dragen voor postzegeluitgiften voor het komende en het daarop volgende jaar. Voor twee van deze landen hoeven we niet ver te zoeken, want de Belgische bpost en de Britse royal Mail doen dat al jaren.

De Belgische bpost doet nu in het jongste nummer van Filanews zelfs een oproep om voor 2024 met voorstellen te komen: ”We hebben uw hulp nodig voor de Collectie 2024. Welk evenement, locatie, gebeurtenis, verjaardag mogen we niet vergeten? Stuur uw suggestie tegen 31 oktober 2022 door naar carla.deboodt@bpost.be.”

In verband met deze oproep kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er zeker één of twee van de emissies die 13 juni zullen uitkomen door verzamelaars zijn  aangedragen. De vier die op het  punt staan te verschijnen zijn: de Europa-uitgifte Mythes en verhalen, Geneeskrachtige planten, Egyptologie in België en een sportserie Together we win!

Om met de Europa-emissie te beginnen, die bestaat uit een bijzonder mooi, en een beetje mysterieus velletje, waarin twee zegels met de waarde aanduiding 3 EUROPA (oplage 44.104) waarop (links) de legende van Sint Hubertus en rechts Silvius Brabo en de reus Druon. Het velletje toont in de eerste plaats het verhaal rond de Baraque Michel met verder beelden uit talrijke verhalen, zoals de Vier Heemskinderen.

Het velletje Geneeskrachtige planten wijst op de kennis van planten die al eeuwenlang teruggaat maar waarvan de helende kracht de voorbije jaren is herontdekt. De bpost is op zoek gegaan naar de meest gebruikte planten bij veel voorkomende kwaaltjes. Op vijf zegels met de waarde aanduiding 2 worden in het velletje (oplage 45.704) verbeeld: echte lavendel (Lavendula angustifolia), groene munt (Mentha spicata), tuingoudsbloem (Calendula officinatis), echte salie (Salvia officinalis) en  echte kamille (Matricaria chamomillla). W.v..

Op 13 april 1978 gaf Duitsland een 70 + 35 pfennig-zegel uit met daarop een springruiter. Na een paar jaar bleek dat de eerste zegel te zijn in de reeks Sporthilfe, een reeks die sindsdien nooit meer in het uitgifteprogramma heeft ontbroken. Op 8 mei verscheen editie 2022 waarop Nicht olympische Sportarten: 85+40 ©, Falschirmspringen, 100+45. Wackeboarden en 160+5, Faustball

Verder op 8 mei, de Europazegel Verhalen en Mythes (85c),waarop een ridder die tegen een driekoppige draak vecht en tot slot wordt met een 160c-zegel de 100e geboortedag herdacht van de graficus Otto Öti”Aicher (1922-1991) waarop”de tekst  “Eine Briefmarke im Wert von 160”.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.